Hírek, érdekességek


AKKREDITÁLT 
AZAZ KREDITPONTOS KURZUS 
PEDAGÓGUSOKNAK 
ÉS PERSZE 
SZÜLŐKNEK

2022.május 7-8. és 21.

még a régi áron

Bővebben a programot lásd az alábbi cikk alatt!


*

Az Anya-Lánya honlapról vettem át ezt a cikket

Hogyan beszélj a gyerekeddel a háborúról?

Annyira reménykedtünk, hogy csak fegyvercsörgetés lesz, és végül békés módon ér véget a helyzet. Sokkoló volt a hír, hogy megtörtént. Hogy tényleg kitört a háború Európában, egy velünk szomszédos országban – ahol ráadásul sok magyar is él.

Sokan azzal töltöttük a napot, hogy a munkahelyi, otthoni teendők mellett megpróbáltuk felfogni a hihetetlent. Bújtuk a mobilon a híreket, és hitetlenkedve próbáltuk összerakni a kollegákkal, családtagokkal óráról órára, mi is zajlik a határ túloldalán.

Nem tudjuk kivenni a gyerekeinket abból a világból, ami körülveszi őket. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk megóvni a gyerekeinket az élet valóságától. Beszélgetnünk kell velük arról, ami történik. Tőlünk kell halljanak róla, mert mi jelentjük számukra a biztonságot a hirtelen bizonytalanná váló világban.

Először magunkkal van dolgunk

Ahhoz, hogy a gyerekeink számára biztonságot tudjunk jelenteni, először a saját érzéseinkkel kell tisztába jönnünk. Szembenéznünk azzal, milyen szorongások, milyen félelem, elkeseredettség vagy éppen düh ébred bennünk. Akár gyerekekkori nehéz emlékek is felbukkanhatnak bennünk, hogyan is éltük meg annak idején a délszláv háborút.

Én például sírtam, amikor reggel olvastam a híreket, és nem akartam elhinni. Aztán elkezdtem szorongani, ahogy előjöttek bennem a világháborút kamaszként megélt szüleimtől hallott történetek. Hogy ez történik emberekkel itt a szomszédban, hogy ez velem is megtörténhet.

Majd hosszú órákra erőt vett rajtam a letargia és a kétségbeesés, hogy még mindig erre vagyunk képesek mi emberek, a teremtés koronái. Végül megjelent bennem a remény is: hiszen azt láttam a szüleimtől, hogy a vészterhes időket is túl lehet élni, és minden megpróbáltatásból fel lehet állni.

Ha nekünk, felnőtteknek ilyen sokkoló, nehezen integrálható, ami történik – milyen lehet ez a gyerekünknek? Hogyan hat rá, ha a folyamatosan ömlő hírek kontrollálatlanul rázúdulnak? Nincsenek eszközei, hogy kezelje ezt a helyzetet – éppen ezért nem is szabad hagynunk, hogy ez megtörténjen.

Fontos cél, hogy megszűrjük a gyerekünk számára az információkat. Keretet adva a számára, amiben elhelyezheti, értelmezheti a mindannyiunk számára nehezen értelmezhető eseményeket. Korosztálynak megfelelő módon, nyitottan a kérdéseire, miközben érzelmi biztonságot nyújtunk a számára. És valószínűleg újabb és újabb beszélgetésekre lesz szükség, ahogy napról napra változik a helyzet.

0-3 éves gyerekek

És hogy hány éves kortól kell ezt megtennünk? Lehet, hogy nem is gondolnánk, de valójában már egy csecsemőre vagy totyogóra is hatással lehet mindez. Ők még szoros közelségben vannak velünk, és könnyen átveszik a mi érzelmeinket. Így könnyebben érzékelhetik a mi feszültségünket, szorongásunkat.

Lehet, hogy a pici gyerekünk nyűgösebb vagy bújósabb lesz. Egy hároméves kor körüli, már beszélő gyereknél is könnyen lehetnek ilyen reakciók. Lehet, hogy dacosabb lesz, vagy épp kétségbeesetten belénk csimpaszkodik, akár elkezdhet újra ébredni éjszaka.

Fontos, hogy ha megterhelőnek is érzed, hiszen közben a saját nehéz érzéseiddel is foglalkoznod kell… mégis legyél ott a számára, és minél inkább szeretettel reagálj. Szüksége van arra a biztonságra, amit csak te tudsz megadni számára.

Ezt a biztonságot erősíti, ha figyeltek arra, hogy minél inkább megmaradjanak a napi rutin szokásos kereti. Hogy amennyire csak lehet, a megszokott, kiszámítható módon kövessék egymást a napi történések. Ami ismerős, ami kiszámítható, ami megszokott, az mind biztonságot jelent.

Óvodások

Egy óvodás gyerek számára a háború nem az a szörnyen ijesztő valami, mint nekünk. Nem tudja ugyanis, mit jelent ez a szó a valóságban. Neki erről az jut eszébe, amikor a királyfi a mesében csatába megy, vagy amikor a Lego katonákkal háborúsat játszik.

A mi fejünkben azonban megjelennek a képsorok a híradóból, a háborús filmekből, a történetek a nagyszüleinktől mondjuk ’56-ról. Végigfutnak bennünk a lehetséges kimenetelek, a menekültáradattól kezdve a fegyveres konfliktus határokon túlra terebélyesedéséig.

Érdemes ezt tudatosítanunk magunkban, nehogy mi zúdítsuk rá azokat az ijesztő dolgokat, amik különben lehet, hogy el se érnék. Akár meg is kérdezhetjük: „Szerinted mit jelent az, hogy háború?” Aztán amit mond, azt pontosíthatjuk, helyretehetjük.

Elmondhatjuk neki, hogy az országoknak van területük, és néha háborúznak egymással, hogy melyik terület kihez tartozzon. „Mint amikor az oviban a gyerekek összeverekednek egy játékon.” Fontos hangsúlyozni közben azt, hogy „ez messze történik, egy másik országban”. (Ne szomszéd országot mondjál, mert az ő számára a szomszéd a mellettetek levő lakás távolságát jelenti…)

Figyelj arra is, hogy ne nézzetek tévét vagy ukrajnai videókat a telefonon, amikor valamelyik gyereked a közelben van. Tudom, könnyebb ezt mondani, mint megtenni! De amit lát, azt már nem tudod kiradírozni a fejéből, és a háborús képsorok akár traumatizálhatják.

Az óvodások még mágikusan gondolkodnak, keveredik számukra a valóság és a képzeletük. Fontos, hogy segítsük a realitásba hozni, ami a fantáziájában megszületik abból, amit az óvónők beszélgetéséből elcsípett, vagy hogy Lacika a csoportban azt mondta, világháború lesz. Ha megkérdezed, ő hogyan képzeli a dolgokat, akkor segithetsz neki helyretenni, amit szükséges.

Iskolás gyerekek

Az iskolás gyerekek többsége nagy eséllyel hallott már arról, hogy háború van. Érdemes megkérdezni, mit hallott ma az iskolában, mi történt a nagyvilágban. Így esélyünk van megtudni, milyen félinformációkat hallott másoktól.

Egy iskolás gyerek már racionálisabban viszonyul a világhoz. Érdekli, hogyan működnek a dolgok, érdeklik a katasztrófák, akár háborúkról is szívesen olvas a mai sok okos ismeretterjesztő gyerekkönyvben. Könnyen lehet, hogy kérdezget a részletekről, hogy mi is történik ott, mennyire van messze, és hogy az ő apukájának is el kell-e mennie a háborúba.

Ugyanakkor még nem érett arra, hogy távol tartsa magától az érzelmileg megterhelő tartalmakat. Könnyen úgy értelmezheti, hogy mindez itt és most, néhány napon belül nálunk is megtörténik. Hogy ő maga személyesen fenyegetve van.

Ezért fontos megadnunk neki az érzelmi támogatást. Ideális az lenne, ha az otthoni védett környezetben történhetnének meg ezek a beszélgetések, és rajtunk keresztül szűrve hallana először minderről. De bárhogy is: ne árasszuk el az információkkal, részletekkel, mert az megterhelő lehet a számára. Inkább olyanokról beszéljünk, ami segít neki érzelmileg távolságot venni a helyzettől.

Megnyugtathatod azzal, hogy ez messze történik – még akkor is, ha a határhoz közelebb éltek. „Nem nálunk történik, hanem egy másik országban.” Ez így igaz jelenleg (és reméljük, hogy így is marad). „A mi országunk egy erős katonai szövetséghez tartozik, amelyik megvéd, ha bárki bántani akarna minket.”

Megoszthatod vele, hogy benned is van bizonytalanság, vannak benned kérdőjelek. Ugyanakkor fontos, hogy biztosítsd róla: ti itt vagytok egymásnak, segítitek és támogatjátok egymást, és mindig számíthat a családjára.

Kamaszok

A serülőkor az az életkor, amikor a kamaszok a gyerekkorból átlépnek a felnőttkor felé. Ilyenkor már nagynak érzik magukat, és igényük, hogy „be legyenek avatva”, hogy megbeszéljük velük a dolgokat. Nem is tudjuk elzárni őket attól, hogy a mobiljukon ne kövessék nyomon az eseményeket.

Bármilyen ijesztő is ez a helyzet most – egy kamasszal lehet ez olyan közös családi megélés, ami a kapcsolatotokat erősíti. Meg oszthatsz abból is, hogy benned mi zajlik, és mit kezdesz ezekkel az érzésekkel. Egy kivételes tanulási lehetőség, hogy mintát kapjon tőled: mit lehet kezdeni a nehéz érzésekkel.

Fontos biztatni, hogy tegye fel a kérdéseit. Most nem érdemes hagyni, hogy szokásos kamasz stílusában lerázzon, és teljesen bezárkózzon a szobájába. SZÜKSÉGE VAN RÁD. Legalább este ülj be hozzá beszélgetni, hogy mit hallott-látott, mit dumáltak az osztálytársaikkal, hogyan érzi magát ezzel az egésszel kapcsolatban.

Érdemes lehet együtt tájékozódni a helyzetről, megbeszélni, hogy mik a megbízható hírforrások. Arról is érdemes beszélgetni, mi is a konfliktus tárgya, miért is rohanta le Oroszország Ukrajnát. Felidézni az európai háborúk történetét és elgondolkozni azon, miért is vannak tulajdonképpen háborúk. Mit tehetünk mi a saját kis életünkben, hogy a világ egy békésebb hely legyen.

A következő napokban valószínűleg megindul majd Ukrajna felé a támogatás. És még jobban megindunak a menekülők. Különböző segélyszervezetek akciókat fognak hirdetni, gyűjtéseket rendezni, önkénteseket keresni. Érdemes ezekre is felhívni a figyelmét.

Maga az a tudat, hogy sok jó ember is van a világban, aki segít a bajbajutottakon, növeli a gyereked biztonságérzetét. Ha hozzájárultok majd ezekhez az adománygyűjtésekhez (akár ő is a zsebpénzéből), megélheti, hogy rajta is múlik, ő is tehet azért, hogy jobb hely legyen a világ.

 

 

Források:

https://www.foxnews.com/lifestyle/explaining-war-kids-russia-invades-ukraine

https://www.verywellfamily.com/how-to-talk-to-kids-about-war-4147597

https://www.babycenter.com/child/parenting-strategies/how-to-talk-to-preschoolers-about-war-and-help-them-feel-saf_64091

https://www.today.com/parents/how-talk-children-about-war-age-age-guide-t171381

https://www.fatherly.com/parenting/what-is-war-explaining-war-to-kids/

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/how-can-i-explain-war-to-children/

https://globalnews.ca/news/6381654/talk-to-children-war/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/worrier-warrior/201511/how-help-our-children-deal-the-terror-terrorism

https://www.uua.org/families/war-talking

 
*


FIGYELEM

AKKREDITÁLT 
AZAZ KREDITPONTOS KURZUS 
PEDAGÓGUSOKNAK 
ÉS PERSZE 
SZÜLŐKNEK

2022.február 4-5. és 19.

Tisztelt Szülők, Pedagógusok! 

Figyelmükbe ajánlom az alábbi elméleti és gyakorlati alapokat nyújtó képzést 
hiperaktivitás, impulzuskontroll- ill. figyelemzavar 
és kísérőjelenségei 
témában.

4 alkalmas ADHD kurzus 
szülőknek, pedagógusoknak (akkreditált kreditpontos), 
egyéb szakembereknek 

Meghívó és jelentkezés:I. modul
- Az ADHD-s gyermekek viselkedésének jellemzői
- A téma relevanciája

II. modul
- Ismeretek az ADHD-ról
- Az ADHD-t kísérő kórképek
- Az ADHD gyermekpszichiátriai diagnosztikája
- Az ADHD diagnosztikája az oktatási rendszerben

III. modul
- Az idegrendszeri alapképességek és készségek rendszere
- Terápiás lehetőségek ADHD esetén
- A magyar nyelven elérhető szakirodalom áttekintése

Gyakorlati alkalom (kreditponthoz kötelező)
- Személyes kapcsolódás a témához
- Esetfeldolgozás
- A résztvevők által megosztott, saját esetek feldolgozása az új ismeretek és tudásanyag tükrében
- Záró számonkérés 


*

Ú J  K Ö N Y V

Laver-Bradbury, Sonuga-Barke: ADHD - Lehet könnyebb,

Hatlépéses nevelési program 

ADHD-val küzdő gyermekek szülei számára,

Oriold és Társai Kft

 

Szülő ajánló sorai

(engedélyével idézve)

 

Írok egy pár sort a könyvvel kapcsolatban. 

Minden ADHD által érintett szülőnek csak ajánlani tudom ezt a könyvet, mint „kötelező olvasmányt”. 

Nagyon egyszerűen leírja, hogy mi az ADHD, megismerteti a tüneteket és azt, hogyan működik az ADHD-s gyerekek agya. A gyerek ADHD-val kapcsolatos viselkedéseit kell megértenie a szülőnek. Ameddig ezekkel a dolgokkal nincs tisztában a szülő, addig igazán nem is tud segíteni.

Nekünk szülőknek is változni kell. A könyv gyönyörűen rávilágít arra, hogy meg kell változtatni a nevelési módszereket, berögződött régi nevelési stílusokat. Ez az első lépés. 

Gyermek képességeinek felmérése, az állványozás módszerével, jó napok naplója és nehéz napok naplója, napirend és tervező használata, egyértelmű viselkedési szabályok, visszaszámlálás és késleltetés mellett még rengeteg hasznos ötletet, stratégiát mutat be a könyv a második lépésben. 

A 3. lépésben a gyerekek figyelmének és koncentrációs készségének fejlesztése következik játékosan, ötletek, tippekkel a játékokhoz. Ebből a részből kifejezetten hiányzik, hogy nem igazán hangsúlyozza ki a kinti szabad mozgás és a sport szerepét és fontosságát. 

A negyedik lépés a kommunikáció feladata. Mi szülők hogyan kommunikáljunk a gyerekkel: hangszín, hangnem, egyértelmű célok és elvárások megfogalmazása. Nyugipercek, előrelátás, szünet, késleltetés, érzelmek kimutatása. Szülői ellenőrzőlista - önmonitorozás (kérdőív), hogyan használjuk a könyvben lévő stratégiákat, segítségével látjuk meddig jutottunk. Meghallgatás, az érzések megfogalmazása és a kölcsönös tisztelet. Talán az egyik legnehezebb feladat nekünk szülőknek. Nekem ez a lépés volt a legjobb ebben a könyvben. Rádöbbentem jó pár hibámra a kommunikációmban és sikeresen használom az ötleteket. 

Az ötödik lépésben jön a megszerzett készségek alkalmazása otthonon kívüli helyzetekben. 

Ebben a lépésben ír a jutalmakról, szerintem nagyon (túl) röviden. Bővebben lehetett volna írni a jutalmazási rendszerről, - fontos és lényeges.

A hatodik utolsó lépés is nagyon-nagyon jó. Hogyan éljük túl a nehéz időszakokat? Segítségkérés szükség esetén, ill. hogy foglalkozzunk magunkkal is.

Végül áttekintés és általános tippek és tanácsok. 


Főleg az óvodás korú gyerek szüleinek ajánlom ezt a könyvet, de ebből a könyvből rengeteget tanultam én is, felsőbe lépő gyermek szülőjeként, és alkalmazok is jó pár tanácsot sikeresen.


*


Tisztelt Szülők!

Új helyen: 
a GRAN'DIO Magánrendelőben folytatom 
keddenként 9-18 óra között
ADHD Quantum Plus Diagnosztikus és Terápiás Programomat,
 Budán a Keleti Károly utca 42/B szám alatt
(Fszt. 1. kapucsengő: 8)

Előjegyzés: Csikydoktor.hu, adhdiagnosztika@gmail.com, T: 20 315 8271


*

Tisztelt Szülők!

Tekintettel az országosan kialakult járványügyi helyzetre, amennyiben megoldható Önöknek, javaslom a rendelés Skype-on vagy Zoom-on keresztül történő folytatásának megfontolását. (Telepszichiátriának hívják ezt a műfajt. Külföldi, ill. távol lakó betegeimmel már évek óta működünk együtt így zökkenőmentesen. Most a TB finanszírozott betegeim és magántanácsadásomra járók egy részének ellátása így folytatódik.)

Kérem, a jelen helyzetben ezt szem előtt tartva jelentkezzenek a megszokott módokon időpontra, amennyiben igénybe tudják és akarják venni ezt a lehetőséget.
Bővebb információt, technikai segítséget időpont egyeztetés során tudnak kérni.

Üdvözlettel:
Dr. Csiky Miklós
 

*
Tisztelt Szülők!

Az országos járványügyi helyzet változásokat hozott mindennapi életünk körülményeiben,  új kihívásokat hozva a gyermekek  otthoni  ellátását, tanulmányainak és viselkedésének mederben tartását illetően.
Várhatóan legalább két hónapra több területen leáll, illetve erősen korlátok közé szorul mindennapi életünk több vonatkozása. Érdemes előrelátóan hozzáállnunk a mindennapokhoz, hogy később könnyebb legyen a normál kerékvágásba való visszaállás.
Továbbra is szükség van a keretek tartására és emellett egy kis előretekintésre, tervezésre.

Gyermekük viselkedésével kapcsolatban leginkább a korábbi nyári tapasztalatok lesznek eligazítóak, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a tervek szerint a tananyaggal is haladni kell.

A. Ami figyelemzavaron, túlmozgékonyságon, impulzivitáson segítő gyógyszert illeti:

I. A gyerekek egy részének a megváltozott körülmények között valószínűleg nem lesz szüksége gyógyszeres terápiára.
Leginkább azok közül kerülnek ki ők, akiknek figyelemzavarában jelentős szerepet játszik az érzékszervi túlérzékenység, mint a figyelemelterelődés fontos komponense, akik kétszemélyes helyzetben jellemzően sokkal jobban teljesítenek mint nagyobb csoportban.

II. A gyerekek egy másik csoportjának a tanulásban való haladás miatt kell a gyógyszer támogató hatása, de kevesebb ideig, csak tanulás idejére korlátozódóan. Egyébként családi körben a magatartásuk kezelhetővé, menedzselhetővé válik. Ők azok, akiknél kihagyhatóvá válhat egy délelőtti vagy délutáni adag - a tanulási terhek eloszlásától függően.

III. A gyerekek egy harmadik csoportjának pedig a strukturálatlanul maradt idő és a viselkedési problémák miatt ugyanúgy, vagy még inkább szüksége lesz a gyógyszeres terápiára, esetleg emelésre, gyógyszerváltásra vagy más gyógyszerrel való kiegészítésre is sor kerülhet.

B. Ami az egyéb kiegészítő terápiákat illeti fontos, hogy ha lehetőség van rá, azok rendszeres alkalmazását folytassák.
Ezek nemcsak az idegrendszer aktuális működésére  hatnak jótékonyan, hanem az idegrendszer jelenleg is folyó fejlődési folyamataitra is, amelyek aztán meghatározzák azt, hogy az életük elkövetkezendő éveiben milyen minőségű lesz teljesítményük, érzelem-háztartásuk, kapcsolataik, stb.:  hogyan fognak boldogulni mindennapjaikban.
A célzott eliminációs diétára, az étrendkiegészítőkre (omega-3-zsírsav, D vitamin, magnézium, probiotikum, cink), a fejlesztésekre, rendszeres testmozgásra, megfelelő pihentető alvásra, folyadék-fogyasztásra gondolok itt.

Folyt. köv. 


*

Amit mi tehetünk a koronavírus idejében

I. Megtenni mindent, ami segíti elkerülni a fertőzést és csökkenti a kórokozóval találkozás veszélyét

II. Megtenni mindent, ami segíti megerősíteni az immunrendszer védekezőképességét

III. Megtenni mindent annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami gyengíti az immunrendszerünk erejét

Amikor másokon segítünk magunkon is segítünk, csökkentjük a fertőző forrásokat

*
A környezetünkben uralkodó jelen állapotok segítenek rádöbbenteni bennünket arra az igazságra, hogy mennyi minden nem rajtunk múlik abból, ami történik velünk és körülöttünk.
A következő gondolatokkal most abban szeretnék segíteni, hogy számba vehessük, mégis milyen sok mindent tehetünk a magunk és a mások érdekében, amivel befolyásolhatjuk sorsunk alakulását.

Dolgunk, lehetőségünk és így felelősségünk:

I.
Megtenni mindent, ami segíti elkerülni a fertőzést és csökkenti a kórokozóval találkozás veszélyét

Tartsuk be a higiénés előírásokat, javaslatokat!
Ezek közül legfontosabbak:
▪ Kézhigiéné
a gyakori, alaposan és körültekintően végzett kézmosás, minden egyes indokolt esetben (pl. amikor köhögés, tüsszentés, orrfolyás, papírzsebkendő érintése folytán kapcsolatba kerülünk fertőzés lehetőségét hordozó testváladékkal)
▪ Archigiéné:
a rendszeres arcmosás,
a száj, az orr és lehetőleg az egész arc érintésének a kerülése
▪ A cseppfertőzés lehetőségének további kerülése:
- Figyelni arra, hétköznapi dolgokat hogyan csinálunk: tüsszentés, fogmosás, evőeszköz használat körültekintő kivitelezése, vecéhasználat, főzés, bevásárlás
- Maszk viselése megfelelő helyzetekben, megfelelő időtartamig, lehetőleg 3 óránkénti cserével
- Kerüljük a betegekkel, vírushordozókkal való egy légtérben tartózkodást - különösen huzamosabban (5-10 percen túl);
- a túlzott közelséget,
- a felesleges utazásokat, különösen ha több emberrel kényszerülnénk zárt légtérben együtt lenni.

II.
Megtenni mindent, ami segíti megerősíteni az immunrendszer védekezőképességét

Az eddigi hétköznapjainkon megszokottnál fokozottabban törekedjünk a normális: egészséges és arányos életvitelre.

▪ Aludjunk eleget, tartsunk egy normál: se nem túlfeszített, se nem túl laza napi ritmust.
▪ Fogyasszunk rendszeresen bőséges folyadékot. Lehetőleg ne menjünk napi három liter alá.
▪ Rendszeresen tartózkodjunk tiszta szabad levegőn, egymástól kellő távolságot tartva.
▪ Mozogjunk
▪ Tartsunk egy egészséges étrendet, szerepeljen benne a friss zöldség és gyümölcs
▪ Fogyasszunk vitaminokat  és egyéb étrendkiegészítőket:
      • C vitamint ebben az időszakban:
        500-1500 mg-ot megelőzésként
        több részre elosztva és
        2-3000 mg-ot legalább amennyiben
        tüneteket észlelünk magunkon
       • D vitamin 2-3 000 (akár 4000 NE)
         is lehet a felnőttek adagja,
         a gyerekeknek 2 000,
         a nagyobbaknak 3000 NE.
        • Jó szolgálatot tesz a méz,
          a fokhagyma, a gyömbért ilyenkor,
          gyógyteák közül például a menta,
          a kakukkfű és a hársfa.
▪Éljünk örömteli életet:
• Vegyük észre, keressük meg dolgok és az események jó részleteit, használjuk ki, és éljük meg a hétköznapi örömöket a maguk lehető legnagyobb teljességében.
Legyünk hálásak minden apróságért.
• Engedjük el nehezteléseinket, haragunkat bocsássunk meg, ezzel magunkat tesszük szabaddá.
• Törekedjünk úgy zárni a napunkat, hogy három-négyszer annyi pozitív élményt gyűjtünk mint negatívat. Vegyük észre őket vagy idézzük fel a múltból.

III.
Megtenni mindent annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami gyengíti az immunrendszerünk erejét

▪Kerüljük a negatívumokat:
• Kerüljük a tartós vagy gyakran ismétlődő, rendszeres hatékony levezetés nélkül maradó pszichés stresszt
• Ne tartsuk fel sokáig a feszültséget kapcsolatainkban

Megtenni mindent annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami gyengíti az immunrendszerünk erejét
• Kerüljük a szorongást - tegyünk ellene mozgással, emberi találkozásokkal, relaxációval, kontemplációval
• Kerüljük a megfázást, ne adjuk oda könnyű prédául magunkat a betegségeknek (egy zajló kórfolyamat, megterheli és gyengiti az immunrendszerünket, fogékonnyá tesz egy másik betegségre)
▪ Kérjük a mértektelenséget, aránytalanságot és a rendetlenséget:
• Kerüljük a kialvatlanságot
• Kerüljük a tétlenséget, a strukturálatlan töltött hosszabb időszakokat,
• Kerüljük a rendetlenséget az összevisszaságot,
• Kerüljük a túl sok vagy túl kevés evést és ivást
• Kerüljük azokat az embereket, helyzeteket és tevékenységeket, akik és amik nagyon sok energiát vonnak el tőlünk és nem a ránk bízottak közül valók.
• Kerüljük a halogatást, a menekülést a valódi feladataink elől
• Kerüljük az egyoldalú megterhelést - ütemezzünk, priorizáljunk, váltogassunk, delegáljunk, pihenjünk

És ne feledjük, amikor másokon segítünk, magunkon is segítünk, csökkentjük a fertőző forrásokat környezetünkben. 


*
Hogyan beszélj a gyerekednek a koronavírusról?

Cikk az anya-lanya.hu oldalon


*


Ismeretterjesztő videó az INPP-ről

A négy legelterjedtebb és leghatékonyabb szenzomotoros fejlesztés egyike, Magyarországon a legfiatalabb, az INPP. A módszer meghonosítójával, a vele együtt dolgozó társszakmák képviselőivel készült rövid video-csokor idén Chesterben, nemzetközi INPP fórum előtt is sikert aratott. 
Clinics

Dr Miklós Csiky is available for a visit at three different sites.

1. The ADHD Centre at Bethesda Childrens' Hospital, 1146 Budapest, 8 Bethesda Street, covered by Hungarian state health insurance. 
Applications to the waiting list here can be arranged with Dóra Cserteg or Zsófia Németh coordinators 
on Mondays, Wednesdays and Thursdays from 9 am - 11 am 
on the following phone number: +36 1 422 2731 .
They will inform you of the due appointment one month in advance. Please consider that currently the waiting time is well over 24 months.

2. Private care provision at Svabhegy Child and Family Health Centre in Buda, 17-21 Bokor Street. 
Full assesment and therapy sessions incuding expert report and prescription writing are available here.
You can contact the reception for appointments by e-mail or by phone on number: +36 1 443 3200 .
10000 HUF / 20 minutes is the fee charged here and the waiting time is approx. 4 months
(For a more definite date contact the front office on the given phone number.)

3. Private counselling is the 3rd option, carried out at different sites, 
where several parts of the assessment and care process can be accomplished, though not everything 
(e.g. expert's report and prescriptions cannot be provided). 
You can ask for an appointment on +36203158271 and also by e-mail at adhdiagnosztika@gmail.com 
The awaiting time is usually approx. 2-4 weeks
This counselling can take place at 8 Bethesda street, Budapest XIV, on Mondays and Thursdays afternoon, or on Monday mornings in Piliscsaba.
Charges: 
During working hours (9.00 - 17.00): 
6000 HUF/ 15 minutes.
Beyond working hours (17.00 - 18.00): 7000 HUF/ 15 minutes.

More information
I. Assessment
1. The detailed diagnostic process takes approximately 4.5-6 hours
(5-6 sessions), and it is advised to plan and book some 1-2 hour sessions in advance.

II. Treatmet and follow-up sessions

2. Therapy setting: setting up and following through a treatment plan. 
Needs 1-2 reviewes/months for at least 2-3 months.

3. Follow-up sessions from 1-2 / month in the beginning to 1-2 / six moths later on.

Cancellation (fees):

If you are unable to show up / attend the agreed appointment please let us know at least within a 3 days' notice.
In urgent and duly justified cases cancellation can be made the previous work-day till noon at the very latest by sending a text message to +36203158271 or +36205450704 . 
If an occasion occurs where you are late to or fail to cancel, the booked appointment's charges must be compensated as a cancellation fee. (Sudden, certified medical causes could be an exceltion to the rule.) 
A new appointment will only be available to be arranged if these conditions above are met.

*
Skype-os időpontok is kérhetők 

az adhdiagnosztika@gmail.com e-mail címen, ill. a +36 20 315 8271 telefonszámon.


Eredményesen haladni Skypon akkor tudok, ha


A diagnosztikus fázisban 

- nem jutottunk el az alábbi témák végéig:
általános beszélgetés, korai anamnézis, közösségbe lépés, oktatás (ovi, iskola), családi anamnézis

 
- ezeken éppen túljutottunk, kérdőíveik nálam vannak (magántanácsadásra járók) és még nem vettük át, beszéltük át közösen őket,


- már csak az információk összesítése és az én visszajelzésem van hátra és
kérdőíveik, ill. az addigi beszélgetéseink jegyzete elektronikus formában számomra hozzáférhető 

(nálam van vagy el tudják juttatni hozzám) 

A gyógyszer beállítás fázisában:


- korábbi beszélgetéseink jegyzetei, illetve legalább a szakvélemény rendelkezésemre áll, továbbá a szülő pontos adatokkal rendelkezik a gyermek súlyáról, az addig szedett adagokról és azok hatékonyságáról

A rendszeres kontroll, illetve gondozás fázisában:

- akár én, akár a szülő számára hozzáférhető dokumentációval (ambuláns jegyzetek, szakvélemény, fontosabb vizsgálatok, féléves kontroll adatlapok) rendelkezünk a gyermek sorsának addigi alakulásáról, amelyek szükség esetén, a döntéseket elősegítendő áttekinthetőek*
       A       H   Í   V             ARCHÍV              A     C   H   Í   V

*

Hasznos cikkek:

9 DOLOG AZ ADHD GYÓGYSZERES KEZELÉSÉRŐL – 1. RÉSZ

9 DOLOG AZ ADHD GYÓGYSZERES KEZELÉSÉRŐL – 2. RÉSZ

AKTIVITÁS ÉS FIGYELEMZAVAR – ADHD – DIAGNOSZTIKA ÉS KEZELÉSE

AKTIVITÁS ÉS FIGYELEMZAVAR – AZ EGYIK LEGGYAKORIBB GYERMEKPSZICHIÁTRIAI KÓRKÉP DIAGNOSZTIKÁJA


*

2019. december 5. du. 5 óra
ADHD Szülőcsoport Bethesda  
(vezető: Fléger Ildikó, segítők: Németh Sándor, Németh Zsófia)
Szabad beszélgetés a csoport orvosi profilba vágó kérdéseiről
*
2019. november 22. de. 11.00Az ADHD klinikai képe és ellátásaJelzőrendszeri Konferencia
2330 Dunaharaszti, Laffert Kúria
*
2019. november 14.Az ADHD Felnőttkori kórképeR I D I K Ü L, Duna TV
*
2019. október 18. du. 1.15 - 2.45
Az ADHD és a vele gyakran együttfutó neurodivelopmentális kórképek 
egy sajátos ránézetből
BHRG Szabadegyetem
Eltérő fejlődés a gyakorlatban: hiperaktivitás, szenzoros feldolgozási zavarok, autizmus, tikEto Park Hotel Business and Stadium, 9027 Győr, Nagysándor József u. 31. Magyarország
*
2019. október 16. du. 12.30
Alkati, neurodevelopmentális alapok mentálhigiénés zavarainkhozKülhoni magyar pszichológusok képzése, Benczúr Hotel, Budapest
*
2019. október 9, 15, 29, november 5, 6, 8,15
Az ADHD kivizsgálása a gyakorlatban 
A szempontok áttekintése és átbeszélése
A téma iránt érdeklődő szakemberek 
(rezidensek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, egészség-coachok) 
számára
*
2019. október 5. du. 1.30- 2.45ADHD - egy sokszor elhanyagolt jól könnyíthető teherNem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen,
N E M   A D O M   F E L !
LÉLEKÖNTŐ NAP
Párbeszéd Háza

2019. október 3.
ADHD Könnyen
Magyar Gyermekorvosok Társasága Éves Nagygyűlése
Eger
*
2019.szeptember 28.Az izgő mozgó gyerek - Figyelemzavar és hiperaktivitás,
Nemzetközi ADHD Konferencia, Marosvásárhely
Régi Városháza

2019.szeptember 25-27.
Marosvásárhely ADHD Képzés Szakembereknek, I. részBibola Fejlesztő és Képzőközpont,
KULCS Szociálpedagógusok Egyesülete

*

Visszaálltak a rendelési idők a korábban megszokottak szerint.
Augusztustól az új jelentkezők számára, 2019 szeptembertől általánosan 
emelkednek az óradíjak 2012 óta először.

*

ADHD Tábor 2019
Hála két lelkes szülőnek, végül idén is lesz ADHD sátortábor. További információk az alábbi linken:*


   Tóth Judit
Nők Lapja Café

https://www.nlcafe.hu/lelek/20190304/adhd-csiky-miklos/„Egy időben felismert és jól kezelt ADHD-s egy átlagos osztályban is 
megállja a helyét”- 

dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáterrel beszélgettünk

Nehezen kezelhető, szétszórt, figyelmetlen, indulatos, csak néhány jellemző tünet, ami egy ADHD-s gyerekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik. Az ADHD hátteréről és kezelési lehetőségeiről ma már nagyon sok mindent tudunk, ennek ellenére csak az érintettek töredéke jut megfelelő kezeléshez

Az ADHD vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar egy viszonylag gyakori alkati rendellenesség. Az autizmus és a skizofrénia mellett ez az egyik olyan kórkép, amely genetikailag a legerősebben meghatározott. A funkciózavar kialakulásáért 85 %-ban a genetikai háttér a felelős, de 15 %-ban környezeti tényezők is szerepet játszanak benne. 

Az ingerek útvesztőjében


„Az ADHD-sokra eltérő idegrendszeri fejlődésmenet jellemző, az agy bizonyos részei és ezek működése eltér az átlagostól”- magyarázza dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter, a Bethesda Gyermekkórház ADHD Ambulanciájának vezetője. „A genetikai háttérért sok kis hatású gén felelős. Ezek valakinél ott vannak, de nem aktívak, másnál már eleve aktív állapotban öröklődnek, megint másnál a fejlődés korai szakaszában, külső hatásra aktiválódnak. A képalkotó eljárások során is látszik, hogy jelentős különbségek vannak az ADHD-s és a nem ADHD-s gyerekek, felnőttek agyának működése között.”

A tünetek változatosak lehetnek, ezek között az egyik legtipikusabb a figyelemzavar. „Az ADHD-sok nem tudnak az őket érintő ingerek között fontossági sorrendet felállítani. 

A másik nehézség pedig az számukra, hogy, ha valami eszükbe jut, azt egyből közölni akarják, ha valami inger éri őket, arra egyből reagálnak. Ezzel szemben egy átlagembernél az inger és a rá adott reakció között eltelik egy kis idő, amíg mérlegel és dönt arról, hogyan reagáljon.” 

Az is tipikus ADHD-s viselkedés, hogy a világból egyébként is érkező sok inger mellett még újabbakat is keresnek, például szeretik, ha a háttérben szól a tévé. „A válogatás nélküli sok inger nem jó számukra
az olyan ingerek viszont igen, amelyek pozitív érzelmeket keltenek bennük. Ezek ugyanis megemelik az egyébként alacsony dopamin-szintjüket, és összeszedettebbé teszi őket”- magyarázza dr. Csiky Miklós.

Az ADHD nemcsak a gyerekeket érinti 


Ha körülnézünk szűkebb, tágabb környezetünkben, az az érzése az embernek, mintha most több lenne az ADHD-s, mint régen volt. „Ha genetikailag nézzük, valószínűleg most is ugyanannyi ADHD-s van, mint korábban volt, viszont most kedvezőtlenebbek a körülmények. Számos olyan tényező van, amely növeli az ADHD megjelenésének valószínűségét. Például a világból a megsokszorozódott információkhoz hasonlóan ránk zúduló új anyagok sokasága, melyekkel a szervezetünk találkozik, a kialakuló tartós, alacsony szintű gyulladásos folyamatok, aminek például okozója lehet egy ételallergia. De növelheti az ADHD megjelenésének valószínűségét a szülés előtti, alatti, első néhány hétben, hónapban jelentkező oxigénhiány is, vagy a korai időszakban kialakuló súlyos, ismétlődő vagy krónikus fertőző betegségek is.”

Az ADHD-val kapcsolatban általános vélekedés még ma is, hogy a gyerek kinövik azt.


Ezzel szemben a valóság az, hogy egy igazi ADHD-nál kicsi az esély arra, hogy a felnőtt korra eltűnjön, ez csak az érintettek 20%-ra igaz. 

A tünetek azonban a korral változnak. A leghűségesebb tünet a figyelemzavar, amit az óvodában még nem mindig vesznek észre, de iskolában már igen. Ez nem nagyon változik később sem, és akik nem növik ki ADHD-t, azoknál mindvégig jelen van. A nőknél a korral romló súlyossággal, a férfiaknál mindvégig ugyanolyan szinten. A hiperaktivitás a korral csökken. A kamaszkor környékén a már korábban is meglévő belső nyugtalanságba megy át, annál is inkább, mert ilyenkor már az illető jobban vissza is tudja fogni magát. 

Kevesen jutnak megfelelő kezeléshez


Ma Magyarországon 70-100 ezer fő környékére tehető az érintett gyerekek száma, a felnőttekkel együtt összesen fél millió ADHD-s lehet, akiknek csak töredéke jut hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Egy 2011-es tanulmány szerint a kezeletlen ADHD okozta járulékos kiadások és költségvetési veszteségek összege Magyarországon éves szinten 33 milliárd forintot tesz ki. A családok által az ADHD-s gyermek kezelésére, fejlesztésére fordított további költség pedig éves szinten a 9 milliárd forintot is elérheti.

A Bethesda Gyermekkórház ADHD Ambulanciáján a legnagyobb diagnosztikus csúcs az 1-2. osztályra tehető, de Csiky doktor szerint mostanában az első osztályosok egyre hamarabb jelennek meg, már szeptemberre több olyan gyerekkel találkozott, akit már eltanácsoltak az iskolájából. „Abban, hogy az iskolák hogyan tudják kezelni ezeket a gyerekeket, még mindig nagy szerepe van annak, hogy a pedagógusoknak van-e érzéke ehhez, és van-e tartalékenergiájuk az ilyen gyerekek kezelésére. Amit rosszabbnak látok manapság, azok a fejlesztési lehetőségek, különösen a szenzomotoros fejlesztés terén van visszaesés. Ezeknek a gyereknek az a jó, ha kis létszámú osztályban tanulhatnak, és legalább két tanár foglalkozik velük. Sajnos, ezen a téren is visszaesést látok.” Az ebben az esetben nem megoldás, ha csupa ADHD-s gyerek kerül egy osztályba, ezt sehol a világon nem javasolják, sőt Nyugat-Európában a csupa ADHD-sból álló hosszabb terápiás csoportokkal sem próbálkoznak.

Gyógyszer, terápia, diéta


Az ADHD ma már az egyik leghatékonyabban kezelt pszichiátriai tünetegyüttes.

A tapasztalat azt mutatja, hogy akinek legalább közepes súlyosságú az ADHD-ja, annak javasolt a gyógyszeres kezelés. „Terápiás lehetőségek nagy részében jól állunk, de pszichológusi kapacitásban nem. Az érzelmi síkon mozgó terápiák, például a pszichológus, azoknál fontos, akiknél már másodlagos károsodások is fennállnak, mint a motiválatlanság, az önértékelési zavar vagy a depresszió. Nekik viszont kifejezetten jót tenne. Sajnos, nem találkoztam még olyan gyerekkel, akinek ne lenne valamilyen szintű önértékelési problémája, mire hozzánk kerül. Szokták mondani, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, naponta 3:1 vagy 4:1-hez kell, hogy legyen a jó és a rossz élmények aránya egy nap során. Az ADHD-s gyerekek már nagyon korán fordított arányban kapják ezeket a visszajelzéseket. Elég hamar kialakul, hogy sokszor kritikusan, sőt becsmérlően minősítik önmagukat. Ami korábbra tolódott, az a motiválatlanság, korábban 11-12 évesen, most már 7-8 évesen is kialakul. Ebben része van az elektronikus kütyüknek, mert nagyon hamar könnyen megszerezhető pótörömöket jelentenek a gyerekeknek, és az ADHD-nak minden nehézségét fokozzák.”

Gyógyító munkám során szerzett tapasztalataim és az utóbbi idők szakirodalmi publikációi alapján alakult ki az a meggyőződésem, hogy az ADHD és társbetegségeinek kialakulását befolyásoló környezeti tényezők között az egyik legfontosabb az idegrendszerben zajló valamilyen gyulladásos folyamat, például egy allergiás típusú gyulladás. Az elmúlt 70-150 évben sokszorosára nőtt azoknak az anyagoknak a száma, amelyekkel egy ember találkozhat, évente 3 ezer új anyagot szintetizálnak. Az immunrendszer rettenetesen túlterhelt. Általában azok ellen az anyagok ellen alakul ki ellenreakció, amelyekkel túl sokat találkozik a szervezet, ilyen például a tejfehérje és a glutén. Épp ezért sokaknál egy személyre szabott diéta is segíthet az ADHD tüneteinek mérséklésében. 

Dr. Csiky Miklós úgy látja, a szülők számára könnyebb, mikor kimondják, hogy mi a baj. „A szülők és a gyerekek nagy részénél, főleg 12 év fölött, amikor az önreflexióra való képességük jobb, megkönnyebbüléssel jár, mikor megtudják, hogy nem egy megfoghatatlan valamiről van szó, hanem a problémájuknak van neve, és vannak megoldási lehetőségek. A legfontosabb, hogy akár a szülőben, akár a tanítóban, óvó néniben, gyerekorvosban felmerül, hogy ilyen típusú gond lehet, minél hamarabb juttassák el a gyermeket szakemberhez. Az időben felismert és jól kezelt gyerekek - megkockáztatom, hogy a jól kezelt ADHD-s gyerekek 75-80%-a - egy átlagos osztályban is megállja a helyét.”

Az ADHD-s gyerekek környezetüktől általában negatív visszajelzést kapnak. Pedig számos jó tulajdonság jellemző rájuk, mint a gyors észjárás, az empátia, a segítőkészség, a nyitottság, lelkesedés, az önzetlenség, bátorság, a jó szociális érzék, kreativitás, a nemegyszer átlag feletti memória vagy a verbális intelligencia, ezek azonban háttérbe szorulnak, egy idő után visszájukra fordulnak. Pedig ha időben jutának megfelelő kezeléshez, mindezeket ki tudnák bontakoztatni, és ez nem csak számukra lenne jó, de felnőttként a társadalomnak is nagyon sokat tudnának adni

                                                                                                                                            NLC 190304


*
Baleseti sérülésem miatt, személyes találkozásra időpontot, valószínűleg néhány hétigig, sajnos, nem tudok adni. Legkorábban Skype-on leszek elérhető.

*


A gyermekkori fertőző betegségek
komoly kóroki tényezői lehetnek a mentális zavaroknak
2018.december 16.

A Nationwide Study in Denmark of the Association Between Treated Infections and the Subsequent Risk of Treated Mental Disorders in Children and Adolescents
Ole Köhler-Forsberg, Liselotte Petersen, Christiane Gasse, et al: Preben B. Mortensen, Soren Dalsgraad, Robert H. Yolken, Ole Mors, Michael E. Benros
JAMA Psychiatry, Decembre 5, 2018

Szoros összefüggést, erős kapcsolatot találtak a gyerekkori infekciók, az antibiotikus kezelés valamint a neuropszichiátriai betegségek előfordulása között.
A tekintélyes mintán végzett vizsgálat szerint a kórházi kezelést igénylő súlyos fertőzés több, mint 80%-kal emelte meg a mentális zavarok kialakulásának valószínűségét, míg az enyhébb, antibiotikumot vagy infekció-ellenes szereket igénylők 40%-kal emelték meg ugyanennek a kockázatát. 
Ez az adat általánosságban is megerősíti a szoros kapcsolatot a test és az agy, ill. azok folyamatai között, specifikusan pedig a fejlődő agyban létrejövő mentális rendellenességek és a fertőző betegségek között. 

A vizsgált populáció az 1995 és 2012 között született 1,1 millió dán gyermek és serdülő követését jelentette születésüktől kezdve 18 éves korig.
Az átlagos követési idő 9,7 év volt, ezalatt 3,9%-uk került kórházba mentális betegség miatt és 5,7%-uknak írtak fel pszichotróp gyógyszert.
 
Szoros kapcsolatot találtak a kórházi kezelést igénylő fertőző betegség és az azt követő mentális zavar fellépte között: HRR (hazard rate ratio) 1,84; 95% os konfidencia intervallum 1.69-1.99, illetve az infectiós hospitalizáció és a pszichotróp gyógyszer felírásának szükségessége között: HRR 1,42; 95% os konfidencia intervallum 1.37-1.46.

A csak antibiotikus kezelést igénylő fertőző betegségek 41%-kal növelték meg a mentális betegségek előfordulását, HRR 1,41; 95% os konfidencia intervallum 1.35-1.46 és 22%-kal emelték meg a pszichotróp gyógyszer használatának kockázatát: HRR 1,22, 95% os konfidencia intervallum 1.17-1.27.

A legmagasabb kockázata a skizofrénia spektrum zavaroknak, a kényszernek (OCD-nek), a személyiség- és magatartászavaroknak, a mentális retardációnak, az autizmus spektrum zavaroknak, az ADHD-nak, az ellenszegülő magatartászavarnak (ODD) és a viselkedés zavarnak (CD), illetve a tic-nek van.
 
A kockázatot növelte a fertőzéseknek a száma és az időbeli közelség: a legnagyobb az előfordulási kockázat 0-3 hónappal a fertőzés után
Különböző referencia csoportokhoz és a testvérekhez hasonlították az elemzés során az adatokat.

A vizsgálatok, úgy tűnik, alátámasztják azt, hogy a fertőzések és az azzal járó gyulladásos folyamatok a fejlődésben lévő agyat jelentősen érintik és befolyásolják súlyos mentális rendellenességek kialakulását, megerősítve az immunrendszer etiológiai szerepét a mentális zavarok széles körének kialakulásában gyermek és serdülőkorban.

Felmerül, hogy bizonyos embereknek együttes van genetikailag kódolt (kapcsolt) magasabb kockázata, hajlama az ismételt fertőzésekre és a mentális zavarokra.
Az még kérdés, hogy bizonyos specifikus fertőző ágensek vagy a fertőzések száma az, ami összefügg szorosabban a mentális betegségekkel, ill. ezzel összefüggésben szocioökonómiai faktorok szerepe sem kizárt.


Mindenesetre a vizsgálat által felszínre hozott és megerősített tények új módszereknek nyithatnak utat, a prevenció (megelőzés) és terápia terén.


*

Komment:
A neuropszichiátriai: 
neurodevelopmentalis és neurodegeneratív betegségek 
lehetséges etiológiai alapjai 
A dolgok jelenlegi állása szerint jó esély van rá, hogy a neuropszichiátriai betegségek kóroki tényezői között,

 a masszív genetikai megalapozottság mellett, a neuro-inflammatorikus folyamatokat okozó tényezők a legfontosabbak (elsősorban és alapvetően azon a jelenségek mögött állhatnak, amit annak idején Golgi mikro-hegesedésként aposztrofált). 
Ezek az élet első éveiben a jelentősebb ill. gyakori fertőző betegségek, az élet első hónapjaiban az oxigénhiány, illetve az egyéb - szabad gyökök szintjének megemelkedését okozó - fizikai, kémiai jelenségek lehetnek, az életnek későbbi szakaszában, az ismétlődő, ill. hullámzóan fennálló krónikus vagy szubakut fertőzéseken kívül, és azoknál jelentősebb mértékben szerepet játszhatnak az ételallergia, ételintolerancia keltette gyulladásos folyamatok. A gyulladásos mediátorok jelentős része excitatórikus, csakúgy mint a szervezet több más sejtjére, az idegrendszeri sejtekre is ingerlő hatású. 
A különböző rendszerek, neuronhálózatok mintegy előfeszített, ingerült állapotán kívül, az éppen alakulóban lévő idegrendszeri struktúrák fejlődésének sajátos megváltozását, a normál ütemtől ill. útról való eltérését (elakadását, illetve eltérő huzalozását, szinapszis/receptor felépítményének megváltozását) okozhatják.


*

December 11-én megjártam Londont, egy általam fontosnak értékelt képzésen voltam.
"In-Depth Approach to the 

Optimal Management of Childhood ADHD"

Prof. Peter Hill vezette, akit még korábbról ismertem, rangos előadó-gárdával. 
Összesítve: alapos áttekintést adott, ugyanakkor gyökeresen újat nem hozott. 
Sok fontos részlettel 
- pl. a régi és újabb gyógyszerek váltott ill. együttes használata, az ide vágó új ajánlások, az együtt futó tünetegyüttesekkel kapcsolatban formálódó szemlélet, az intézmények közötti új együttműködési formák - , ill. rájuk vonatkozó megosztott tapasztalatokkal gazdagodtam.

*-* 
*
  ADHD tréningek  

adhdtrening.hu

Életvezetési tréningek 
az APA
ajánlása alapján

Három éve indította útjukra az első tréningeket ez a pszichológusokból, trénerekből, családterapeuta jelöltekből stb. álló csapat a Bethesda ADHD Centrum két tapasztalt munkatársának támogatásával és szakmai szupervíziójával.

Több tréninget tartottak a Bethesda Kórház keretei között, ismételten meghívott vendégek voltak a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, Budapesten különböző helyszíneken dolgozhatnak és tanulhatnak játszva velük hétvégenként.

Jelenleg futó tréningek: Időgazdálkodás, Rendrakás és rendtartás, Tanulástechnika 
A kapuban: Pénzgazdálkodás, Indulatkezelés, Párkapcsolati tréning
Előkészülőben: Priorizálás és tervkészítés, Saját-test-tudatosság és tisztelet

Látogassák meg őket a honlapjukon! 

adhdtrening.hu

 * 

* * * * * *

Szeretném a figyelmükbe ajánlani  a TIME WITH HORSES
lovas-coach team programjait, különösen az ADHD-val érintett szülők számára összeállított, 
a sokszor megsérült vagy elvesztett szülői kompetenciát és kompetencia érzés
fejlesztő, elősegítő, visszacsalogató ló-mediált tréninget.
Aki megszólítva érzi magát és befér a büdzséjébe, ne hagyja ki!

Szabó Emese – Ló asszisztálta tréner, hippológus-lovas tanár
Ádány Tímea – Coach, lovaskultúra oktató

ADHD-ból nálam kitűnően levizsgáztak, a lovastanya hangulatos, kulturált, kellemes környezetet biztosít fedett lovardával, ló-közeli szálláshellyel, akinek ez is számít. 

Lovas tudás a tréninghez nem szükséges.

Elérhetőségeik:
timewithorses.webnode.hu
Facebook:
TiMe with Horses - Lovas tréningek, coaching
Timi: +3620 886 1943

Mesi: +3630 982 8718

A TIME WITH HORSES PROGRAMJAI
ADHDval ÉRINTETT SZÜLŐK SZÁMÁRA

2 napos alap tréning:
-      önismeret
-      kommunikáció
-      asszertivitás
-      érzelmi intelligencia
        Ár: 55 000 Ft/fő (szállással és ebéddel)


* * * *Figyelem! 
Felnőtt ADHD szűrő kérdőívet készített a WHO. 
Lásd a cikkeknél!
rövid és velős
_______________________________________________________________________


ADHD félnomád lovas tábor
2018.július 22-27.
Hévízgyörk
Kor: 8-12  *  Ár: 60 000
adhd.tabor.törzsek@gmail.com 30 542 2199
mintavalyésmégjobb

Szervezőként vállaljuk olyan - a lehető legjobban egyensúlyban lévő - gyermekek táboroztatását szakmai felügyelettel, akik gyógyszerrel vagy anélkül,  sajátos igényeikben és szükségeikben
megfelelően meg vannak támogatva.
Tekintettel a kis létszámra (1 vagy 2 x 6-8 fő) és a tábor profiljára (félnomád), kérdőíves és szóbeli szűrő beszélgetés után hozunk döntést és adunk visszajelzést a részvételről.
A részvételi díj a szálláshely és a napi étkezések díját fedezi. (Saját sátrat lehet hozni, mi 2-4 személyes sátrakat biztosítunk.)
helyszínre érkezésről és a hazatérésről a szülőknek kell gondoskodniuk.

 Olyan jelentkezőket várunk,
- akik készek és képesek elviselni a félnomád tábori élet örömeiés viszontagságait: 
sátorban vagy szabad ég alatt alvás, hidegvizes mosakodás, tábori latrina használata, 
vízhordás, ételek elkészítése, kiosztása,
teljes kütyü-mentesség (mobiltelefon, tablet, stb.)

Hívjuk azokat,
- akik szeretnék élvezni a nomád táborozás és a természet nyújtotta örömöket: fák, füvek, virágok, állatok, nomád társak közelségét, sajátos szépségét, illatát, gazdagságát,
- akik szembe akarnak nézni a napi kihívásokkal, úgymint a lakóhely, a felszerelések, a
közösség építése, próbák kiállása, barangolások, túrák, éjszakai őrség tartása, napi két lovaglás,
viselkedésünk következményeinek viselése, csapatunk érdekeinek előremozdítása, közös játék
és verseny,
- akik szeretnének  együtt örülni és megküzdeni - önmagunkkal és egymással, képzett és
tapasztalt vezetők segítségével.
Az ADHD-tábor szervező csapata

*

MCSE Családterápiás Képzés
Dr. Komlósi Piroska
MRE Bethesda Gyermekkórház
ADHD Alapozó
ADHD a család- és párterápiás vonatkozásai
2017.december 1.

*

BENCÉS BÁR

Elhallgatott örökségünk - az alkat
az ADHD és az eltérő idegrendszeri fejlődésmeneten alapuló egyéb tünetegyüttesek tükrében

2017.december 16. este fél 8
Péterhegyi út, Szent Szabina Kápolna

***

MCSE Workshop, 2017. november 9. csütörtök, 9 – 16 óra,
II. János Pál pápa tér 6. II. em. 29.

ADHD a család- és párterápiában
II. Dinamikai sajátosságok, klinikai kép a terápiás gyakorlatban
(Előadók Komlósi Piroska, Csiky Miklós és az ADHD Család- és Párterápiás Team)

Azokat a kollégákat hívjuk erre a második ADHD workshopra, akik részt vettek
az előzőn, amit 2017. január 6-án tartottunk „ADHD a család- és
párterápiában. Tünettan és módszertan a gyakorlatban" címmel.

Ennek az ADHD 2.0 programunknak a célja, hogy az első alkalommal a
tünettanról, a családi reakciókról és a komplex terápiás hozzáállásról adott
ismeretek után, a gyakorlat szempontjából elmélyítsük ezeket, megvizsgálva az
ADHD-nál a családi rendszerben működő dinamikai sajátosságokat csak úgy,
mint az ADHD természetét, arcát működés közben.

Az elméleti felvezetésen, esetbemutatáson és esetmegbeszélésen túl, a
workshop interaktív részét képezi a résztvevők által hozott kérdések,
tapasztalatok megosztása.

Jelentkezés elektronikus űrlapon

Magyar Családterápiás Egyesület familyth@t-online.hu

****


TÁBOR!

Félnomád ADHD sátortábor 2x6-8 fő részére a Gerecsében ADHDoki és csapata szervezésében

#

TÖRZSEK
TALÁLKOZÁSA

ÉLMÉNYTÁBOR
8-12 éves korú ADHD-s gyerekek és testvéreik számára

Helyszín: Gerecse 

Félnomád tábor 

Időpont: 2017. július 16-21. közt

Részvételi díj: 38000 Ft

Jelentkezés:  július 2-ig 

06-30-542-21-99
adhd.tabor.torzsek@gmail.com


Várjuk 8-12 éves gyermekek  jelentkezését nyári félnomád táborunkba.


A tábor tematikája: 
TÖRZSEK TALÁLKOZÁSA

Vezérfonal:

A kerettörténet megalkotása és a törzsek létrehozása. 
Ügyességi feladatok, vetélkedés a törzsek közt. 
Közös ünneplés és tábortűz.

Tervezett programjaink:

                                    - táborverés, ismerkedés
                                    - törzsalapítás: eredet-mítoszok és közösségbeli szerepek
                                    - eszközök, felszerelések készítése
                                    - kézműveskedés (különféle használati és dísztárgyak készítése bambuszból)
                                    - célbadobás, íjászat
                                    - lovaglás
                                    - sajtkészítés
                                    - hősköltemény (versírás, hősének)
                                    - táborzáró ünnep

Szeretettel várunk benneteket!
#
ˇ
Szervezőként vállaljuk olyan - a lehető legjobban egyensúlyban lévő - gyermekek táboroztatását szakmai felügyelettel, akik gyógyszerrel vagy anélkül,  sajátos igényeikben és szükségeikben
megfelelően meg vannak támogatva.
Tekintettel a kis létszámra (2 x 6-8 fő) és a tábor profiljára (félnomád), kérdőíves és szóbeli szűrő beszélgetés után hozunk döntést és adunk visszajelzést a részvételről.
A részvételi díj a szálláshely és a napi étkezések díját fedezi. (Saját sátrat lehet hozni, mi 2-4 személyes sátrakat biztosítunk.)
A helyszínre érkezésről és a hazatérésről a szülőknek kell gondoskodniuk.

 Olyan jelentkezőket várunk,
- akik készek és képesek elviselni a félnomád tábori élet örömeit és viszontagságait: 
sátorban vagy szabad ég alatt alvás, hidegvizes mosakodás, tábori latrina használata, 
vízhordás, ételek elkészítése,
teljes kütyü-mentesség (mobiltelefon, tablet, stb.)

Hívjuk azokat,
- akik szeretnék élvezni a nomád táborozás és a természet nyújtotta örömöket: fák, füvek, virágok, állatok, nomád társak közelségét, sajátos szépségét, illatát, gazdagságát,
- akik szembe akarnak nézni a napi kihívásokkal, úgymint a lakóhely, a felszerelések, a
közösség építése, próbák kiállása, erdei barangolások, túrák, éjszakai őrség tartása,
viselkedésünk következményeinek viselése, csapatunk érdekeinek előremozdítása, közös játék
és verseny,
- akik szeretnének  együtt örülni és megküzdeni - önmagunkkal és egymással, képzett és
tapasztalt vezetők segítségével.

Az ADHD-tábor szervező csapata                               

*
„Az ADHD mint új családtag” Dr. Komlósi Piroska és Dr. Csiky Miklós előadása

Írta Trombitásné Miterli Gertrúd - 2017-05-15

Hát nem hiszem el, hogy nem lehet megfogni azt a gyereket!” – méltatlankodott az eladó a konszolidált nagypapának. „Én elhiszem” – gondolta magában Dr. Csiky Miklós, miközben villamosjegyére várt a trafikban. Mi okozza az ADHD–t? Milyen egy ADHD–s gyermek? Miért fontos a korai felismerés? Miben segíthet egy családterapeuta? Többek között ezen kérdésekre kaptunk választ Dr. Csiky Miklós gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter főorvos és Dr. Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, kiképző család- és pszichoterapeuta előadásából a Magyar Családterápiás Egyesület XXXI. Debrecenben megrendezett vándorgyűlésén. Tudósításunk.


Az ADHD  kifejezés egy angol betűszó szó, az Attention Deficit Hyperactivity Disorder rövidítése, mely figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart jelent. Felismerése sokszor nehéz, mivel rengeteg arca van. A leggyakrabban előforduló tünetcsoportok a figyelemszabályozás zavara, az aktivitás szabályozásának zavara és az érzelem szabályozásának zavara. Idegrendszeri eredetű betegség. Kialakulásának oka 80%-ban genetikai, de a korai években előforduló környezeti hatások is jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor jó hír, hogy hatékonyan kezelhető és gyermekkorban fejleszthető is. Viszont a kezeletlenül maradt ADHD hosszú távon életvezetési zavarok kialakulását okozza. Kisiskolás korban inkább a tanulmányi és viselkedéses gondok kerülnek előtérbe. Míg kamaszkorban – főleg lányok esetében – jellemző a szorongás, a depresszió, a hangulat ingadozás: tehát az érzelmi élet zavara. Nemcsak a gyerek lehet érintett, hanem a szülő is, melynek kezelése ugyanolyan fontosságú.
Milyenek az ADHD-s gyerekek?
Ismerős, amikor egy gyerek nyilvános helyen koordinálatlanul szaladgál, mindent megfogdos és elmozdít a helyéről? Sokszor ez a jelenet nem a nevelés hiányából fakad. Az aktivitás szabályozásának zavara miatt kortársaikhoz képest elevenebbek, szertelenek és szétszórtak. Nagyon nehéz velük lépést tartani, és ha szem elől tévesztik őket, akkor gyakran történik valami baj velük. Általában hosszú listájuk van a kórházi beavatkozásokról.
AZ ÉLET IGAZI „HEGYMENETNEK” TŰNIK VELÜK.
A figyelem szabályozásának zavara okozza, hogy figyelmük nagyon könnyen terelhető. Viszont olykor órákra is beleragadhatnak egy számukra érdekes tevékenységbe, ami miatt elfelejthetnek enni vagy mosdóba menni, és meg is történik a „baleset”. Tiszta formájában az ADHD csak 17–30%-ban fordul elő, és általában együtt jár másodlagos károsodásokkal, például az önértékelés zavarával. Két bizonyítottan hatékony kezelési módja a gyógyszeres terápia és a viselkedésterápia. Hatékony segítség gyerekkorban a szenzomotoros fejlesztés, valamint az esetek egy részében bizonyos étrendkiegészítők és szakember által összeállított, célzott diéta is.
A kezeletlenül maradt ADHD jelentősen megnehezíti a család életét.
A felsorolt problémák nem csupán a gyereket érintik, hanem annak környezetét, tehát a családját is. Mire a kezelésig eljut egy család, addigra nagymértékben terhelődik a szülőpár kapcsolata. Anyáknál jellemzően depresszió alakulhat ki, míg az apák általában a családból való menekvést választják.
EMIATT KÉTSZER GYAKORIBB A VÁLÁS EZEKBEN A CSALÁDOKBAN,
58 százalékuk pedig diszfunkcionálisan működik.
Miben segíthet egy családterapeuta? – Dr. Komlósi Piroska válaszol
A terápiába érkező családok többsége tisztában van a diagnózissal és az „ADHD, mint új családtag” érkezik meg velük együtt. Az első szakaszban a terapeuta szerepe mégis egyrészt informatív, másrészt edukatív, mivel fontos tisztázni, ki mit ért az ADHD fogalma alatt. Ezt követően rátekintenek, hogyan tudják elfogadni a diagnózist a családtagok. Ki az, aki tiltakozik, és ki az, aki felvállalja mint valós dolgot, melyhez alkalmazkodni szükséges. A diagnózis megemésztése bizony nem könnyű dolog, a családtagok ráadásul különbözőképpen viszonyulhatnak érzelmileg a jelenséghez. Az ADHD-s gyerekek testvéreiről sem szabad elfelejtkeznünk, hiszen nekik is szükségük van információra és támogatásra. Egy családrajz kapcsán meg lehet velük is beszélni, mit gondolnak az ADHD-s családtagról, hogyan tudják a helyzetet kezelni, hogyan élik meg azt. A szakember elmondása szerint:
KOMOLY MEGÉRTÉST LEHET LÁTNI AZOKNÁL A GYEREKEKNÉL, AKIKNÉL A SZÜLŐK RÉSZÉRŐL IS MEGÉRTÉS VAN.”
Fontos elfogadtatni a családdal, hogy az ADHD-s családtag nem rossz, hanem érintett személy ebben a nehéz teherben. Miután sikerült a tagoknak egymás között elfogadniuk ezt, a rokonság és az iskola felé is érdemes felvállalniuk a gyerek sajátosságait. Dr. Komlósi Piroska hangsúlyozta: szükséges tudatosítani azokat az erősségeket, melyeket az ADHD-s személy hordoz magában. Új színeket, új energiákat és frissességet visz a családba. Sokan rendkívül kreatívak közülük vagy éppen gyorsan átlátnak helyzeteket. Mindezek mellett természetesen fontos a veszteségek kezelése és feldolgozása is, mivel ezek a családok elvesztik a lehetőséget, hogy „normális vagy átlagos” család lehessenek. Ebben nagyon sokat segítenek a szülőcsoportok, ahol ADHD-s gyermekek szülei találkoznak és osztják meg tapasztalataikat, nehézségeiket és sikereiket egymással.
Az ADHD-s gyerekek közül sokan rendkívül kreatívak.

Alapvető nevelési tanácsok
Léteznek alapvető nevelési tanácsok, melyeket a terapeuta segítségével az adott család sajátosságaira dolgoznak ki, hiszen minden gyerek és minden szülő más és más. A teljesség igénye nélkül néhány közülük:
·         Fontos határokat képezni. Rögzíteni az idő, a pénz és a tevékenység kereteit. Kinek mi a feladata? Mi az, amit egyedül csinálunk, és mit csinálunk közösen? Mettől meddig tart az adott tevékenység?
·         Az indulatok önfegyelmezését minden családtagnak fontos elsajátítania.
·         Hangsúlyos az érzések egymással való megosztása, én–üzenetek formájában. Ahelyett, hogy a gyereket összeszidjuk, elmondhatjuk neki „nekem ez fárasztó, én már ezt nem bírom”.
·         Szabályok felállításánál  fontos a határozottság, a következetesség és egyértelműség.
·         Konkrét és pozitív üzeneteket érdemes megfogalmaznunk.. A „jó legyél” nem elég konkrét, helyette inkább ezt mondhatjuk: „Ha megjönnek a vendégek, szeretném ha …így… viselkednél, …ezt… csinálnád”.
·         Azonnal reagáljunk a tetteire.
·         Ha kritizáljuk, mondjuk el konkrétan mi volt a rossz, és hogyan kell helyette viselkednie.
Az előadó zárásként Ferenczi Sándor, a magyar pszichoanalízis első nagy alakjának szavait idézte,  miszerint „ha nem tudjuk szeretni a betegeinket, nem tudjuk meggyógyítani őket”. Ha ráhangolódunk klienseinkre, elfogadjuk és szeretjük őket „akkor ebben a biztonságos érzésben képesek lesznek a változásra”.
Ha a cikket olvasva úgy érzi, szüksége van segítségre, ezen a honlapon keresztül tájékozódhat: http://www2.bethesda.hu/bethesda-fepuelet/adhd-centrum-bethesda-u-8
 Trombitásné Miterli Gertrúd - mindset.co.hu

*

Az ADHD a korai életkorban
magzati, újszülött és csecsemőkori vonatkozások


Kiss Verus  BABASZOBA                                      Babaszoba.hu Gyermekbetegségek
ADHD: mi ez, hogyan gyógyítható?
Lektor: Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter

Az ADHD egy egész életen át jelen levő alkati jellegzetesség, amelynek már a pocakban fickándozó magzatnál is lehetnek árulkodó jelei, később pedig mind könnyebben beazonosítható az évek előrehaladtával – ha eljut szakemberhez a gyerkőc.

Mi az ADHD?

Az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) egy sajátos agyi állapot, neurobiológiai zavar. Legszembetűnőbb tünete a figyelemzavar, a motoros nyugtalanság, a szertelenség és az impulzivitás.
A betegség megjelenése változó: az érintettek (akik lehetnek gyermekek és felnőttek is egyaránt) a megszokottnál kevésbé terhelhetőek, adottságaikat pedig nem tudják jól felhasználni, sem maguk, sem mások javára. Általában gondjuk van a figyelem fenntartásával, jellemző rájuk a hirtelen, impulzív viselkedés, a gondolkodás nélküli cselekvés, a helyzethez képest túl sok mozgás, ellenállás a szabályokkal szemben. Csecsemőként nyugtalanok, kisgyermekként az átlagosnál magasabb aktivitási szint figyelhető meg náluk (sok balesettel), hangos sírásokkal, dührohamokkal, iskoláskorban pedig nagyon nehezen viselik el az iskola szabályait, öntörvényűnek, „rossznak” kiáltja ki őket a tanító néni.

Az alkati, temperamentumbeli szélsőséget takaró kórkép egyáltalán nem újkeletű: ADHD-s gyerkőcök és felnőttek már régen is éltek társadalmunkban, annyi különbséggel, hogy míg régen könnyebben megtalálták a helyüket, addig ma a nyugati kultúra elvárásai erősen megbélyegzik őket.

Becslések szerint 70 ezer ADHD-s él Magyarországon, közülük 50 ezren egyáltalán nem kapnak ellátást, és csak 5000-ren jutnak el szakorvoshoz. A rendszer eleve túlterhelt, ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ADHD-gyanúból végül átlagban csak 4-5 év (!) múlva lesz diagnózis: az általunk megkérdezett szakember azt mondja, jelenleg (2017 tavasza) másfél éves várólista van a Bethesda ADHD szakrendelésén is.

Diagnózis hiányában azonban sok jóra nem számíthatnak a szülők: a kicsi a viselkedése s a betegséggel járó tünetek miatt hamar bekerül a rossz, szófogadatlan, dacos, netán agresszív gyerek skatulyájába, amiből már nehéz kikászálódni segítség nélkül.


A különös betegség tünetei magzati korban

Az ADHD-nek már a fogantatás után is szembetűnő jelei lehetnek: amikor az érintett, nagyobbacska gyermekek diagnózisát állítja fel ugyanis a gyermekpszichiáter, rendre hasonló tényezőket, eseményeket, szüléssel kapcsolatos momentumokat, csecsemőkori problémákat talál az előtörténetükben, a szülői visszaemlékezés alapján. Az ADHD mint alkati jellegzetesség nagyon korai időktől végigkövethető. Magzati korban az ADHD-s gyermekek az esetek nagy részében mozgékonyabbak, többet rugdosnak, mozognak - elsősorban a hiperaktív altípusúak. Többet forgolódnak, jobban, érzékenyebben reagálnak a hangokra.

Ha a családban, a felmenők között is vannak arra utaló jelek, emlékek, hogy volt szertelen, túlmozgásos, szétszórt, hiperaktív szülő, nagyszülő, nagybácsi, nagynéni, dédapa, testvér, unokatestvér a a családban, akkor ezt az előzményt érdemes már a terhesgondozásnál is figyelembe venni, szülésznőnknek, orvosunknak, védőnőnknek is megemlíteni előre. Az ADHD-sok között ugyanis gyakoribbak a perinatális szövődmények, az oxigénhiány, a mekóniumos magzatvíz, a ködökzsinór-áramlási problémák, a sodort vagy nyak köré tekeredett köldökzsinór, a szívhang lassulása (ami nincs szinkronban a fájásokkal). 
Jó gyakrabban ellenőrizni a szívhangot, a magzatvíz tisztaságát, lehetőleg kerülni az indított szülést, érdemes megvárni a spontán indulást. Az ADHD családi előfordulása fokozottan együtt járhat koraszüléssel, fenyegető koraszüléssel.


Sárgaság, sírás, összevissza hétköznapok

Ezeknél a gyerekeknél gyakoribb a sárgaság újszülöttkorban, és elhúzódhat akár néhány hétig is. Ennek az a hátulütője, hogy a magasabb mennyiségben keringő a bilirubin lerakódhat az agyban, azokban a struktúrákban, amelyek az ADHD-vel is összefüggésben állnak.

Ahogy a baba növekszik és fejlődik, tovább fokozódnak a kórképre utaló jelek, a szülők számára nehezen uralható tünetek. A kicsivel nehezen alakul ki a napi ritmus, sírósabb az átlagosnál, keveri az éjszakát a nappallal, és sokszor nappal sem alszik. Rendszeresen előfordul, hogy az egész család képtelen pihenni mellette, a gyerek ölben van éjjel-nappal, ringatni kell naphosszat, de sokszor így is vigasztalhatatlanul sír, hiába minden erőfeszítés. Ezek a panaszok nem kicsit, nem időnként fordulnak elő, nem is feltétlenül egyforma mintázatban a héten, de hullámzó erősséggel ott vannak mindig - emiatt térnek el ezek a babák az átlagostól.

A csecsemők gyakrabban hasfájósak. (Ez az alsó és felső béltraktus érintettségéből is fakadhat, például tejfehérje-érzékenység okán nyelőcsőproblémákból, refluxból adódóan, illetve gyakrabban puffadással, görcsökkel járó vastagbél hurut miatt.)

Mozgásfejlődésük sokszor nem tankönyvi: kihagynak fázisokat, másképp, más sorrendben fejlődnek, akár féloldalasan. Megfigyelhető, hogy korán, 11 hónapos kor előtt, indulnak el, és akár 7-8-9-10 hónaposan önállóan járnak. Később beszédfejlődési gondok jelentkezhetnek náluk, a dadogás, az artikulációs problémák gyakoribbak. A szobatisztasággal ugyancsak akadhatnak gondjaik: jellemző, hogy akár 10-12 éves korukig is lehet baj az ágybavizeléssel, az éjszakai szobatisztasággal (ez a kellemetlen tünet egyébként a figyelem javítását célzó terápiákkal gyakran párhuzamosan megszűnik).


Hova fordulhat a kétségbeesett szülő?

A kicsi gyermekek (0-3 éves) és szüleik a legmegbízhatóbb, legnaprakészebb tudású szakemberekkel a korai fejlesztő központokban találkozhatnak, ahol a gyermekpszichiáter mellett dolgoznak gyógypedagógusok, gyógytornászok, pszichológusok is. Jellemző egyébként, hogy a diagnózis felállítása során nemcsak az ADHD tüneteit keresik a szakemberek, mert a kórkép számos kísérő tünetegyüttessel is kéz a kézben jár. Ilyen a szenzoros integrációs zavar (40-60 százalékban ott van az ADHD mellett), az autisztikus kórképek (az esetek 20 százalékánál diagnosztizálható, illetve az ADHD-s gyermekek 40-60 százaléknál 2-3, vagy még több autisztikus tünet is megfigyelhető).

Ha a gyermeknél óvodában, iskolában kerül elő az ADHD gyanúja, segíthet a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálat (korábban Nevelési Tanácsadó), és a következő intézmények:
l  Vadaskert Kórház,
l  Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika,
l  Bethesda Kórház
l  Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
l  illetve a gyermekpszichiátriai szakrendelők.

Igenis kezelhető, kordában tartható!

Két bizonyítottan hatékony kezelési módszer létezik jelenleg ADHD esetén, a gyógyszeres- és a viselkedésterápia. Ezeket általában hatéves kortól szokták alkalmazni. Utóbbit hamarabb is el lehet kezdeni, illetve ha nagyon súlyos a helyzet, vele együtt némileg korábbra hozható a gyógyszeres terápia is, egyéni mérlegelés után.

Fontos, hogy számos egyéb módszer, beavatkozás létezik immár, ami viszont a kezdetektől fogva alkalmazható: ilyen a Dévény-torna, az alapozó torna, a TSMT (“okosító”) torna, az Ayres-torna, illetve az egyéb szenzomotoros fejlesztések.

Egyre több adat és tapasztalat van arról, hogy bizonyos étrend-kiegészítők segíthetnek: hatékony lehet az ADHD tüneteinek mérséklésében a D-vitamin megfelelő dózisban történő alkalmazása, az omega-3-zsírsavak és többek között a magnézium bevitele is. A melatonin alkalmazása akkor jöhet szóba, ha a gyermek alvásával vannak gondok, sokszor ugyanis már az alvásrendezéssel is mérséklődnek a magatartási problémák.

Vitatott, de egyre jobban kutatott területe az ADHD-nak az egyes megszorító diéták alkalmazása, ám mindenkinél megfelelően körül kell járni a témát, feltérképezni az esetleges ételintoleranciákat, - allergiákat, egy ez irányban kellő tájékozottsággal és gyakorlattal rendelkező gasztroenterológus segítségével, mielőtt a szülők a gyermekkel elkezdenek egy ilyen étrendet követni.

Megemlítendő még a betegség terápiájában a mozgás fontossága: a napfény és a szabad levegőn történő mozgás magasabb dopaminszinttel jár, ami szintén csökkenti a tüneteket.

Hátrányból előny - van értelme a kezelésnek!

A komplex, célzott terápia egyes, nem gyógyszeres formái tízéves kor alatt jóval hatékonyabbak, és a megfelelően alkalmazott gyógyszeres kezelésre a fiatalok 85-90 százaléka jól reagál. A terápia elősegíti az amúgy jó szándékú gyerekek előnyös tulajdonságainak “domborítását”: az ADHD-sok ugyanis empatikusak, gondoskodók, nyitottak, lelkesek, jó a szociális érzékük, a megérzéseik, sőt kreatívak, óriási teherbírással rendelkeznek, és nemegyszer átlag feletti a memóriájuk, humorérzékük.

Keret
Kezelés nélkül ezek a gyerekek elkallódhatnak, és szinte kivétel nélkül kialakul náluk az önértékelési, majd a motivációs zavar, illetve a reménytelenség, kilátástalanság és nyugtalanság-érzés sajátos keveréke. Az időben adott megfelelő támogatás híján későbbi életpálya nem épp pozitívumokkal kecsegtető: számolni kell számtalan konfliktussal, tanulási nehézséggel, a kiszámíthatatlan érzelmi reakciók okozta nehéz helyzetekkel, majd elhelyezkedési nehézségekkel a munkaerőpiacon. Egyes pszichiátriai betegségek (depresszió, szorongás, személyiségzavarok, pszichoszomatikus zavarok), a szerfüggőség, a súlyos balesetek, a nemi betegségek, a koraszülés, az elhízás, a magas vérnyomás, az öngyilkosság és az életvezetési problémák is akár 3-5-ször gyakoribbak náluk.

Tippek szülőknek

l  Talán elcsépelt, de mindennél fontosabb, hogy türelmes és következetes maradj ADHD-s gyerkőcöddel!
l  A napi fix rutin elengedhetetlen, akár az egyszerűen megfogalmazott, ám rendíthetetlen szabályok.
l  Gyerkőcödet gyakran és azonnal erősítsd meg az egyes szituációkban, biztasd sokat, és ha valami gond, probléma van, egyenesen és azonnal kommunikáld felé!
l  Az ADHD-s gyerkőcöknek hangsúlyozottan szüksége van a korlátok felállítására!
l  Kísérletezzétek ki, kutassátok családilag, mi az a tevékenység, elfoglaltság, melyik az a terület, ahol a gyerkőc leginkább kiélheti kíváncsiságát, kreativitását! Ebben mind többet támogassátok!

Köszönjük Dr. Csiky Miklós gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter segítségét! (linkto: http://adhdoki.blogspot.hu)

*

Családok Helikonja - Szakmai szülői nap
2017. május 19. péntek
Balaton Színház - Keszthely - Fő tér

14.00 Láthatatlan kórkép? - A hiperaktivitás és figyelemzavarról minden szülőnek
Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter előadása, Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrum

*
Pedagógiáról másképp - esti beszélgetések a Mentor(h)álóba

A sokarcú ADHD – hiperaktivitás, figyelemzavar és társai

Egyre többek számára ismerős a Mentor(h)áló és a Somogyi-könyvtár közös szervezésében megvalósuló esti beszélgetős sorozatunk. Akik eddig már megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, azok tudják, érdekes témák, kitűnő szakemberek, színvonalas esti programok várnak ránk ebben a sorozatban is!
Pedagógiáról másképp c. sorozatban hamarosan újabb tartalmas péntek esti programot kínálunk az érdeklődőknek.
Május eleji vendégünk Dr. Csiky Miklós, a budapesti Bethesda Gyermekkórház gyermekpszichiáter főorvosa.
A beszélgetés témája az ADHD.
“Izgő-mozgó, idegesítően impulzív, egy percig nem bír megmaradni a fenekén, pörög reggeltől estig, vagy éppen álmodozó, szétszórt – egyáltalán nem ritka az ilyen gyerek. Azt mondják rá: rossz, figyelmetlen. Pedig csak más. Magyarországon a szakértők hetvenezer főre becsülik az ADHD-s, figyelemhiányos és hiperaktivitási tünetegyüttessel élő gyerekek számát.”
figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll.
Az ADHD a viselkedés, a figyelem, a gondolkodás és az érzelemszabályozás komoly károsodásokat okozó zavara.
Az ADHD okozta funkciózavarok nemcsak a gyermekekre vannak közvetlenül hatással, hanem a körülöttük élő családtagokra, tanárokra is, és nemcsak a gyermekkor mindennapjaira, hanem az esetek jelentős részében egész felnőttkorukra is kihatnak.
Ezek az emberek és gyermekek az átlagosnál általában jóval szétszórtabbak, szervezetlenek, kevésbé terhelhetőek, sokszor kifejezetten jó adottságaikat nem tudják jól felhasználni sem maguk, sem mások, sem a köz javára. Jelentősen több erőfeszítésbe kerül minden nekik, mint egy átlagos gyermeknek, felnőttnek, családnak.
A problémát, bár tünetei meglehetősen szembeötlők, sokszor nem ismerik fel sem a szülők, sem a tanárok, sőt nem egyszer a szakemberek sem. Így elmarad az oly fontos megfelelő időben és módon nyújtandó megsegítés, amely meghatározó jelentőségű sorsuk alakulásában.
Egyre többeket érintő probléma – izgalmas beszélgetés vár ránk most is!
A beszélgetés időpontja: 2017. május 12. péntek 17.30-19.00
A rendezvény helyszíne: Somogyi-könyvtár 1. emeleti olvasóterme, Szeged, Dóm tér 1-4.
A beszélgetés címe: A sokarcú ADHD – hiperaktivitás, figyelemzavar és társai
Vendégünk: Dr. Csiky Miklós, a budapesti Bethesda Gyermekkórház gyermekpszichiáter főorvosa, a téma országosan is elismert szakembere.
A rendezvényen való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!
Minden érdeklődőt szívesen látunk! 

*
"Titkos féreg foga rág"
ADHD a családban és a párkapcsolatban
dr. Csiky Miklós
Bethesda Gyermekkórház, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
MCSE XXXI. Vándorgyűlés - Debrecen, 2017. április 22.
A család mint a lelki egészség bölcsője
Kölcsey Szabadidő Központ
Nagyterem 14.00

*

Felnőtt pszichiáter professzor az ADHD-ról

Nehezen figyel, mindent elfelejt és elhagy a gyermeke? Ez is lehet az oka

Interjú Dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanárával
http://inforadio.hu/eletmod/2017/04/22/nehezen_figyel_mindent_elfelejt_es_elhagy_a_gyermeke_ez_is_lehet_az_oka/
InfoRádió   2017.04.22.   11.30

*

Farkasmancs mozgástábor


Az idei nyár igencsak bővelkedett a helyi táborozási lehetőségekben. A Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskolában kézműves táborban alkothattak a gyerekek, a Pilisjászfalu SE focitáborba hívta őket, a Pilisi Királyi Íjászok Egyesülete pedig két alkalommal is táborozni várta a szünidőzőket. És ezzel még nincs vége a kínálatnak, augusztus utolsó hetében egy sporttáborral zárja a Pilisjászfalu SE a vakációt. Szakmailag és programja alapján is nagyon ígéretesnek tűnt a Farkasmancs mozgástábor, mellyel most először találkozhattak a gyerekek.


– Gyerekkoromból számtalan nyári táborban töltött emlékképeket tudok felidézni, mindig izgatottan vártam, hogy az iskolán kívül is, kevésbé szigorú keretek között együtt lehessek a barátaimmal. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a pilisjászfalui és környékbeli gyerekek emlékei között a mozgástábort szervező Farkas Tünde, Keveházi Zoltán és Szabó Márk biztosan előkelő helyen fognak szerepelni. Bár sokan ismernek titeket a faluban, mégis arra kérnélek benneteket, meséljetek először egy kicsit magatokról.

Farkas Tünde: 26 éve foglalkozom gyerekekkel és azóta se bántam meg, hogy erre a szakmára esett a választásom. 14 éves korom óta gyógytornásznak készültem, elhatározásomban meghatározó szerepe volt egyik kedves, mozgássérült barátnőmnek. 1990-ben végeztem a Gyógypedagógiai Tanárképzőn, értelmi fogyatékosok és mozgássérültek nevelés szakon. Pályafutásomat mozgássérült gyerekek integrációjával és fejlesztésével kezdtem, főállásom mellett mindig is dolgoztam súlyosan halmozottan sérült gyerekekkel, illetve végeztem a babaszűréseket. A tanulás folyamatosan része az életemnek, a főiskola után a TSMT (Tervezett szenzomotoros tréning) illetve a Sindelar tanfolyam elvégzése következett. Míg az első képzés a kezdetektől alkalmazható és többek között beszéd-indítás, szülési sérülések terápiája, addig ez utóbbi inkább az iskolakezdés előtti problémák kiszűrésére való. Különösen érdekelt a DSZIT tanfolyam, ami nagyon sokat változtatott a szemléletemen. Míg a TSMT mindent diktál, a DSZIT (Dinamikus szenzoros integrációs terápia) szerint azt figyelni kell, mire „éhes” a gyerek, és annak kell teret biztosítani, hiszen úgyis az fogja előrébb vinni. Ennek a három módszernek köszönhetően még összetettebben látok, és egyéni érzékenységgel tudok fejleszteni. A munkámat Szabó Márk segíti, aki szintén mozgásterápia és fejlesztés irányába tervezi, hogy továbbképzi magát. Már eddig is rengeteg gyakorlati tapasztalatot sikerült szereznie mellettem, a gyerekek mindig is központi helyet foglaltak el az életében. Szociális ápoló- és gondozói végzettséggel rendelkezik, jelenleg a Baptista Teológiai Akadémia hallgatója. Ősztől viszont már tanítói szakon folytatná tanulmányait.

Keveházi Zoltán: Fiaim kezdtek el íjászkodni, úgy tizenöt évvel ezelőtt. Eleinte csak tereltem és felügyeltem őket. Aztán egyre jobban beszippantott a dolog. Az első nagy lépés az volt, amikor feleségem meglepett egy felnőtt íjjal. Már az első lövés döbbenetes volt. Egy új világ tárult ki előttem. Olyan nagy élmény volt mindez számomra, hogy elhatároztam, ezt megosztom másokkal is. Társaimmal összefogva és az addigi laza szabadidős tevékenységet komolyabb szintre emelve, tíz évvel ezelőtt megalakítottuk a Pilisi Királyi Íjászok Egyesületet. Eleinte mi magunk gyakoroltunk közösen, majd gyerekeknek szerveztünk edzéseket. Egyre jobban és mélyebben érdekelt a téma, ezért minden lehetőséget megragadtam arra, hogy tanuljak. Elvégeztem a Testnevelési Főiskolán az íjászedző képzést, majd a szövetség saját képzési rendszerében is megszereztem az első, majd a második szintű licencet. A harmadikba is belefogtam, de azt a szövetség akkor félbehagyta. Aztán a Testnevelési Főiskolán kosárlabda edző is lettem, s végül idén az MLSZ keretein belül fociedzővé váltam. Az edzői továbbképzéseken rengeteg új mozgásformával, eszközzel és módszerrel ismerkedtem meg. A folyamatos megújuláshoz a gyerekek adnak elegendő erőt, látni a szemükben a fejlődés örömét, ez fantasztikus érzés. 

–  A táborozás egyikőtök számára sem idegen, munkátok, hobbitok kapcsán a gyerekek nyári foglalkoztatására évek óta lehetőséget biztosítotok. Honnan jött az ötlet, hogy idén először közösen, és ebben a formában kerüljön megszervezésre?

K. Z.: A táborozás kiszakít a mindennapi rutinból, a családi burokból, a megszokott mederből. Ez már önmagában egy óriási lehetőség az önismeretre, a változásra, a fejlődésre. A gyerekek ilyen keretek közt ki tudnak lépni a magukra húzott álarc mögül, levetik a felvett pózokat és készek a komolyabb munkára, a másokkal való együttműködésre, a közös feladatok elvégzésére. Töményen kapják az együttlét örömeit és nehézségeit is. Az életre nevelődnek. Régóta dédelgetem ezt a tábort. A mozgásformák integrálásával olyan komplex ingeregyüttest kapnak a gyerekek, amelyek egyedülálló fejlődési lehetőséget nyújtanak számukra. Dr. Csiky Miklós gyerekpszichiáterrel, az ADHD hazai szaktekintélyével, a hiperaktivitás és figyelemzavar specialistájával folyamatosan egyeztettünk és az ötletet szakmailag is megalapoztuk. Tündével is régóta szövögettük a terveket, alakítottuk a módszer konkrét megvalósításának és együttműködésünk részleteit. Meggyőződésem, hogy a mozgás és a jó levegő a gyerekek számára elemi szükséglet. A szakmai alapokon túl ez lebegett a szemünk előtt. A tábor nem a terápiára, sőt, nem is a prevencióra helyezte a hangsúlyt, hanem az élményre. A mozgás kalandját nyújtottuk a gyerekeknek. Megkínáltuk őket szerteágazó mozgásformákkal, mintákkal és elemekkel, hogy aztán azokból ők maguk fedezhessék fel, hogy miben jók, mi okoz nekik örömet, mi az, ami jobban érdekli őket. Ez elhinti bennük az önismereti út magvát. Felfedezhetik, hogy mindenki jó valamiben. Átérezhetik a mozgás és az együttmozgás örömét. Ez a tábor nem a cél, hanem – reményeim szerint – további együttműködésünk első állomása volt.

- Kiket szerettetek volna megcélozni a mozgástáborral? Csak fejlesztést igénylő gyerekeknek szólt ez a hét?

F. T.: Egyáltalán nem. A fejlesztésre szoruló gyerekek mellett a nagy mozgásigénnyel bírók jelentkezését is vártuk. Mindenkit, aki aktív és tartalmas dolgokat szeretne maga mögött tudni. Emellett természetesen a szűrés, maga a terápia illetve a megelőzés hármasa egész nap biztosítva volt, végig figyeltük mindegyiküket. Hogy említsek egy példát, a mászás sok mindenről árulkodik. A behajlított kézzel vagy a karmolva történő mászás éretlenebb idegrendszerről tanúskodik. Iskolakezdés előtt erre mindenféleképpen érdemes felhívni a szülők figyelmét.

–  Nemcsak a tábor idejét töltöttétek munkával, hanem különböző előkészületekre is szükség volt. A ti esetetekben mik voltak ezek?

F. T.: A szakmai egyeztetés során minden gyerekkel kapcsolatban megosztottuk egymással tapasztalatainkat. Konkrét szűrésekre nem nagyon volt szükség, hiszen két gyerek kivételével mindenkit ismert már valamelyikünk. A napirend kialakítása, ennek kereteinek meghatározása, a beosztások szintén megbeszélésre kerültek. Elkészült a szakmai anyag, vagyis a napi fela-datsorok összeállítása, illetve a teljes programsorozat. A tábor előtti hétvégén következhetett fizikailag az előkészület, mely összességében 2,5 napot vett igénybe. A helyszín a Kisiskola épülete és focipálya volt. A tornaterem mellett a dzsungelszobává átkeresztelt szertár adott otthonta második játéktérnek. Közös és nem kevés erővel sikerült az elfogadható és biztonságos körülményeket megteremteni.

–  Míg a torna alatt a mozgás szabadságát és a lendületet élvezhetik, addig az íjászat éppen az ellenkezőket követeli, a mozdulatlanságot, összpontosítást, koncentrációt, figyelmet és önfegyelmet kívánja meg. Ez volt a szándék az integrált módszer keretén belül, hogy kiegészítsék egymást?

K. Z.: Egyértelműen. Az íjászat egy remek lehetőség, egy remek eszköz. Eszköz arra, hogy olyan tulajdonságokat fejlesszünk a gyerekekben, mint a precizitás, a kitartás, az önfegyelem, az önuralom és a figyelem. Olyan mozgásforma, mely egyszerre dinamikus és statikus, mely egyszerre kíván nagy erőkifejtést és óriási koncentrációt, pontos végrehajtást. Hihetetlen fejlődéseknek, önmeghaladásoknak voltam a tanúja az íjászedzésekkel eltöltött évtized alatt. A táborban valójában nem két-, hanem háromféle mozgásformát kínáltunk fel. Egyrészt gyakorolhatták az íjászat szigorú szabályok között működő kötöttségét és ritmikus ismétlődését. Másrészt a fejlesztő tornák meghatározott és kontroll alatti, sokrétű és fejlesztő szándékú gyakorlatait élvezhették. A dzsungelszoba pedig teret adott a teljesen szabad, a kreativitást és a sokrétűséget domborító, intuitív aktivitásnak. Így egy olyan összetett ingeregyüttessel szolgálhattunk a gyerekeknek, amely a teljes személyiségükre gyakorolt pozitív hatást.

F. T.: Mindkét tevékenység pozitívan hat azokra, akiket a magatartásprobléma és figyelemzavar érint. A gyerekek sokkal komplexebben kaphatnak fejlesztést, így, hogy egymás munkáját támogatjuk és erősítjük. Elméleti hátterére építve sokkal hamarabb és könnyebben átlendülnek azokon a nehézségeken, amivel küzdenek. Hosszú távú együttműködésben gondolkozunk, nemcsak tábor, hanem hétköznapi szinten is. A közös fejlesztéseket szűrések előzik meg, az esetlegesen fennmaradt elemi reflexek leépítése elsődleges feladat, felismerése nélkül csak gátló hatása érvényesül és állandó kudarc várható bármilyen mozgás esetén.

–  A táborban napi 10 órán keresztül voltak a gyerekek együtt veletek. Ez elég hosszú idő. Hogyan teltek a napjaitok? 

F. T.: A napirend kialakításában különös figyelmet fordítottunk a programok sorrendiségére, igyekeztünk elérni, hogy a legkedvezőbben kövessék egymást a mozgásformák. Délelőtt és délután is forgószínpadszerűen cserélődtek az elfoglaltságok. Egy aktívabb tevékenységet mindig egy kevésbé mozgékonyabb vagy kevésbé irányított óra váltott. Vagyis a pörgős, lendülős, ugrálós és bukfencezős tornateremből az íjászathoz kerültek át egy-egy csapat, az íjászat után pedig a dzsungelszobába. Ez utóbbi a legkevésbé sem volt irányított, ösztönösen és teljes szabadságot kapva a számára legfontosabb mozgását tudta megélni a gyerek. A tornaterem már igényelt koncentrációt, míg a legjobban íjászként kellett figyelni. A tornatermi alapeszközökön kívül, mint a padok és a zsámolyok, a hinta, a gördeszka, a fejlesztő félgömbök (huple-k) által tárult ki a mozgás világa. Ebéd után mindig volt egy kis csendes pihenő. Ilyenkor beszélgettünk a névadó farkasokról, illetve mindenki választott is magának képpel együtt egy farkasnevet. A finommozgásra való rásegítés szintén ebben napszakban valósult meg, az alkotók kavicsfestéssel készült művekkel térhettek aznap haza. A hét közepén megtörtük az eddigi napirendet és kirándulni mentünk, másik alkalommal pedig a kincskeresés izgalmával és élményével jutalmaztuk a táborozókat.

–  Ha jól sejtem, egy tábor sikere nemcsak a felnőttek személyén múlik, hanem maguk a résztvevők is meghatározói az adott eseménynek. Milyen volt például a fiúk-lányok aránya? Mi alapján lettek kialakítva a csoportok? 

Szabó Márk: Mint tudjuk, a fiúk természetükből adódóan sokkal mozgékonyabbak, így őket vonzotta inkább a lehetőség. A nemeket tekintve pont kétszer annyi fiú volt, mint lány. De ennek ellenére a lányok is iszonyatosan jól megtalálták a helyüket. Egy csoportba 4-6 gyerek került, életkor szerint alakultak ki a csapatok. Ebben a pörgős, felfokozott hangulatban nem lett volna szerencsés, ha vegyesen lettek volna elosztva, a nagyok nem tolerálták volna kellő mértékben a kisebbeket.

–  Az összeszokás, összeszoktatás is egyfajta kihívás az egyhetes együttlét alatt. Nálatok mennyi idő telt el, mikor úgy éreztétek, hogy összerázódott a kis csapatotok? 

F. T.: A tábor felénél járhattunk, amikor már tapasztalhatóak voltak ennek jelei. Természetesebben viselkedtek, kölcsönösen elfogadták egymás személyét és szokásait. A felnőttek közötti teljes összhangot, az egymásba vetett maximális bizalmat már az első naptól érezhették rajtunk a gyerekek, ami még inkább elősegítette az ideális állapot kialakulását. 

–  A gyerekek többségét inspirálja, ha nem egyénileg, hanem társaival együtt teljesíthet. Ösztönző hatása mennyire volt szükség, illetve mennyire érvényesült a ti közösségetekben? 

Sz. M.: A társaságban történő feladatvégzés pozitív hatása mindenkin érzékelhető volt, működött is a csapat húzóereje. Nem igazán volt szükséga noszogatásra, ott folytatták, ahol előző nap abbahagyták. Időnként még az irányítás szerepét is próbálták tőlünk átvenni, az idő leteltével már kergették is volna átegymást a következő szobába. Hasonló húzóerőként a pontozást lehetne említeni, bár ezzel korántsem a versenyeztetés volt a célunk, hanem inkább szükség esetén némi fegyelmezés. A záróbuli eredményhirdetésén erre fény is derült, hiszen kivétel nélkül mindenki egyenlő pontszámmal rendelkezett. 

–  A gyerekekkel töltött idő alatt mindig tanul az ember. Önmagáról és másokkal kapcsolatban is. Kölcsönösen adunk és kapunk. Mi az, amit nektek nyújtott a Farkasmancs tábor? És most nem a kézzelfogható dolgokra gondolok…

F. T.: Minden egyes perce óriási élmény volt számomra. Látni hol az élvezetet, hol a hatalmas izgalmat tükröző arcokat, az átélés pillanatait, a teljesítés boldogságát. Hallani a mérhetetlenül sok nevetést. Érzékelni saját kis világuk kinyílását és önmaguk adását. Szemtanújává válni bátor küzdelmüknek vagy ráérezni a kis fájdalmukra… Rengeteget készültünk, szívünket, lelkünket beletettük. De mindez a bizonyíték arra, hogy megérte. Hiszen a gyerekek jó kedvvel, szívesen jöttek, sőt sokszor még maradtak volna. Ezt szerettük volna elérni, hogy ne kötelező jelleggel jöjjenek, hanem örömmel vegyenek részt benne és közben észrevétlenül fejlődjenek. Úgy érzem sikerült. 

K. Z.: Hogy én mit kapok a gyerekektől? Ez egy fontos kérdés. Hisz ez az, ami hajt. Ami visz előre. Ami erőt ad a nehézségek közepette. Ami kreativitással tölt el. Amitől megszületnek bennem az újabb és újabb ötletek. Látni a szemüket, a mozgás örömét az arcukon, a fejlődést. Hogy mélyebben is megismerhettem őket ez alatt a hét alatt. Hogy megtapasztalhattam az örömeiket és bánataikat. Mindez hihetetlen energiát nyújt. Csodálatos volt ez a hét. És itt is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem Tündének és Márknak a közös munkát, a gyerekeknek és szüleiknek, hogy együtt lehettünk.

Sz. M.: Jó érzéssel tölt el, hogy kivétel nélkül mindenki nyitott volt felém, még a legnehezebb magaviseletű, sok problémával rendelkező gyerekre is sikerült hatnom. Szeretettel, akarata ellenére is el tudtam érni nála dolgokat. És igen, az a rengeteg kacagás, önfeledt boldogság, amit megélhettem velük, örök emlékem marad. Mint egyik kedvencük, a repülőgépes játék, ahol nem csak ők maguk, hanem képzeletük is szárnyalhatott. A tábor tapasztalatai és élményei is megerősítettek abban, hogy valóban megtaláltam a helyemet. 
Niedermüller Orsolya  Fotó: Biró KrisztinaA Nyílzápor után elkezdődtek a nyári táboraink. Két napközis táboron vagyunk túl, 25 és 31 fő részvételével. A 8-18 óráig tartó foglalkozás igazi kihívás volt a gyerekeknek, nagy segítség a szülőknek. A honfoglalás korába repültünk vissza az időben. Az első táborban 2, a másodikban 3 törzs alakult. Keve, a fejedelem megválasztotta a törzsfőket, és helyetteseiket. A kis törzsek közösen találták ki a nevüket és a csatakiáltásukat. Rengeteg móka, játék mellet napi 2 íjászedzésük volt, a kezdők elsajátították a tradicionális íjászat alapjait, a haladók sokat fejlődhettek. A kidobóson, a nagyon népszerű kulcsos játékon, és a partizánon kívül volt sok közösségépítő játék. Minden nap volt egy kis interaktív történelem óra, ahol a gyerekek megismerték, megbeszélték eleink életmódját, szokásait. Napi 5-szöri étkezés volt, ettünk sok joghurtot „cukikanállal”, gyümölcsöt, és az ebédünket a faluban nemrég nyílt PaPa Étteremben költöttük el minden nap. A szerdai nap mindig a kirándulásé a táborokban, rengeteget sétáltunk az erdőben, friss levegőn, amit még a legkisebbek is élveztek és nagyszerűen teljesítettek. Nagyon jól összekovácsolódott mindkét csapat. A búcsúzásnál Keve minden gyerekről mondott pár személyes mondatot, mindenkit megdicsért valamiért, mindenkinek járt egy taps. Igazán megható pillanatok voltak. Mindenki elfáradt a hét végére, de élményekkel, tudással tértek haza. 

*

ADHD a család- és párterápiában 
Tünettan és módszertan a gyakorlatban

Előadók és témavezetők:                
           Dr. Csiky Miklós, Dr. Komlósi Piroska, Fléger Ildikó,             
és a Bethesda ADHD Centrum Önkéntes Teamje: 
Horváth Ivett, Nagy Zsuzsanna, Somogyi Klára, 
Taskó Anikó és Váradi Nóra

Jelentkezés elektronikus űrlapon IDE KATTINTVA.
Időpont: 2017. január 6. péntek, 10:00 - 16:00 óra között
Regisztráció: 9:30-tól
Részvételi díj: 6.000 Ft (helyszínen fizetenendő)
Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20. 
Az egyre gyakrabban előforduló tünetegyüttesről a workshopban elméleti betekintést adunk, kifejtve az ADHD tünettanát és a családi- és párterápiás vonatkozásait. Utána különböző tematikus kiscsoportokban ( Harc a szétszórtsággal, Párkapcsolat az ADHD viharában  és Szülőség és ADHD)  folytatjuk az egyes  téma felvezetését és tapasztalati alapú  megbeszélését. 
Egyéb információk: 
Ebédelés a házon belül is megoldható. A helyszínen lehet jelentkezni a menükre.

Parkolási lehetőség az utcán vagy a környező parkolóházakban van. 


KÉT NAPOS
KREDITPONTOS* TOVÁBBKÉPZÉS 

AZ ADHD 

iránt érdeklődő szakembereknek 
(és laikusoknak)

Az ADHD - hipraktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes témában akkreditált, 30 pontos továbbképzés lesz idén két egymást követő alkalommal a Bethesda Gyermekkórházban.

2016. november 10. és 11.

Mi is az ADHD? Hogyan néz ki? Hogyan lehet felismerni? Mi van a szétszórtság, túlmozgékonyság, ingerlékenység, indulatosság hátterében? Csak a teljesítményzavaros, kezelhetetlen gyerek ADHD-s? Mi a késői diagnózis következménye? Mihez lehet kezdeni vele? Milyen szakmák, hogyan járulhatnak hozzá a kivizsgálásához és ellátásához? Mi lesz az ilyen gyerekek sorsa? Ki növi ki? Hogyan érinti a későbbi teljesítményt és életminőséget? Miért kell ismernünk a vele járó jellegzetes munkahelyi, párkapcsolati, életvezetési nehézségeket?
Milyen válaszok rejlenek a komplex klinikai kép okozta nehézségekre a korszerű multimodális terápia elemeiben? ADHD

A hipraktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes
Az időben történő felismerés és a korai ellátás jelentősége

Díja: 15 000 FT                                                  Lásd még:
Akkreditációs pont30                               OFTEX.HU 
Szakmai felelősDr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter főorvos, ADHD Ambulancia
Kapcsolattartó személy: Gyűszű Katalin, Tel:  4222706,  gyuszu.katalin@bethesda.hu
Helyszíne: MRE Bethesda Gyermekkórház, 1146 Budapest Bethesda u.3.
Tartama: 2 nap (15 óra)
Jelentkezési határidő: 2016.10.10. 
 * Szakma szerinti pontszámként elszámolható:
1. addiktológia | 2. csecsemő-gyermekgyógyászat | 3. gyermek- és ifjúságpszichiátria | 4. gyermekneurológia | 5. gyermekpszichiátria | 6. háziorvostan | 7. iskolaegészségt., ifjúságvéd. | 8. neurológia


*

Meghívó

ROSSZ A GYEREK? – A HIPERAKTIVITÁS ÉS FIGYELEMZAVAR 

FELISMERÉSE ÉS KEZELÉSE 

A TANÓRÁN

A programot a KPSZTI együttműködésben szervezi a Faludi Ferenc Akadémiával

Szeretettel várjuk a gyermek- és ifjúságvédelemi felelősöket, a fejlesztőpedagógusokat,

az iskolapszichológusokat és minden érdeklődő pedagógust óvodától a középiskoláig.

Időpont: 2016. október 28. péntek, 10.00-15.00

Helyszín: KPSZTI, 1068 Budapest, Városligeti fasor 42.

A helyszín megközelíthető: a Déli pályaudvartól 2-es metróval a Deák térig, onnan 1-es metróval a Bajza utca vagy a Hősök tere megállóig; a Nyugati pályaudvartól 3-

as metróval a Deák térig, onnan 1-es metróval a Bajza utca vagy a Hősök tere megállóig, a Keleti pályaudvartól 30-as vagy 30A jelű autóbusszal a Damjanich utca

megállóig. A http://www.bkk.hu/menetrendek/ honlapon elérhető a BKK Utazástervezője, ahol a fenti, vagy további útvonal ajánlatok részletesen olvashatók.

A rendezvény programja

10.00- 12. 30 - A hipraktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes

Az időben történő felismerés és a korai ellátás jelentősége - Dr. Csiky Miklós

Mi is az ADHD? Hogyan lehet felismerni? (Az ADHD tünettana)

Mi van a szétszórtság, túlmozgékonyság, ingerlékenység, indulatosság hátterében? (Az ADHD eredete)

Mik a leggyakoribb társuló rendellenességek? (Az ADHD beágyazottsága, komorbiditások)

Az ADHD felnőttkori képe: hogyan érinti a későbbi teljesítményt és életminőséget?

Mi a korai diagnózis jelentősége? (Diagnosztika)

Mik lehetnek a korszerű multimodális terápia elemei? (Terápia) (Interdiszciplinaritás)

A különböző szakmák, hogyan járulhatnak hozzá a kivizsgálásához és ellátásához?— Kérdések és válaszok

12.30- 13.00 – Szünet

Fenntartói rendelkezés alapján a KPSZTI nem tud szendvicset biztosítani.

13.00- 15.00 – Szekciók:

1. gyermek- és ifjúságvédelemi felelősök, fejlesztőpedagógusok, tanárok és tanítók számára:

TTT, azaz Türelem-Tanítás Tudáspróba... – Lopatovszkiné Kasza Éva

Azaz, hogyan segíthet egy pedagógus az ADHD-s gyermeknek és így osztályának is.

2. óvodapedagógusok számára:

Műhelymunka – dr. Páli Judit

3. iskolapszichológusok számára:

Esetmegbeszélés az ADHD témájához kapcsolódóan – peer szuperviziós lehetőség

Az előadókról:

DR. CSIKY MIKLÓS - gyermekpszichiáter,

ADHD Szakrendelés Svábhegy Gyermekegészség Központ, ADHD Ambulancia MRE Bethesda Gyermekkórháza

LOPATOVSZKINÉ KASZA ÉVA - tanító, tanár, ADHD segítő

DR. PÁLI JUDIT PhD pszichológus, egyetemi docens

Károli Gáspár Református Egyetem, BTK Pszichológiai Intézet Fejlődéslélektani Tanszék


A szakmai nap vezetője: Szentes Judit

A 277/1997. (XII.22. ) Kormányrendelet értelmében a pedagógusok 7 évenként kötelező 120 órás továbbképzésének

25 %-a legalább 5 órás, nem akkreditált képzések keretében is teljesíthető. Igazolást a részvételről a konferencia teljes időtartamán jelenlévők

részére a rendezvény végén van módunk kiállítani.

Tisztelettel meghívjuk a KPSZTI szakmai irányítását elfogadó intézmények pedagógusait.
 *
10. Ünnepi Konfrencia
ADHD-Magyarország Alapítvány

2016. október 08.


8.00 regisztráció

8.45 Köszöntő
Köszöntőt mond Csenger Zalán Zsolt  Pest megye országgyűlési képviselője
Czeizel Barbara Korai Fejlesztő Központ-EGYMI, Korai Fejlesztő Központ  Támogató Alapítvány, Intézmény Igazgató, Kora gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos
Erdősi László Herceghalom Polgármestere

9.00 Dr. Csiky Miklós   
Bethesda Korház ADHD centrum vezetője  
az ADHD-Magyarország kuratóriumának vezetője
gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, tréner és coach 
” ADHD „

9.40   Dr. habil.Gyarmathy Éva 
klinikai szakpszichológus MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa. tehetség ügy elismert szakembere, kuratóriumunk tagja  
„A féktelen megismerési vágy”

10.20 Andrea  Bilbow 
Anglia Az ADHDEurope Elnöke

10.50 kávészünet

11.10  Dr Páli Judit   
Károli Gáspár Református Egyetem  Bölcsészettudományi kar  Pszichológiai Intézet  Fejlődéslélektan docens  
„ Játékterápia”

   11.50 Rákóczi Balázs 
    pszichológus   Brain Expert Hungary Kft újgenerációs csúcstechnológiára épülő 
ILF neuro-feedback készülék és terápiás módszer

12.10 BHRG ” Mozgásterápia”

12.40 Ágoston Kata 
„Tanulás könnyítő program”  
Vadvirág Alapítvány   

13,00 Lopatovszkiné Kasza Éva 
tanár  
    „ADHD az osztályteremben”                     

13.40-14.30 ebéd

Élet az ADHD-val

14.30  Marko Ferek 
ADHD Horvátország nonprofit szervezet elnöke

15.30  dr Alpár Vera 
Gyermekmédia Alapítvány vezetője

15.50 Farkas Gergő 
Gyógypedagógus
 Bemutatkoznak   a Neurofeedback terápia,
CogniPlus figyelemfejlesztő terápia, 
Katica fejlesztő játék bolt,
Krasznár és Fiai könyvesbolt

16.30ADHD-Magyarország bemutatkozása
    képek a 10 éves alapítvány életéből – születésnapi köszöntők bemutatkozik az ADHD-arca – szószólója (meglepetés vendég),
 Veczli Alex  ADHD dal, tombola, licitálás 

17-19. Jubileumi gála műsor: Roll Dance kerekes székes táncosok, Style and Passion Dance, Pomázi Zoltán, Kolarics Andrea, Reith Ferenc, Éles Gábor, Bolyki András,
Bolyki Sára, Orbán Gábor, Bajor Zsuzsanna, Gábor Péter Yeti, Somogyi József
Molnár –Parókai Anita,

2053. Herceghalom, Gesztenyés u. 28, Nimród Fogadó

                    További információk www.adhd-magyarorszag.com

*

Angol nyelvű előadás:
A pdf megtekintéséhez kérem kattintson a képre.

*
*


HEGYMENET – SZÜLŐKNEK ÉS GYERMEKEKNEK
Beszélgetés dr. Csiky Miklóssal, az ADHD-dokival

Vele kapcsolatban sok embernek eszébe jut az ADD/ADHD, vagyis a figyelemhiány, illetve a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. 1966-ban született. Képzettsége, végzettségei közül néhány ízelítőül: mentálhigiénés és krízis intervenciós képzés, (SOTE, Budapest), gyermekgyógyász szakvizsga, gyermek és ifjúságpszichiátriai szakvizsga; két poszt-graduális okleveles mesterképzés: Házasság- és családtudományok (Róma, Lateráni Egyetem), Clinical Leadership Master Course (egészségügyi menedzsment - Edinburgh, Egyesült Királyság). Tanulmányutakat tett többek közt Hollandiában, Belgiumban. Tanult családterápiát, pszichodrámát, néhányat az egyéni terápiás irányzatok közül: kognitív viselkedésterápiát, motivációs interjú technikát, logoterápiát, NLP-t, stressz-menedzsmentet, stratégiás intervenciót; éveken át foglalkozott krízis-intervencióval, egészségügyi minőség-fejlesztéssel, illetve tréninggel és coaching-gal, sajátos megközelítésben és az utóbbi időben ritkábban.
Tanított a piliscsabai Katolikus Egyetemen, a budapesti Sapientia egyetemen, az Esztergomi Teológiai Főiskolán. Évekig dolgozott Skóciában, mint ifjúsági és gyermekpszichiáter konzultáns. Jelenleg a Bethesda Kórház ADHD Ambulanciájának vezető főorvosa, valamint a Svábhegyi Gyermekegészségügyi Központ munkatársa. A Pilisi Királyi Íjászok Egyesületének egyik alapító tagja, mindmáig lelkes résztvevője. Feleségével, Fodor Máriával együtt a helyi kápolnai közösség tagja.

Kezdjük azzal, ami sok embernek közelebb hozza ezt az ADHD-nak nevezett tünetegyüttest. Tudjuk ugye, hogy ezek a gyerekek és felnőttek szétszórtak, szertelenek, lehetnek túlzottan mozgékonyak, hirtelenek, indulatosak, türelmetlenek, beszédesek, máskor vagy másban lassúak, nem teljesítenek képességeik szerint, rendetlenek vagy feledékenyek, a szabályokat rosszul tartják, változó lehet a kedvük, teljesítményük, emberekhez való viszonyulásuk, nehéz kordában tartani őket. Mégis most induljunk ki olyan egyszerű élethelyzetekből, amelyek segíthetnek elgondolkozni és megérteni talán néhány embernek, hogy ő, vagy a családjából valaki érintett.
Fel tudunk-e mutatni az olvasónak valami rejtett mintázatot, ami ezeknek az embereknek a hétköznapi életében működik? És hogyha megérti egy magát kívülállónak tartó olvasó azt, hogy ez a mintázat fölfedezhető esetleg az ő életében, vagy a családja életében, akkor talán a családja működési mechanizmusainak nem csak a tüneteire, az okaira tud más szemmel ránézni, hanem arról a felszabadító, örömet adó hírről is beszámolhat idővel, hogy ezen a mintázaton lehet változtatni!
Válaszoló: Próbáljuk meg néhány pillanat-felvétellel! Az biztos, hogy nagyon szerencsés dolog viselkedési mintázatnak felfogni és kezelni ezt a figyelemzavar-hiperaktivitás-impulzuskontroll-zavarnak (angolul ADHD-nak) elnevezett tünetegyüttest, ami mögött sajátos idegélettani működésbeli és szerkezeti jellegzetességek vannak. Ezen gyerekek közül soknak például nehezen indul a nap, mondjuk a reggel. Vannak jó és rossz napjaik, amit a szülők is tapasztalnak. Ez elégedetlenséget szül a gyerekben és a szülőben is, egy megalapozottnak tűnő elégedetlenséget. Ugyanis arról van szó, hogy nem csak az átlaggyerekekhez képest működik sokkal rosszabbul bizonyos helyzetekben, vagy napokon a figyelemhiányos vagy hiperaktív gyerek, hanem önmagához viszonyítva is időnként sokkal rosszabbul működik. Amikor öt-hat percekre megáll mélázni az egyik cipő felvétele és a másik cipő felhúzása közt, nem beszélve a cipőfűzőkötéstől való viszolygásról, akkor a szülő igen türelmetlenné válhat, és ezt a türelmetlenséget a gyerek látja, átveszi hosszú távon. Másfelől megszenvedi, mert a saját értékességébe vetett hitét, jóságába vetett hitét mállasztja szét az a sok kritika, amit ilyenkor a környezettől kap az átlagtól való eltérés, az elvárhatónak nem megfelelő viselkedése miatt.
Kérdező: Azt tudjuk, tapasztaljuk, hogyan reagál egy ilyen helyzetben a szülő, vagy egy tanár. De arról vajon van-e tudásunk, hogyan éli meg ezt belülről egy gyerek?
Válaszoló: Néha egészen szívbemarkoló érzéseket és meglátásokat osztanak meg magukról ebben a korban a gyerekek. Egy másik forrásunk az, ahogy az érintett felnőttek a gyerekkorukra visszaemlékeznek, - nyilván sokféle szűrőn keresztül, de ez is egy fontos információ számunkra.
Kérdező: Ebből az cseng ki, hogy azért ez nagyrészt öröklődik. Mekkora az öröklődésnek az aránya?
Válaszoló: Az ADHD-val diagnosztizált gyerekek szüleinek kb. 1/3-a maga is érintett, a kutatások szerint. Ugyanez érvényes a testvérekre is. Az egypetéjű ikreknél jóval magasabb az arány, ott 85-90% a konkordancia.
Kérdező: Mit takar a konkordancia szó ebben az esetben?
Válaszoló: Azt, hogy ha az egyik egypetéjű iker ADHD-s, akkor a másik is kb. 85%-os eséllyel lehet figyelemzavaros vagy hiperaktív. Függetlenül attól, hogy ugyanabban a családban, vagy egy teljesen más családban nevelődik fel.
Kérdező: Kicsit cikázva a lehetséges témák közt, mi lenne, ha felvillantanál néhány olyan életpályát, ami ezekre a gyerekekre a későbbiekben jellemző. Mi lesz belőlük? Úgy is kérdezhetném, hogy ezek szerint bizonyos életpályák jól fekszenek ezeknek a gyerekeknek? Egy ilyen figyelemzavaros, megülni nem tudó, izgő-mozgó gyerek felnőttként hol teljesít jól?
Válaszoló: A legfontosabb dolog, hogy olyan munkát találjon, ami érdekli őt, ez az ő működőképességének alapfeltétele! Mivel minden őt érdeklő munka pozitív érzelmeket, belső mozdulásokat vált ki, ezáltal, ennek felhajtó erejével a figyelemzavaros gyerekek és felnőttek is tudnak jól figyelni azokra a dolgokra, amelyek érdeklik őket. De minden külső mozgási lehetőség - sok mozgással járó munkakörök - is segít az esetek jelentős részében.
Kérdező: A szerteszét futó, indázó figyelme ezeknek a gyerekeknek szét tud aprózódni. De az is jellemző, hiszen tapasztaljuk, látjuk, tudjuk, hogy ami leköti a figyelmét, arra nagyon tud koncentrálni.
Válaszoló: Arra rátapad a figyelme. Ami érdekli, arra nagyon rá tud cuppanni. Ha a munkájában ez a rátapadást megéli, akkor minden képességét a munkájára tudja irányítani. Ilyenkor képes akár egészen kimagasló teljesítményt nyújtani. Minden energiáját, tudását, képességét ennek a munkának tudja szentelni. A másik pedig, ami sokat segíthet: ne csak az agyát, az érzelmeit mozgassa meg, hanem a gyereket, vagy a későbbi felnőttet teljes fizikai valójában mozgassa meg a munka. Lehetőleg legyen benne minél több szabad levegőn, mozgással töltött idő. Ez a dopamin-szintjüket emeli, ami az idegrendszeri struktúrákban, a rájuk jellemző idegműködési zavart illetően fontos változást okozhat, ugyanis ha normalizálódik a dopamin-szintjük, vagy a normálist megközelíti, akkor a működésük és a teljesítményük is közeledik az elvárhatóhoz, az átlagoshoz.
Kérdező: Ezek szerint sportolók, edzők, erdészek, feltalálók, kutatók, tudósok…
Válaszadó: Sebészek, kamionsofőrök, politikusok, tévés személyiségek, szerepelni vágyó közéleti hírességek, sztárok érintettek lehetnek. Köztük kifejezetten sok az ADHD-s személy. A lényeg az, hogy egy viszonylag ép személyiséggel, pszichés és erkölcsi értelemben véve is értem ezt, érjék el a kb. 26 éves kort, amikor az ember a maga kezébe veheti a sorsát. Számukra ez azért fontos, mert ha olyan munkát végezhetnek, azt és úgy, ami fekszik nekik, amit élvezhetnek, azt jól csinálják.
Kérdező: Köszönöm szépen ezt a kitérőt. Térjünk most vissza a nap indulásához. Ott tartottunk, hogy a gyerek belül próbálja összerakni magát. Keresi magát, a holmiját, tudja azt is, hogy időre el kell készülni, s ettől már kitöri a frász. Nyaggatják a szülei: Kisfiam vagy kislányom, igyekezz, vedd már föl a ruhád, húzd föl a cipőd stb. – ezek a vezényszavak kattognak a kobakjában. Benne vagyunk egy ilyen reggeli helyzetben. De még mielőtt továbblépnénk, nézzük meg, hogy milyen tapasztalatod van szakemberként arról, hogy azok a családok mit élnek meg, amikor azon a határon vannak, amikor azt érzik, hogy valami nem úgy működik, mint a szomszéd gyerekeinél, az ismerősöknél, a rokonoknál vagy a barátoknál. Amikor a szülő látja, tapasztalja a különbséget.
Szégyellik is, küzdenek is ezzel, próbálják megoldani a megszokott technikákkal, ami persze egy idő után nem megy, és közben bevillan ez a dolog: Ez most valami betegség? Olyan, amivel el kell menni szakemberhez? Ennek van neve? Lehet érteni, és lehet vajon gyógyítani? – De hát az én gyerekem nem beteg! Ő nem lehet beteg! Szégyellem is, még magam előtt is, nem csak a világ előtt. Nem adom ki őt! Hanem megpróbáljuk megoldani ezt úgy, ahogy szoktuk. Rosszul.
Tehát ebben a tudatosodás előtti helyzetben vagyunk, amikor már csak egy kicsi kell ahhoz, hogy valaki szembesüljön a helyzetével, és esetleg elfogadja azt, hogy itt valamit lehet és kell tenni!
Válaszoló: A legtöbb családra ilyenkor a kimerültség, a tanácstalanság és a szégyen jellemző. A kimerültség azért, mert ezek a gyerekek jóval több erőfeszítést igényelnek a szülőktől, ami a nevelést illeti, mint az átlag. Ugyanakkor jóval kisebb hatékonysággal zajlik ez, mint más családoknál. Az élet hegymenet ezeknek a szülőknek. A gyerekek számára ez az élet olyan, mintha a testsúlyuk 1/3-nak megfelelő súlyú hátizsákot cipelnének mindenhová. Nehéz a szülőnek, nehéz a gyereknek. Nem tudja elérni azt, amit a többi gyerekénél, vagy amit mások gyerekeinél lát és tapasztal. Nehéz a gyereknek, mert nem tudja elérni és megcsinálni azt, amit ő maga is szeretne. Mindez a kimerültség, fáradtság és tanácstalanság aztán szégyenbe torkollik, egyfelől a gyerekeket egy bizonyos életkorig, egész a felnőttkorig elkíséri az önvád: rossz vagyok, ügyetlen vagyok! Sokszor a gyerekek önmagukat hibáztatják.
(Halmozódnak a problémák, amikor a háttérben például szülői veszekedés, vagy válás is zajlik. Ilyenkor kisebb dolgok miatt is feszültség keletkezik a szülők közt, és kulminálódik a gyerekekben.)
Megjelenik, tehát, a bűntudat, a szerethetőség elveszítésétől való félelem, amivel valamit kell kezdeni. Temperamentumtól, személyiségtől függően hol ezt, hol azt kezd ezzel a gyerek.
A szülőknél pedig a bűntudat forrása az, hogy egyfelől azt érzik, nem tudnak mit kezdeni ezzel a gyerekkel. De ezt a világtól is megkapják. A környezettől visszakapják: Milyen szülők vagytok, hiszen nem tudjátok megnevelni ezeket a gyerekeket? Szóval megjelenik ez a teher. Ugyanakkor pedig ma Magyarországon még mindig nem könnyű felvállalni azt, ha valakinek problémája van a gyerekével. Főleg úgy nehéz fölvállalni, ha valaki úgy gondolja, hogy ebben neki fontos része van!
Kérdező: Mi az, ami mégis átlendíti ezeken az akadályokon azokat a szülőket, akik szakemberhez fordulnak, akik vállalják a küzdelmet, és szembenéznek ezekkel a problémákkal, amikkel meg akarnak küzdeni?
Válaszoló: Gyakorlatilag ugyanazok történnek bennük is, mint az összes érintett szülőnél, csak más elegyben, más arányban vagy összetételben. Van egyfelől a fájdalom nyomása, a tehetetlenség érzése, ami elhatalmasodik, lassan elviselhetetlenné válik. Ez a házaspárra is dupla terhet ró. Sokszor válás lesz a következménye, a kutatások szerint a válások aránya ezekben a családokban megduplázódik. Ebben a helyzetben a szülők egy részét ez a nyomás, a fájdalom rá tudja venni arra, hogy segítséget keressenek. A másik dolog pedig a szülői gondoskodás. Egy idő után ez annyira felerősödik, hogy tudomásul veszi a szülő, jó, én nem tudom megadni a gyerekemnek azt, amire valóban szüksége van, de hátha találunk valakit, aki tud abban segíteni, hogy mégis megkapja azt, amire szüksége van. Hiszen ezeknek a gyerekeknek ugyanarra a sikerélményre, beteljesedésre, elfogadottságra és szeretetre van szüksége, mint bárki másnak! Ehhez azonban a sajátos viselkedése miatt jóval nehezebben jut hozzá. A mérleg másik serpenyőjében viszont sokkal több a megrovás, a sikertelenség, a kudarc, mint egy átlag gyereknél.
Kérdező: Utolsó kérdésem következik ezen az úton. Tudnál-e olyan összehasonlításból származó eredményeket hozni, példákat mutatni, ahol bizonyos családok vállalták a szembenézést ezzel a problémával, s egy idő után érezhető volt a változás, elkezdett másként működni a családjuk. Mennyi időre van ahhoz szükség, hogy ezeket a változásokat megtapasztalják a családok?
Válaszadó: Attól függ, hogy ki milyen típusú terápiát választ! A leghatékonyabb a gyógyszeres, viselkedésterápiás és egyéb kiegészítő terápiás kezelés kombinációja.
Ilyen megfogalmazásokat lehet – Istennek hála! – hallani az esetek jelentős részében: Doktor úr, ég és föld! Vagy ezt: Hát csodálatos ez a gyógyszer! Vagy azt mondják: Úgy betalált, mint egy hiányzó puzzle darab az egész képbe! Az esetek jó részében nagyon sokat tud segíteni a megfelelő terápia. Azt tudom mondani, hogy időben adva, ebben a tünetegyüttesben nagyon ritka az, amikor nem tudunk érdemi változást elérni vagy segítséget nyújtani. Az ADHD időben történő diagnózisa és kezelése nagyon eredményes lehet. Minél később kerül rá a sor, annál nehezebb és lassúbb lesz a terápia, jóval több időt, türelmet, elszántságot igényel.
Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!


Lejegyezte: Laurinyecz Imre
Somlyó 2016 augusztusi szám  
Kattinstson a képekere a cikk megtekintéséhez.Vedd észre és lépj!
ADHD
HIPERAKTIVITÁS ÉS FIGYELEMZAVAR
 Érzelem szabályozás és teljesítményzavar

Előadó: Dr. Csiky Miklós
gyermekpszichiáter, ADHD specialista

adhdoki.blogspot.com 
Az ADHD a figyelem, aktivitás és impulzus kontroll zavara. 
Nagyobb, és több gondot okoz, mint amilyen gyakran beszélünk róla. 
Jelentősen megterheli, sokszor ellehetetleníti több mint fél millió magyar ember - 
köztük 70 000 gyermek - életét, pénzügyi, munkahelyi, iskolai, párkapcsolati-családi boldogulását. 
A kezdődő előadássorozat segít abban,
Hogy megtudjuk
Mi az ADHD, honnan ered, hogyan ismerhető fel, kinek van vele tennivalója, mit tehetünk
Kiknek fontos?
Szülőknek,
 pedagógusoknak, egészségügyi szakembereknek, 
munkahelyi vezetőknek, akik valamilyen módon érintettek a témában 
és Önnek, aki jobban szeretné megérteni a környezetében élőket.
Miért fontos?
Mert választ kap arra, hogyan érinti az ADHD 

az életminőséget, a tanulmányi, munkahelyi teljesítményt, 

milyen jellegzetes párkapcsolati, életvezetési nehézségeket okoz.
1.0         ADHD alapozó előadás
    Áttekintést ad az ADHD jellemző tüneteiről, a tünet együttes jellegéről, természetéről, eredetéről, 
hozadékáról, diagnosztikájáról a kezelés, segítség lehetőségeiről, jelentőségéről 
Időpont: 2016.04.07.  18-20h
Helyszín: 
ADHD Centrum, 
Budapest XIV. Bethesda u.8.
Részvételi díj: 4800 Ft. Kedvezmény: 2016.03.25. befizetés esetén 3800 Ft.
Jelentkezését a következő email címre várjuk: adhdeducatio@gmail.com
Jelentkezési határidő:2016.április 5.*

  K É P M Á S  E S T   
 2016. március 19. 
szombat 18:00 óra

Figyelemzavaros gyerekek, és figyelemzavaros felnőttek: 
az ADHD

A beszélgetést Dr. Csiky Miklóssal vezeti Szám Kati a Képmás főszerkesztője

A helyszín: Bp. XV. kerület, Pattogós u. 1.
Az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Plébánia közösségi terme
A beszélgetést a XV. kerületi Tv rögzíti

szombat esti beszélgetés a szertelenségről 

                                 2016. március 19. szombat délután 18:00 óra
                      
                                      Budapest, XV. Pattogós u. 1.*

Csubi az agyunkban 

Kézikönyv a Csillagok háborújának békéjéhez

avagy hogyan hozhatjuk egyensúlyba bensőnkben
a kiterjesztett univerzumot


Steve Peters: A csimpánz paradoxon - könyvajánló


Mint aki rejtegetett lányát adja férjhez, vagy évek óta mentorált tehetséges tanítványát bocsátja útjára, úgy ajánlom most némi féltékenységgel elegy örömmel ajándékként és olvasmányként ezt a könyvet. 

A csimpánz-paradoxon elmélete szerint 3 agyunk van: 
1. egy csimpánz agyunk, ami nem más, mint az érzelemvezéreltségünk megtestesítője, 
2. egy emberi agyunk, amelyik logikus, megfontolt, józan ámde lassú, és 
3. egy gyors, korábbi döntéseinket mintegy reflexszerűen és szenvtelenül, szinte válogatás nélkül felhasználó számítógép agyunk.

A számítógép a leggyorsabb, a csimpánz a legerősebb, az ember a legokosabb. Ezeket a lehető legjobban összehangolva boldogulunk az életben.
Steve Peters angol pszichiáter könyve a legutóbbi idők agykutatásainak eredményeit fordítja le a lehető leghétköznapibb nyelvre és gyakorlatra.
Kahneman műve emellett 2012-ben az év olvasmánya volt számomra. Sok eleme a Négyszín Coaching 3.D (Coaching in 4 Colours & 3 Dimensions - 4C-3D-C) módszer oszlopainak egyikét képezi, amit az idő tájt fejlesztettem tovább. 
Tapasztalataim szerint a legpraktikusabban használható modern neurobiológiai ismeretek tárháza.
Kitűnő segítség, nemcsak a terápiában (például az ADHD szűkebb szakterületén), hanem jól szolgál training és coaching tudásunk bázisának megerősítésére, vagy irányadóként hétköznapi életvezetésünkben.

A négyes játékos

Az utóbbi évtizedben nem nagyon voltak nagyobb változások az ADHD terápiás mezőnyében.
Focis hasonlattal élve elmondhatjuk, hogy évtizedek óta viszi a prímet erőcsatárként a metilfenidát, képességeit és tulajdonságait nézve szorosan mögötte küzd hamis kilencesként unokatestvére a dexamfetamin, míg másfél évtizede, megbízható irányító középpályás szerepben ott láthatjuk az atomoxetint.
És most nemrég az I. osztályba NB 1-be felküzdötte magát a korábbról már ismert, de el nem híresült és eddig alsóbb kategóriában játszó arc a guanfacine.
Először az amerikai FDA (2010), majd néhány hete (2015 júliusában) annak európai megfelelője az EMA emelte be az ADHD ajánlott terápiás ágensei közé. Azt, hogy milyen posztot fog betölteni, nem tudjuk még igazán.
A leginkább a védő sorban tippelném a helyét, vagy egy jó szűrőként tudom elképzelni. Reméljük, sikerül beváltania a pályán a hozzá fűzött reményeket.

*
Az EMA (European Medicines Agency) CHMP bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use) klinikai használatba való befogadásra ajánlotta a guanfacint az ADHD kezelésében 6-17 éves kor között. Különösen azok számára ajánlják, akik nem adnak kielégítő terápiás választ stimuláns medikációra. Az ADHD kezelésében alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a guanfacin is csak egy komplex terápiás program részeként alkalmazható. 
A guanfacin egy nem-stimuláns elsősorban centrálisan ható szelektív alfa-2-receptor-agonista. Mind a centrális, mind a perifériás szinapszisokban csökkenti a noradrenalin felszabadulást. A központi idegrendszerben azon idegsejtekre hat, amelyek a figyelem, a szervezés, a tervezés és az impulzus kontroll szabályozásában játszanak szerepet. A
 szimpatikus aktiváció csökkentésével ható szer, a teljes perifériás érellenállást és a szívfrekvenciát is csökkenti. Nem gátolja a dopamin turnovert.

Bár önmagában is közepes hatékonyságú szernek bizonyult a vizsgálatok során, elsősorban stimulánsokkal kombinációban alkalmazva ajánlják, különösen makacs terápia rezisztens ADHD esetén.

A guanfacin stimulánsokkal együtt kombinációban alkalmazva klinikai vizsgálatok adatai szerint az ADHD tünetekben 56 százalékos csökkenést eredményezett és a vizsgáló klinikusok visszajelzései szerint a vizsgálatban részt vevők 73 százaléka lett jobban vagy sokkal jobban a gyógyszer hatására.

A klinikai vizsgálatok a gyógyszer hagyományos és nyújtott hatású formáját egyformán hatékonynak találták, mégis az utóbbi nyújtott hatású formát ajánlják az ADHD terápiájában.

Adagolás

A gyógyszer naponta egy (esetleg két) adagban, este vagy reggel alkalmazva gyakorlatilag egyforma (70.3% ill. 69.8%-os) hatékonyságúnak bizonyult.
Az ajánlott kezdő adagot 1-3 hetente lehet emelni nem kielégítő terápiás válasz esetén. A dózis alkalmazható egyben vagy két részre osztva, amennyiben a tünetek napszaki ingadozása indokolja.

Scott Kollins, PhD  Combination Pharmacologic Treatment for ADHD: The Emerging Evidence Base  
September 16, 2010

Andrew J. Cutler, MD, Florida Clinical Research Center Bradenton, Add-on Guanfacine Helpful for Stubborn ADHD, Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Published online August 18, 2014.

Megan Brooks, CHMP Recommends ADHD Drug for Approval July 24, 2015___________________________________________________________________________

      A       H   Í   V             ARCHÍV              A     C   H   Í   V


*

Akkreditált szakmai kreditpontos

 továbbképzés

Debreceni Egyetem - Bethesda Gyermekkórház

 Kérem, továbbítsák értesítőnket háziorvosuknak, orvos ismerőseiknek, 
  a gyermekekkel foglalkozó társ-szakmák képviselőinek!  

Az ADHD - hipraktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes témában kétnapos akkreditált, 30 pontos továbbképzés lesz idén két egymást követő alkalommal a Bethesda Gyermekkórházban, Budapesten.

2015. március 23. és 26.   Ismétlés:   2015. március 30. és április 2.

Mi is az ADHD? Hogy néz ki? Hogyan lehet felismerni? Mi van a szétszórtság, túlmozgékonyság, ingerlékenység, indulatosság hátterében? Csak a teljesítményzavaros, kezelhetetlen gyerek ADHD-s? Mi a késői diagnózis következménye? Mihez lehet kezdeni vele? Milyen szakmák, hogyan járulhatnak hozzá a kivizsgálásához és ellátásához? Mi lesz az ilyen gyerekek sorsa? Ki növi ki? Hogyan érinti a későbbi teljesítményt és életminőséget? Miért kell ismernünk a vele járó jellegzetes munkahelyi, párkapcsolati, életvezetési nehézségeket?
Milyen válaszok rejlenek a komplex klinikai kép okozta nehézségekre a korszerű multimodális terápia elemeiben?

 ADHD

A hipraktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes
Az időben történő felismerés és a korai ellátás jelentősége

Díja: 15 000 FT                                                  Lásd még:
Akkreditációs pont: 30                                     OFTEX.HU 
Szakmai felelős: Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter főorvos, ADHD Ambulancia
Kapcsolattartó személy: Gyűszű Katalin, Tel:  4222706,  gyuszu.katalin@bethesda.hu
Helyszíne: MRE Bethesda Gyermekkórház, 1146 Budapest Bethesda u.3.
Tartama: 2 nap (15 óra)
Jelentkezési határidő: 2015.03.10. 
 Szakma szerinti pontszámként elszámolható:
1. addiktológia | 2. csecsemő-gyermekgyógyászat | 3. gyermek- és ifjúságpszichiátria | 
4. gyermekneurológia | 5. gyermekpszichiátria | 6. háziorvostan | 7. iskolaegészségt., ifjúságvéd. | 
8. neurológia
Részletes program:
 1. nap  
2015.03.23. hétfő       és        2015.03.30. hétfő
08:00  A regisztráció kezdete
08:00  Megnyitó
08:40  Az ADHD fenomenológiai megközelítése- tünettan     

            Az ADHD komplex klinikai képe - Mit látunk és mi is az?
            Az ADHD jellemző tünetcsoportjai és előfordulási mintázatuk
            Az ADHD-val gyakran együttjáró funkciózavarok, kórképek
            Az ADHD előfordulási gyakorisága
            A tünetek jelentősége, időbeli változása, felismerése

10:55  Az ADHD okozta másodlagos károsodások
            Intrapszichés, interperszonális, életvezetési zavarok
            Pszichiátriai és testi betegségek

12:30  Az ADHD rendszerszemléletű megközelítése -
           neuro-pszichológiai, pszichoszociális,
           diagnosztikai és differenciáldiagnosztikai vonatkozások

           Az ADHD okozta teljesítmény és magatartásproblémák hátterében meghúzódó 
            alkati jellegzetességek természete, neurobiológiai háttere, lokalizációja, jelentősége
            Az ADHD eredete, az örökletesség szerepe: a gének jelentősége és működése,
                                                                                   a környezeti: fizikai, kémiai, biológiai,
                                                                                   pszichoszociális és geopolitikai faktorok, 
                                                                                   események szerepe
            Az ADHD és a betegség kérdése
            Az ADHD diagnózisához szükséges vizsgálatok, szakemberek, intézményi együttműködés
            Az ADHD-val kapcsolatos differenciáldiagnosztikai szempontok, kérdések
 2. nap 
2015.03.26. csütörtök            és             2015.04.02. csütörtök

80:00  Az ADHD ellátás szakmai és intézményi lehetőségei -
           megelőzés, szűrés, gondozás, kooperáció, egészségpolitika
            Az ADHD ellátása: a multimodális terápia elemei és súlyuk
            Az ADHD prognózisa, a tünetek és szövődmények alakulása a kezelés tükrében
            Az ellátó szakemberek és az intézményi háttér
            Az ADHD és megfelelő kezelésének gazdasági jelentősége és egészségpolitikai vonatkozásai
10:45  Az intézmények közötti együttműködés lehetőségei
            Az intézmények közötti együttműködés feltételei és alapelvei
            Az együttműködés lehetőségei a megelőzés, szűrés, felismerés, gondozás területén
            Új perspektívák a neuropszichiátriai eredetű kórképek diagnosztikus és terápiás megközelítésében
12:30  Az ADHD speciális vonatkozásai
            Az ADHD és a család
            Az ADHD-s gyerek az oktatási intézményekben
            Az ADHD a közösségben
            Az ADHD kamasz és fiatalkorban
            Az ADHD az igazságszolgáltatásban (igazságügy, büntetés-végrehajtás, rendőri intézkedések)
13:45  Az ADHD felnőttkori vonatkozásai
            Előfordulása, változása, terápiája felnőttkorban      
            ADHD a munkahelyen
            ADHD a párkapcsolatokban
            Az ADHD hatása az életvezetésre és az életminőségre
14:30  Vizsga, a továbbképzés zárása

Jelentkezés: Gyűszű Katalin, Tel:  4222706,  gyuszu.katalin@bethesda.huHatáridő:  2015.03.10.

*

Az ADHD tudatosság napján, 

Az ADHD-ról MindenkinekPannon Kincstár Humán Szakképző Központ 
Cím: 1056 Budapest, Váci utca 47.
2015. Október 9. 
8-16 óráig
A mentális egészségi rendellenességek között az ADHD a leginkább elutasított és félreértett
Európában. Az ADHD aránya kb. 20:1-hez a gyerekek és serdülők között Európában, nagyon sok esetben ez felnőtt korban is folytatódik. Jelenleg, a nem kezelt vagy nem megfelelően kezelt ADHD esetek miatt, a betegség jelentős plusz kiadásokat és terheket okoz ezzel a társadalom számára.
A gyerekekkel foglalkozó szakemberek továbbra is rávilágítanak arra, hogy a mentális
problémák, mint az ADHD is, a megfelelőnél sokkal kisebb prioritást kapnak köszönhetően a
jelenlegi gazdasági válságnak, ami jelentős költségcsökkentést eredményezett a forrásokban, akár egy kicsi erőfeszítés is sokat segíthet a gyerekeknek, tanároknak és szülőknek egyaránt.”
(idézet az ADHDEurope szervezet (melynek teljes jogú tagjai vagyunk) leveléből,
Mary Baker, aki a Világ Egészségügyi Szervezetének (WHO) is tanácsadója)
Ebben az évben néhány érdekes előadás mellett workshopokon interaktív  módon ismerkedhetnek, vehetnek rész a terápiákban forgó rendszerben,
8- regisztráció
9- 9,40      DrSófi Gyula  osztályvezető főorvos,gyermekpszichiáter szakorvos, igazságügyi                                                                 orvosszakértő,  családterapeuta, gyermekgyógyász szakorvos
9,40-10.40 Bhu Venkatesan (Brüsszel)
                                                           Black, White or Grey - ADHD and /or SPD.
10,40-11,00 kávészünet
11.00-12.30 Workshopok   külön teremben, választható a regisztrációnál
                  1.  Kovács Péter Tüskevár Iskola Igazgató
                                                       A hiperaktivitás terápiái -  relaxáció
                   2. Lopatovszkyné Kasza Éva tanító, tanár
                                 Türelem, tanítás, tudáspróba azaz ADHD a tanteremben-
                   3.  Kulman Lilla WÉK Facilitátor  kognitív- viselkedésterápiás tanácsadó
                             Stresszkezelő és kommunikációs tréning figyelemzavaros
                                                                   gyermekeket nevelő szülők részére
                    4. Márkusné Fehér Mária mozgástanár, vizuális fejlesztő, zeneterapeuta
                                 Érzelmi intelligencia, érzelmi nevelés a művészetek segítségével

                    5.  dr Páli Judit Károli Gáspár Református Egyetem  Bölcsészettudományi Kar
                                                      Pszichológiai Intézet  Fejlődéslélektan Tanszék  docens
                Az ADHD korai felismerése a kis gyermek nevelés színterein (0-6 években),  
                                                                         az idegrendszer működési sajátosságai
12,30-13,00  Ebédszünet                    
13,00-14,30  Workshopok
                   1.    Kovács Péter Tüskevár Iskola Igazgató
                                                A hiperaktivitás terápiái -  relaxáció
                    2.   Lopatovszkyné Kasza Éva tanító, tanár
                                 Türelem, tanítás, tudáspróba azaz ADHD a tanteremben-
                    3.   Kulman Lilla WÉK Facilitátor  kognitív- viselkedésterápiás tanácsadó
                             Stresszkezelő és kommunikációs tréning figyelemzavaros
                                                                   gyermekeket nevelő szülők részére
                    4.  Márkusné Fehér Mária  mozgástanár, vizuálid fejlesztő, zeneterapeuta
                                       Érzelmi inteligencia, érzelmi nevelés a művészetek segítségével
                     5. Dr Páli Judit Károli Gáslpár Református Egyetem  Bölcsészettudományi Kar
                                                        Pszichológiai Intézet  Fejlődéslélektan Tanszék  docens
                                                             Ovodai workshop
                    Az ADHD korai felismerése a kis gyermek nevelés színterein (0-6 években),
                                                            az idegrendszer működési sajátosságai  

14,30-15,30 Dr Páli Judit  Károli Gáspár Református Egyetem  Bölcsészettudományi Kar
                                          Pszichológiai Intézet  Fejlődéslélektan Tanszék  docens
                                      Az ADHD -val együttélő gyermekek megsegítése a korai években

15,30-16      Hajdu Ágnes  az ADHD-Magyarország Alapítványról

Az ADHD tudatosság napja alkalmából újszerű, worshopokkal, rendezzük a konferenciánkat. Jelentkezni már tematikusan lehet, mivel minden workshop kétszer ismétlődik igy előre választható!

A pedagógusoknak 8 kredit pontot tudunk adni!

Regisztrációs díj szeptember 15-ig kedvezményesen 5000,-
hallgatóknak (diákigazolvány) és érintetteknek(diagnózis) 3000,-
Szeptember 15-től és a helyszínen 10000,-

Jelentkezés a szokásos linkre kattintva kérjük minden rublikát kitölteni!!!!


A befizetés
Unicredit bank 10918001-00000017-96980002
ADHD-Magyarország Alapítvány
a megjegyzésben csak annyit kérünk írni "konferencia támogatás + név"

A konferenciával futó további prgramok:
Kraszná és fiai könyvesbolt szakköny árusítása

Kiprobálható terápiák a figyelem fejlesztésére!!!!

CogniPlus program

"Rendezvényünkön a terápiás, fejlesztő módszerek között kipróbálható lesz a CogniPlus program is. Megjelenésében és használatában egy számítógépes játékra hasonlít, ezért a gyermekek szeretik használni. Célzottan fejleszthetőek vele a figyelmi funkciók, illetve egyéb, az ADHD-ban érintett képességek (pl. finommotoros mozgás, válaszgátlás). A programot jelenleg többek között a Vadaskert Gyermekpszichiátrián használják ADHD-s gyermekek fejlesztésére"

Neurofeedback
Sashalmi íágnes

-EEG mérés az agy elektromos tevékenységéről elektódák révén.
  -agyhullám biofeedback, "tükör" az agy működéséről.
   -terápia olyan eljárás, melynek során az egyén képes megtanulni megváltoztatni a       rá elsősorban jellemző agyhullám mintázatot.
   -neuroterápia,  egy tanulási folyamat mely operáns kondícionálás elvén működik.
   -agyhullám tréning gyermekeknél 20 perc, felnőtteknél 30 perc figyelemfejlesztés.
   -terápia  során 70-80%-ban javulás várható.


*

X. NEMZETKÖZI ADHD KONFERENCIA BUDAPEST
2014. OKTÓBER 10-11.

Egy hazánkban ritka programra invitálom Önöket
október második hétvégéjén, 
nemzetközi előadó-gárdával, 
szakemberek és szülők (ill. egyéb hozzátartozók) számára is nyitott, 
két napos konferencia lesz Budapesten 
a figyelemzavar, hiperaktivitás, impulzuskontroll-zavar tünetegyüttesről 
az ADHD hetének jegyében.

1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3.

Sok elméleti és gyakorlati érdekességre számíthatunk!
Sok hasznosat lehet megtudni ez alatt a két nap alatt!
Sok embert érint az Ön környezetében is!

Jöjjenek és adják tovább a hírt másoknak is!

Jelentkezni a részletes meghívóban megjelölt úton lehet.
Szervező: ADHD-MagyarországX. NEMZETKÖZI KONFERENCIA
 hagyományosan az ADHD tudatosság hetében,  
 mint a világ többi országában

2014. október 10-11-én
a Rubin Wellness & Konferencia Hotelben
 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3.

PROGRAM: 
Október 10. péntek

Szakmai nap 
08.00 - 08.50

Regisztráció
08.50-09.20

Védnöki köszöntő
Dr. Velkey György, Magyar Kórházszövetség elnökeKöszöntő
Andrea Bilbow, ADHD Europe elnöke more...
Köszöntő
Dr. Kiss László, szakszolgálati, fogyatékosügyi, közoktatási referens,
Emberi Erőforrások Minisztériuma
09.20-10.00

Az ADHD epidermiológiája és comorbiditása
Prof.  Dr. Bitter István, SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika  
10.00-10.30

Az ADHD-s gyermekek helyzeteAáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa
10.30-11.00

Kávészünet
11.00-11.50

PTCA-ADHD Szülő képzés az ADHD-s gyermekek és serdülők szüleinekCordula Neuhaus, Praxis mit Schwerpunkt ADHS vezetője Németország
11.50-12.30

Az iskolások ADHD problémája
Dr. Földi Rita, Károly Gáspár Református Egyetem docense
12.30-13.30

Ebédszünet
13.30-14.10

ADHD Centrum – Egy lehetséges válasz, az élethosszig tartó ADHD-s emberek igényeireDr. Csiky Miklós, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
14.10-14.50

Serdülők és felnőttek ADHD problémákkal
Dr. Félegyházy Zsolt,
14.50-15.20

Az ADOCARE projektről
Joanne Norris, ADHD-Europe és a Belga ADHD képviselője, Belgium
15.20-16.00

A németországi ADHD 30 éve, önsegítő csoportok – hogyan tovább?
Dr. Myriam Menter, Geschäftsführung Bundesgeschäftsstelle ADHS Deutschland e.V. Németország more...
16.00-16.20


A teljesítményzavar egyik oka a szenzoros és a szenzomotoros szinkronfunkciók eltérése az ADHD-s gyermekeknél
Dr. Lakatos Katalin BHRG szakmai vezető
17.00-21.00

Fogadás és Gála koncert a gyermekek táborozásának javára

 
Október 11. szombat

Mi az, amit tanulhatunk
 ADHD Európában: terápiák, finanszírozás, a jó gyakorlatok… 
08.00-09.00


Regisztráció
 
09.00-09.30

ADDISS, a jó gyakorlat”
Andrea Bilbow, Egyesült Királyság  
09.30-10.00

Áthidalni a szakadékot
Natasha Michou, Görögország  
10.00-10.30

INCADDS bemutatása
Rose Kavanagh,  Írország  
10.30-10.50

Kávészünet
10.50-11.20

ADANA Alapítvány bemutatása
Isabel Rubió Badía,  Spanyolország
11.20-11.50

ADHD Hellas bemutatása
Christina Georgiadou, Görögország 
11.50-12.20

Fekete, fehér és szürke – ADHD-ASC-Dyslexia Family Resources Belgium
Bhu Venkatesan, Belgium 
12.20-12.50

Verein ADAPT bemutatása
Connie Bruckner, Ausztria
12.50-13.30

Ebédszünet
13.30-14.00

Élet az ADHD-val Törökországban és nyári tábor az ADHD-s emberek számára
H. Nezih Cingir,  Törökország  
14.00-14.30

Az ADHD Luxemburgban
Suzette Everling, Luxemburg  
14.30-15.00

Az én történetem
Susan J. Chrysostomou, Ciprus
15.00-15.30

Modern technológiák és a gyermekkori figyelemzavar – nemzetközi kitekintéssel
Alpár Vera, GyermekMédia Egyesület, Magyarország
15.30-16.00

 Zárszó
Hajdu Ágnes, ADHD-Magyarország Alapítvány, Magyarország
16.00-

 Záró fogadás

TOVÁBBI INFÓK:
  Rengeteg meglepetéssel várunk a konferencián.
 Szakkönyvek, fejlesztőjátékok:

 Krasznár és Fiai könyvesbolt
 *Dinasztia Könyvkiadó
 *Katica fejlesztő-játékbolt
Geobook könyvkiadó rendkívüli kedvezménye, csak a konferencia idejére: Markó Ferek: „Hiperaktív álmodozók” c. könyve 1000 Ft-os áron vásárolható
  A konferencián újra kipróbálható lesz a „Figyelem kapuja”
Pedagógusoknak tanúsítvány: 20  kredit pont (a második nap végén!)
 Kedvezmények intézményeknek: 10 fő felett            5 000 Ft/fő/nap
                         hallgatóknak:       20 hallgató fölött  2 000 Ft/fő/nap
 Unicredit bank 10918001-00000017-96980002 HUF


*

Tisztelt Érdeklődők!


A következő időpontokban és helyszíneken lesznek ADHD előadások június elején:


     Június 5. csütörtök            Iosephinum, Piliscsaba, Fő út 2/A         18.30  Alapozó
     Június 10. kedd                 Café Teide,  Buda, Bokor u. 17-21.        17.00  Alapozó
     Június 17. kedd                 Café Teide,  Buda, Bokor u. 17-21.        17.00  ADHD kamasz és felnőttkorban
     Június 19. csütörtök           Iosephinum, Piliscsaba, Fő út 2/A         18.30  ADHD kamasz és felnőttkorban  

A budai kávézóban 15 fő, 
a piliscsabai egyetemi helyszínen 35 fő 
fér el kényelmesen a rendelkezésünkre álló térben.
Várom Önöket!

               Üdvözlettel:

Dr. Csiky Miklós
2014 JÚNIUS 5. 
MEGHÍVÓ
           ADHD
ALAPOZÓ

áttekintő, összefoglaló

ELŐADÁS ÉS KONZULTÁCIÓ

Iosephinum - Piliscsaba, Fő út 2/A

Találkozott már olyan gyermekkel, akit nehéz lekötni vagy bevonni egy feladathelyzetbe, aki nehezen tartja fenn a figyelmét, folyton fészkelődik, esetleg nem marad a helyén a tanórán? Aki gyakran elveszíti a dolgait, képtelen egyedül, nyugodtan játszani? Aki nem figyel, ha hozzászólnak, és nem követi az utasításokat? Aki könnyen dühbe gurul és heves érzelmi reakciókat produkál? Aki sokszor azt a benyomást kelti, hogy neveletlen, szófogadatlan és hisztis, miközben értelmes, kreatív, nyitott, segítőkész és jó humorú is?
Ha Önben is megfogalmazódott a kérdés, hogy mi állhat e feloldhatatlannak tűnő ellentmondás mögött, ha felmerült netán a gyanú, hogy valami nincs rendben egy Önre bízott gyermekkel, akkor várjuk szeretettel programunkra, melynek témája napjaink egyre inkább előtérbe kerülő problémája, az ADHD (Attention Deficit and Hiperactivity Disorder), vagy más néven a figyelemzavar és hiperaktivitás tünet együttes.

Az előadás és interaktív beszélgetés témája:

„Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás tünetei,
korai felismerése és kezelése,
ennek jelentősége"

Előadó:
 Dr. Csiky Miklós 
gyermekpszichiáter főorvos
                                                                           konzultáns
A program időpontja:

2014. június 5. 18:30

Az esemény helyszíne:

Iosephinum Kollégium és Szakkollégium
 2081 Piliscsaba, Fő út 2/A

Részvételi díj 2000 Ft

A helyszín korlátozott befogadási kapacitására való tekintettel a jelentkezők létszámát 35 főben maximálnunk kell. Ezért kérem, részvételi szándékát 2014. június 3-ig legyen kedves jelezni a gilian.maria@gmail.com e-mail címen vagy a +36 30 740-9068-as telefonszámon!

Szülők, pedagógusok és szakemberek részvételére egyaránt számítunk!
    Kérjük, jelentkezésében adja meg nevét, elérhetőségét, szakterületét!   Várjuk szeretettel!

További ADHD előadások június elején:

     Június 10. kedd                 Café Teide,  Buda, Bokor u. 17-21.        17.00  Alapozó
     Június 17. kedd                 Café Teide,  Buda, Bokor u. 17-21.        17.00  ADHD kamasz és felnőttkorban
     Június 19. csütörtök           Iosephinum, Piliscsaba, Fő út 2/A         18.30  ADHD kamasz és felnőttkorban  

*

http://www.koraszulott.com/beszamolok/szuelkrl/594-adhdsgyerekkelazelet.html 

*


MEGHÍVÓ 

2014. február 11. 18. 25. 


ADHD

előadással és konzultációval összekötött

Kávéházi Beszélgetés Sorozat

indul

BUDÁN

a figyelem, a teljesítmény, a mozgás, 

az érzelem és indulat-kontroll zavaráról
           
Esemény helyszíne
Cafe Teide 
1037 Budapest, Bokor u. 15-19. 
(a Svábhegyi Gyógyintézet mellett)

Időpontok: 
2014. február 11., 14-16 óráig, 
 „Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás korai felismerésének fontossága”
áttekintő alapozó előadás
Belépés: ingyenes

2014. február 11., 17-18.30 óráig, 
 „Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás kamaszkorban és felnőttkorban”
Belépő: 2000 Ft

2014. február 18., 16 -18.00 óráig, 
 „Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás tünetegyüttese és a következményes zavarok"
előadás és workshop/esetfeldolgozás
Belépő: 2500 Ft

2014. február 25., 17-19 óráig, 
 Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás korai felismerésének fontossága”
alapozó előadás (ugyanaz, mint a 14 órai 11-én)
Belépő: 2000 Ft
Program:
·         Regisztráció
·         Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter előadása
·         Interaktív, kötetlen kávéházi beszélgetés a résztvevőkkel


A helyszín kellemes légkört, beszélgetésre alkalmas teret biztosít, 
ám befogadási kapacitására való tekintettel 
a jelentkezők létszámát minden alkalomra 15-20 főben maximálnunk kell. 

Ezért kérem, részvételi szándékát mielőbb, de legkésőbb 3 nappal az esemény előtt jelezzegilian.maria@gmail.com e-mail címen vagy a +36 30 740-9068 telefonszámon.

Szakemberek, szülők ill. a témában egyéb módon érintettek részvételére is számítunk!
Kérem, jelentkezésében legyen kedves megadni nevét, elérhetőségét, szakterületét (szakemberek esetében), továbbá legyen kedves jelölje meg az Ön által kiválasztott időpontot a megadottak közül.


Legyen vendégünk egy finom kávéra és pogácsára!
Várjuk szeretettel!


Kísérje figyelemmel további programjainkat is! Havonta egy ingyenes áttekintő előadással, illetve további témaspecifikus előadásokkal és workshop-okkal, esetmegbeszélésekkel jelentkezünk fővárosi és vidéki helyszíneken.

*
WELCOME STRATTERA
      Örömteli hírt tudok megerősíteni ezen a sok szülő által látogatott felületen. 
Fontos mérföldkőhöz érkezett el a tanulási és magatartási zavarokkal küzdő gyerekek (és remélhetőleg hamarosan a munkahelyi teljesítmény gondokkal, szervezési, kivitelezési, indulat és egyéb érzelemkezelési nehézségekkel küzdő felnőttek) egy jelentős csoportja, a számukra nyújtható hatékony kezelés szempontjából. 
     Kis túlzással új korszak, de mindenképpen új fejezet nyílik a figyelemzavaros, túlmozgékony, indulat-kontroll zavaros gyermekek életében. 
Támogatott gyógyszerré vált ugyanis a hazai palettán is, a magas ára miatt eddig gyakorlatilag elérhetetlen atomoxetin, gyári nevén Strattera. 
Ennek a hiperaktivitás, figyelemzavar, impulzivitás tüneteit hathatósan kezelő gyógyszernek a nagyközönség által közkedvelt két legfontosabb jellemzője a hosszú hatástartama (lefedi gyakorlatilag az egész napot) és nem-serkentő volta. 
A Stratterát ugyanis egy más  gyógyszercsoportból fejlesztették ki, mint a Ritalint (amelyiket a stimuláns vegyületek közül). 
     Azon szerencsés magyar szakemberek közé tartozom, aki elmondhatja magáról, hogy sok tapasztalata van - európai mértékkel mérve is - az atomoxetin használatával. Igaz ezt a jártasságot nem itthon, hanem négy és fél éves külföldi munkám során szereztem, ahol az ADHD gyógyszerelésének gyakorlatilag teljes palettáját használhattam belátásom szerint. A Stratterát is olyan gyakorisággal és kiszerelésben írhattam elő, ahogyan a gyermek érdeke megkívánta. Ennek köszönhetően jelentős - a százat meghaladja -azon gyerekeknek és fiataloknak a szàma, akiket elindíthattam és tartósan kísérhettem ezen a gyógyszeren. 
    A Strattera jó és hatékony eszköz lehet a gyermekpszichiáter kezében. 
Amint megismerik, azok a Kollégák is kényelmesebbnek érezhetik használatát, akik a Ritalintól természeténél fogva idegenkedtek. A Strattera ugyanis jobban hasonlít a konvencionális pszichiátriai gyógyszerekhez adagolás módját, hatásmódját, mellékhatás profilját tekintve is, ugyanis az antidepresszánsok csoportjából fejlesztették ki. Hatékony lehet azon ritka esetekben is, amikor a Ritalin nem működik, bár megbízható és helyes a hiperaktivitás ill. figyelemzavar diagnózisa. Különösen előnyös választást jelenthet ezen kívül azok esetében, akiknél az alaptünetekhez alvászavar, tic, szorongás illetve ellenszegülő magatartászavar társul. Adatok igazolják ugyanis, hogy a fenti problematikákat illetően is számottevő tünet csökkenés érhető el az újonnan szélesebb körben elérhetővé vált gyógyszerrel. Személyes tapasztalataim szerint, amelyeben több kollégám is osztozik, a fent említetteken kívül  a kevert tünetekkel egyszerre jelentkező ADHD (hiperaktivitás és figyelemzavar) és ASD (autisztikus spektrum zavar) egyes eseteiben (nem rendszeres gyakorisággal, hanem szerencsés ráadásként) kedvező irányban befolyásolhatja az utóbbi kórkép egyes alaptüneteit, - észrevételem szerint a szociális-érzelmi-kapcsolati készséget és a gondolkodásbeli rigiditást (talán impulzivitásuk, szorongásukra, alvászavarukra gyakorolt jótékony hatásuk miatt). Hangsúlyozom itt még egyszer, magas kezelt esetszám mellett egyszer-egyszer figyeltem meg ezt, de nem elhanyagolható élményt jelentett úgy számomra, mint a szülők, gondviselők számára is. 
     A Strattera persze nem tökéletes szer: hatékonysága hajszállal elmarad a metilfenidát (Ritalin) mellett, megvannak potenciálisan a maga mellékhatásai, és többet kell várni - időnként egész sokat, akár 4-12 hetet is - hatásainak megjelenésére (ellentétben előbb említett kollégájánál, amelyik azonnali idegrendszeri hatással rendelkezik). Hatalmas előnye ugyanakkor a hosszú hatásidő: 20-24 óra – nemcsak papíron, ami a gyermek otthoni és barátokkal töltött szociális életét új szintre emelheti, valamint korábban írt kedvező járulékos hatásai.
Mellékhatás profilja, mivel nem a stimulánsok csoportjába tartozik, különböző a Ritalinétól. Bár lehet kedvezőtlen hatása az étkezésre, de nem direkt a központi idegrendszeren át étvágycsökkentő hatású. Okozhat elsősorban kezdetben gyomor-bélrendszeri panaszokat, de az étkezésre testsúlyra gyakorolt hatása kevésbé riasztó és kevésbé gyakori. Az alvást inkább elősegíti. Oda kell viszont figyelni egy nem gyakori, de komolyabb mellékhatására, ez pedig a májat terhelő és potenciálisan károsító hatása. Gyengeség, sötét vizelet, sárgás szemínhártya vagy bőrszín kialakulása a gyógyszerszedés mellett azonnali laborvizsgálatot indokol. Legkomolyabb, szerencsére igen ritka mellékhatása a kamaszoknál leírt öngyilkossági gondolatok. Nehéz meghatározni ennek összefüggését a gyógyszerhatással.
Mindenesetre új eszköz megfelelő kezekben, új távlatokkal. 
A gyógyszer hazai ara még mindig nem alacsony, de a támogatás rajta jelentős, korábbi ára majd a 30 000 Forintot rúgta, most 6500 Ft-t kell fizetni egy dobozért. Gyermekpszichiáter írhatja fel szakrendelésen. Használjuk jól, váljék egészségünkre!

Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter főorvos, konzultáns

*

BHRG: ADHD Szabadegyetem MÁRCIUSBANMEGHÍVÓ
2014. január 30.
           ADHD
ALAPOZÓ

áttekintő, összefoglaló

ELŐADÁS ÉS KONZULTÁCIÓ

Találkozott már olyan gyermekkel, akit nehéz lekötni vagy bevonni egy feladathelyzetbe, aki nehezen tartja fenn a figyelmét, folyton fészkelődik, esetleg nem marad a helyén a tanórán? Aki gyakran elveszíti a dolgait, képtelen egyedül, nyugodtan játszani? Aki nem figyel, ha hozzászólnak, és nem követi az utasításokat? Aki könnyen dühbe gurul és heves érzelmi reakciókat produkál? Aki sokszor azt a benyomást kelti, hogy neveletlen, szófogadatlan és hisztis, miközben értelmes, kreatív, nyitott, segítőkész és jó humorú is?
Ha Önben is megfogalmazódott a kérdés, hogy mi állhat e feloldhatatlannak tűnő ellentmondás mögött, ha felmerült netán a gyanú, hogy valami nincs rendben egy Önre bízott gyermekkel, akkor várjuk szeretettel programunkra, melynek témája napjaink egyre inkább előtérbe kerülő problémája, az ADHD (Attention Deficit and Hiperactivity Disorder), vagy más néven a figyelemzavar és hiperaktivitás tünet együttes.
Az interaktív beszélgetés témája:

„Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás korai felismerésének fontossága”

Előadó:
 Dr. Csiky Miklós 
gyermekpszichiáter főorvos
                                                                         konzultáns
A program időpontja:

2014. január 30., 17:00-18:30 óráig

Az esemény helyszíne:

Iosephinum Kollégium és Szakkollégium
 2081 Piliscsaba, Fő út 2/A

A programon való részvétel ezúttal ingyenes!

A helyszín korlátozott befogadási kapacitására való tekintettel a jelentkezők létszámát 50 főben maximálnunk kell. Ezért kérem, részvételi szándékát 2014. január 28-ig legyen kedves jelezni a gilian.maria@gmail.com e-mail címen vagy a +36 30 740-9068-as telefonszámon!

Szülők, pedagógusok és szakemberek részvételére egyaránt számítunk!

Kérjük, jelentkezésében adja meg nevét, elérhetőségét, szakterületét!   Várjuk szeretettel!


*
2014 JANUÁR 16 !
MEGHÍVÓ CSIKY MIKLÓS ELŐADÁSÁRA
           ADHD
ELŐADÁS ÉS KONZULTÁCIÓ  
Alapozó 1/1
IOSEPHINUM

*


KÁVÉHÁZI BESZÉLGETÉS AZ ADHD-RÓL

Meghívó

Előfordult-e már Önökkel, hogy találkoztak olyan gyermekkel, akit nehéz volt lekötni, gyakran fészkelődött, nehezen tartotta fenn a figyelmét, esetleg nem maradt a helyén a tanórán? Gyakran veszített el dolgokat, nehezen játszott egyedül, nyugodtan? Azt gondolhatták: „Milyen türelmetlen ez a gyerek!” Úgy tűnik, nem figyel, ha szólnak hozzá vagy kérnek tőle valamit?
Mindezek mellett a gyermek kreatív, nyitott, jó humora is van… furcsa helyzet, igaz?
Ha Önökben felmerültek ezen a kérdések, netán a gyanú is, hogy valami nincs rendben, akkor várjuk szeretettel az Omnia Oktatási Központ Kft. és a Svábhegyi Gyógyintézet együttműködésével megvalósuló ingyenes és interaktív

ADHD előadás és konzultációs programra

Esemény helyszíne: Cafe Teide, 1037 Budapest, Bokor u. 15-19. 
                                                             (a Svábhegyi Gyógyintézet mellett)
Időpontok: 2013. október 22., 14-17 óráig, illetve 2013. október 29., 14-17 óráig
Program:
·         Regisztráció
·         Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter előadása: „Az ADHD, figyelemzavar és hiperaktivitás korai felismerésének fontossága”
·         Interaktív, kötetlen kávéházi beszélgetés a résztvevőkkel
·         A Svábhegyi Gyógyintézet ADHD szakrendelésének bemutatása, megtekintése
A helyszín korlátozott befogadási kapacitására való tekintettel a jelentkezők létszámát mindkét alkalomra 25 főben maximálnunk kell. Ezért kérem, részvételi szándékát 2013. október 21-én 12 óráig legyen kedves jelezni a nagy.orsolya@omniaoktatas.hu e-mail címen vagy a +36 70/410-7000 telefonszámon.
Elsősorban szakemberek és szülők részvételére számítunk!
Kérem, jelentkezésében legyen kedves megadni nevét, elérhetőségét, szakterületét (szakemberek esetében), továbbá legyen kedves jelölje meg az Ön által kiválasztott időpontot a megadottak közül.
Várjuk szeretettel!


*

Facebook bejegyzés reddit tudósítás alapján

A Ritalin, mint a kokain-függőség gyógyszere

 JAMA Psychiatry 2013.június 26-án, alig pár napja megjelent tanulmányában érdekes és nagy jelentőségű témát tárgyal, (talán kicsit túl) optimista kilátásokkal kecsegtetve.
Dr Rita Goldstein, a pszichiátria és idegtudományok professzora által vezetett funkcionális mRI-vel végzett vizsgálatok azt igazolják ugyanis, hogy a kokainfüggők tönkretett idegrendszeri köreit,  szétzilált neuronális hálózatait illetve azok működését egyetlen adag metilfenidát képes összerendezni. 
A gyógyszer normalizálta,  ahol kell csökkentve, ahol kell növelve az idegsejtek aktivitását,  jelentősen megemelve ezzel az agykéreg károsodott ill. automatikus válaszok feletti kontrollját. Ez a károsodott működés felelős azokért a változásokért, amelyek a drog megszállott keresésébe hajszolják a függő személyt.
A kokain gyors és erős hatású szer, az idegrendszert dopaminnal árasztja el, hirtelen és jelentős mértékben megemelve ezen ingerületátvivő anyagnak a szintjét.
A dopamin felelős az idegrendszerben az élvezeti öröm, a siker, a kompetencia, a dominancia,  és a jutalom élményének valamint a mozgásnak a szabályozásáért. Az addikciókban is kulcsszerepet játszik.
Függőségben a dopaminnal működő idegrendszeri körök és hálózatok viselkedést szabályozó funkciója felborul.
A gyógyszer ugyancsak dopamin aktivitás növekedést vált ki, de ebben az esetben az emelkedés fokozatos, mivel lassabban kerül be az idegrendszerbe, mint a drog; -- ez szükséges feltétele a függőséget helyettesítő („kiváltó”)  jótékony hatásának, mivel segít elkerülni a drog okozta csúcsélményt ill. az azt követő sóvárság üres, nyugtalan (zaklatott, kényszeres keresést okozó) állapotát.
Erősen kérdéses, hogy a metilfenidátnak ezen rövid távon kedvező hatása, hosszútávon szerepet játszik-e majd a függőségek kezelésében.  Azt mindenesetre remélhetjük, hogy az önszabályozásra átmenetileg képessé váló drog-függő személyeket, átmenetileg alkalmassá és hozzáférhetővé teszi a hatékony pszichológiai terápiák számára. Jó eséllyel a metilfenidát, plusz a bevált viselkedés ill. egyéb pszichoterápiák  együtt képezik majd a hatékony kezelés alapját.
A metilfenidát megelőzésben való hatékonysága már többszörösen bizonyított. A kezeletlen ADHD (figyelemzavar és hiperaktivitás) tüneteiben szenvedők között, amelynek a metilfenidát egyik leghatékonyabb gyógyszere,  3-5-ször magasabb a drog és alkoholfüggők száma, míg a kezelt esetekben nem különbözik az átlag-populációétól.


Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter főorvos, konzultáns


                                                                 *

2013. szeptember 27-28:   ADHD Konferencia Budapesten   16 kreditpont + most 90%-os árkedvezmény
JELENTKEZÉSI LAP l. lent


A IX. ADHD konferencia programja
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ,
1131 Budapest, József Attila tér 4.

Szeptember 27. (péntek)

08:00 – 09:00
Regisztráció
09:00 - 09:30
Dr. László Zsuzsa (Fimota központ): A szociális környezet hatása az ADHD tüneteire
09:30 - 10:00
Dr. Balázs Judit: Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar es társuló betegségek
10:00 - 10:30
Kávészünet
10:30 - 11:00
Dr. Páli Judit PhD. (KRE és Páli Judit Játékstúdió, Diagnosztikus és Fejlesztőműhely): Láthatóvá tehető alul - és/vagy túlműködések idegrendszeri, neuropszichológiai  háttere
11:00 - 11:30
Dr. Krémer András (mediátor): A mediáció fontossága….
11:30 - 12:10
Ebédszünet
12:10 - 12:40
Dr. Oláh Szabina – Dr. Martsa  Zsuzsanna: Gyermek-Szülő és Pedagógus tréning
12:40 - 13:10
Dr. Csiky Miklós (gyermekpszichiáter főorvos, MRE Bethesda Gyermekkórháza, Omnia Kft.): Átmenet: ADHD - val a felnőttkor küszöbén
13:10 – 13:40 
Dr. Simon Viktória PhD. (egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika): ADHD jellegzetességek felnőttkorban - Mi látható Magyarországon?
13:40 – 14:10
Kávészünet
14:10 -  14:45
Dr. Demetrovics Zsolt (egyetemi docens, ELTE Pszichológiai Intézet, Klinikai Pszichológiai és Addiktológia Tanszék): Szerhasználat és egyéb függőségi kockázatok serdülőkorban
14:45 -
Marko Ferek (Marko ADHD - s, a horvátországi „Hiperaktív Álmodozók” alapítványt vezeti, nemzetközileg elismert szakember): A bizalom, a magabiztosság útja - törd át a falat!Szeptember 28. (szombat)


08:00  - 09:00
Regisztráció
Színház terem  I. szekció

09: 00 – 9: 40
Bölcskei Mónika ACC: Coachinggal az ADHD-val való örömteli együttélésért
9:40 – 10:20
Pethő Orsolya (pszichológus és lovasfejlesztő): Kreatív gyermeknevelés a Life Garden eszközeivel
10:20 – 11:00 
Dr. Csobay Ildikó - Gál Judit: Tanulási zavar, deviancia, bűnözés - bűnözés és a "disz"-es elváltozások, problémák közötti összefüggés ismertetése
11:00 – 11:30 
Baracsy Gabriella (logopédus - orofaciális myoterapeuta, Dsmile): Miért függ a test működésétől a figyelem? - a légzés, beszéd, éneklés, egyensúly és a testtartás összefüggései
11:30 – 11:50 
Kámán Éva (coaching szemléletű ADHD-s segitő, szociológus): Agytréning - fény-hang terápiás passzív meditáció
11:50 – 12:10
Mészáros Mária (pedagógus): Pedagógus szemmel
12:10 -
Sófi Boglárka (PhD hallgató, képi kifejezés-pszichodiagnoszta, mozgásterapeuta) – Sófi Gyula (gyermekpszichiáter, család –pszichoterapeuta, GENERANTIS Szakértői- és Családterápiás Intézet): Miért és hogyan hathat pozitívan egy harcművészet mozgáskultúrája egy magatartási és figyelmi problémás gyermekre?
Rubin terem II.szekció

9:00 – 09:30
Dr. Fehér Gabriella: Neurofeedback
FDA engedély az EEG-n alapuló ADHD diagnosztikának és kapcsolata a neurofeedback-kel
Póka Mária a XI. kerület Nevelési Tanácsadója, neurofeedback terapeuta, fejlesztő pedagógus
9:30 -10:10
Huba Judit: Pszichomotoros fejlődés és fejlesztés
10:10 – 10:40
Dr. Lakatos Katalin (BHRG Alapítvány szakmai vezető): A szenzoros feldolgozási zavarok (Sensory Processing Disorder) lehetséges tünetei ADHD-s gyermekeknél
10:40 – 11:10
Szőke Melinda (konduktor, gyógypedagógus): A szenzoros integrációs terápia bemutatása az ADHD szempontjából
11:10 – 11:40
Unger Ágnes (Tomatis terapeuta): Tomatis terápia, avagy az észlelés fejlesztése és annak hozadékai
11:40 – 12:00
Boda Gabriella (pszichopedagógus, logopédus, családállító tanácsadó): Az ADHD helye a családtörténetben - a családállítás módszerének bemutatása
12:00 – 12:20
Szentesi Balázs (PhD hallgató, specifikus tanulási zavar terapeuta, tanulásmódszertan tréner - Diszlexia Központ, művészetterapeuta, kulturális antropológus): Tanulásmódszertani és életviteli tréningek tapasztalatai ADHD-val küzdő fiatal felnőttekkel
12:20 -
Dudás Mária: Születéskor már eldől……

14 órától 17 óráig jótékonysági koncert a gyermekek táborozására
Fellépő művészek:
Kerekes székes táncosok - Roll Dance
Marko Ferek, Horvátország
Pomázi Zoltán, Bojtorján
Jankovics Maximillian
Reith Ferenc
Bajor Zsuzsanna
Ágoston Máté
Garami Mónika
Gábor Péter Yeti
Magyar Csaba
és a Vadaskert iskola gyermekei

Kiállítók:
·         Krasznár és Fiai szakkönyvesbolt,
·         Katica  játékbolt
·         Neurofeedback gépek kipróbálása: Lukács Karolin, Kuruczné Lovas Júlia Sashalmi Ágnes
·         Horváthné Karsai Ildikó gyöngyös
·         Tornai Júlia homokképek


A szeptember 28-án 14 órakor kezdődő jótékonysági koncertre  külön is lehet jegyet vásárolni 2000 forint értékben.Tisztelt Intézményvezető Úr/Asszony!

Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét az ADHD Magyarország és az OMNIA Oktatási Központ Kft. együttműködésével 2013. szeptember 27-28-án megvalósuló IX. ADHD szakmai konferenciára.
Az ADHD (a hiperaktivitás és a figyelem zavara) egy olyan, itthon még kevésbé ismert „láthatatlan” betegség, amelyben minden 20. gyermek érintett Magyarországon.
Az OMNIA Oktatási Központ elkötelezett abban, hogy a gyerekekkel foglalkozó szakemberek köre (gyógy –és fejlesztőpedagógusok, védőnők) számára információt nyújtson erről a tünetegyüttesről.
A szakmai konferencián való részvétellel az ADHD Magyarország a pedagógusok szakmai továbbképzését is segíteni kívánja, számukra a részvétel 16 kreditpontot jelent.
Együttműködésünknek köszönhetően, ha az Önök intézményében dolgozó pedagógusok a csatolt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével az Omnia Kft-nél regisztrálnak a konferenciára, a jelentkezési díj mindössze 1000 forint/nap.
A konferencia részletes programja, a jelentkezési lap és a megközelíthetőség a csatolt mellékletekben találhatók. A jelentkezési lapot 2013. szeptember 24-ig kérjük visszaküldeni a nagy.orsolya@omniaoktatas.hu e-mail címre.
Tisztelettel kérem, értesítse kollégáit a konferenciáról.
Bármilyen felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal!
Köszönettel:

Nagy Orsolya


 IX. ADHD konferencia
(2013. szeptember 27-28.)

JELENTKEZÉSI LAP
Résztvevői adatok

A jelentkező neve:

Levelezési cím:

E-mail cím:

Telefonszám:

Mobil:

Jelentkező munkahelye:

Munkahely címe:

Munkaköre:

Beosztása:

Telefon/ fax:


Kérem, jelölje aláhúzással, hogy a konferencia melyik napján kíván részt venni!


szeptember 27.

szeptember 28.

mindkettő

Díjfizetés –kérem, válasszon!

A konferencia részvételi díját (1000 Ft/nap)
banki utalással
helyszíni készpénzfizetéssel
kívánom kiegyenlíteni.

Számlát kér-e a részvételi díjról?

igen
nem
Számlázási adatok

Név:

Cím:

Adószám:


Helyszín: Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, 1131 Budapest, József Attila tér 4.
A konferencia részvételi díja ezen jelentkezési lap kitöltésével 1000 Ft/nap.
Bankszámlaszám az átutaláshoz: Unicredit Bank 10918001-00000017-96980002

A kitöltött jelentkezési lapot elektronikusan, 2013. szeptember 24-én 14 óráig legyen kedves visszaküldeni a nagy.orsolya@omniaoktatas.hu e-mail címre.
Köszönjük jelentkezését, várjuk szeretettel!

ADHD Magyarország – OMNIA Oktatási Központ Kft.