Beköszöntő


Volt-e már, hogy elakadtál és nem tudtad, merre indulj?
Volt-e már, hogy tudtad, mi a teendő, csak valahogy mégsem voltál képes meglépni a szükséges lépéseket?
Volt-e már, hogy nem tudtad, honnan meríts erőt, hogy túljuss egy nehéz helyzeten, megoldj egy kapcsolati problémát, egy túlméretezettnek kinéző kihívást?
Érezted-e már, hogy a helyzet nem rossz, de nem elég, ami van, nem látsz tovább az orrodnál, és mintha egy helyben toporognál? S közben rohan az idő?…
Érezted-e már, hogy kapaszkodsz egyre a létrán, de mintha a vége egész máshová támaszkodna, mint ahová tartani akarsz? Hogy rossz falat mászol?
Érezted-e már, hogy fontos dolgok kimaradtak az életedből, és elveszett a remény arra, hogy bepótold őket? Hogy több szorult beléd, s az veszendőbe megy?
Mondták-e már rád, hogy nem vagy a helyeden? Vagy hogy mókuskerékben taposol?
Mondták-e már neked, hogy jobban is csinálhatnád, ha jobban beleadnád magad a dologba?
Mondták-e már neked komolyan, hogy „talán legközelebb…”?
Van-e benned valami nyugtalanság, hogy jobbra kéne csinálni az életed, a munkahelyed, körülötted a világot? Új utakra indulni?
Van-e benned remény arra, hogy a világ s benne te magad, megváltoztatható? Hogy tart valahová?
Van-e benned hit abban, hogy te magad alakíthatod a sorsodat?
A vezetői és életvezetési tanácsadás valamint a coaching ( kócsing ) – mint személyes fejlesztés és életvezetési tréning - sok embernek segített ehhez hasonló és más fontos kérdésekben megtalálni a saját útjukat, válaszaikat az élet kérdéseire és kihívásaira. Szeretnék többet megtudni erről…

A világ körülöttünk folyamatos változásban van, egyre összetettebbé válik, és ennek tempója is egyre fokozódik. Megköveteli a folyamatos alkalmazkodást és sodrásával elő is segíti, hogy válaszoljunk erre a kihívásra. Nem mindegy azonban, hogy milyen áramlatra bízzuk magunkat.
Újra ki kell találnunk, ki kell alakítanunk a munkához, karrierhez, családhoz, barátainkhoz, közösségeinkhez, a vezetéshez, menedzsmenthez, vállalkozói léthez stb. való viszonyunkat. Erre hajtanak minket a változások és hívnak az előttünk megnyíló új és új lehetőségek. A világot egyre többféleképpen lehet élni. De hogyan tudjuk úgy élni, hogy jó legyen nekünk, szeretteinknek, a ránk bízottaknak, a nagyobb emberi közösségnek? Van-e olyan út, amelyik megfelel mindennek?

A személyes növekedés és fejlődés a jelen internet-forradalmát élő kommunikációs társadalom legforróbb témája, a világháló használatának egyik legfőbb motivátora.
Egyre több emberben fogalmazódik céllá a személyes növekedés, kibontakozás vágya és egyre nagyobb lehetőség és egyre több út nyílik erre a hétköznapi ember számára is.
Az eszközöknek és ismereteknek eddig sosem látott tárháza nyílik meg, különösen a nagy világnyelveket – elsősorban az angolt - beszélők számára.

A személyes fejlődés, adottságaink helyzet-specifikus kibontásának elsőszámú eszköze ma a kócsing (angolul: coaching); magyarul célzott személyi fejlesztés, életvezetési tanácsadás és gyakorlati képzésként lehetne leginkább titulálni.

Napjainkban sok jó információ és ismeret van arra, hogyan alakíthatjuk jobbá életünket, sok jó könyv és egyéb forrás is áll rendelkezésünkre mindezekről.
Tény azonban, hogy egy könyv írója sohasem tudja, hogy neked személyesen mire van szükséged, milyen utat kell bejárnod és milyen lépéseken keresztül, mennyit kell elidőznöd egy adott lépésnél.

A legjobb vezetőnk bensőnkből vezérel. Nem könnyű meghallani és követni.
A létező második legjobb segítség pedig, egy erre képzett személlyel való szerződés, szövetség. Aki a veled való beszélgetések alapján, az általad - céljaidról, hiányosságaidról, erősségeidről - nyújtott információkra, és az általa megtanult ismeretekre és megszerezett készségekre alapozva, személyesen és személyre szabottan tud neked segíteni.
A számodra szükséges dolgok meglépésében, a számodra szükséges ideig elidőzve minden egyes lépésnél, hogy megjárhasd a Te saját utadat, amin előre haladhatsz, és ami által növekedhetsz.

A kócsing közös utazás egy általad kitűzött cél felé, értő kísérővel, aki ismeri az út kihívásait és Téged, amennyire megmutatod magad, értékeid, céljaid.
Segít neked, hogy jól használd és ismerd személyiséged adottságait, erősségeit, hogy megtaláld és felépítsd a számodra lehetséges legjobb, legteljesebb emberi életet, miközben a lehető legjobb, legteljesebb személlyé alakulsz.

A coaching eszköztára által biztosított személyes növekedés lehetősége valamilyen formában mindenki számára nyitva áll és ajánlható, jelen trend szerint mégis adottságaikban és törekvéseikben meglehetősen hasonló emberek használják a személyi fejlesztés ezen útját.

A tapasztalat az, hogy többnyire a jól informált, jó érzelmi intelligenciával rendelkező, proaktív emberek azok, akik a coaching lehetőségével élnek, azok akik optimisták, az életet alakíthatónak látják, és mindig találnak valami kiutat, megoldást a legnehezebb helyzetből is.
Mindez azonban nem előfeltétele, inkább gyümölcse a coaching során megtanulható illetve tovább fejleszthető életvezetési módszereknek illetve szemléletnek.

Azt is látjuk, hogy minden emberben ott van a vágy a változásra, nemcsak a bajból való kilábalásra, hanem a meglévő állapot javítására, akkor is, ha az nem rossz. Hétköznapi emberek, akik egy-egy film-élmény, munkahelyi tréning kapcsán megismerkednek a hatékony változás élményével, egy-egy módszerével, nemegyszer nagy kezdeményező erővel fordulnak a személyes fejlődés lehetőségei felé.
Jelen világunkban a kócsing a legáltalánosabb - egészen különböző világnézetek és értékrendek esetén is működő - elérhető útja ennek a változásnak.

A coaching több válfaja közül az életvezetési, párkapcsolati, szülői, vezetői, valamint speciális ADHD coachingot, illetve a belső utazásra és növekedésre irányuló pszicho-spirituális kisérést keresőket várom.


A kócsing folyamat várható lépései:

Ismerkedő beszélgetés

Az alaphelyzet, a fő téma és a cél/ok körüljárása, tisztázása

A cél kitűzése és szerződéskötés

Új utak és látásmód

Alapozás, lépések és technikák

Követés és beszámolás, korrekciók

Az eredmények elismerése és beépítése

Az eredmények és a munka megünneplése

Hogyan tovább?