Cikkek, prezentációk

Családi dinamikák és ADHD: 5 szabály arra, miként bánjunk a rokonok megítélésével

Ahogy közelegnek az ünnepek, újra szembe kell néznünk a visszatérő nehézséggel: mit tegyünk azokkal a családtagokkal, akik nem hajlandók megérteni az ADHD-t, ugyanakkor ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy megosszák velünk a fegyelmezésre és a nevelésre vonatkozó tanácsaikat (nem is titkolva a véleményüket). Bár minden család másként működik, van néhány stratégia, aminek segítségével egy sor gyakori nehézségnek elejét vehetjük tájékozatlan rokonaink esetében.

Írta Janette Patterson, MSW, LMFT  Frissítve 2022. október 22-én    Fordította: Mikecz Róza

Az együttérzést nélkülöző kéretlen tanácsok soha nem könnyítették meg sem a szülő, sem a gyermek életét. És sokunk számára a túl gyakori félreértés, a megítéléstől való félelem, a rossz hangulat és akár a ki nem mondott neheztelés feszültté és kiábrándítóvá teszi az együttlétet néhány rokonnal. És a keserű nézeteltérések az ADHD-val kapcsolatban a  legkevésbé sem kívánatosak, amikor élvezni szeretnénk az ünnepet.

Sok család esetében nem megoldható, hogy teljesen megszakítsuk a kapcsolatot. Sokunk fontosnak tartjuk a családi hagyományokat és szeretnénk, ha azokat gyermekeink is követnék. Ehhez pozitív, de legalábbis elviselhető kapcsolatot kell tartanunk a legmesszebbre merészkedő rokonainkkal is.

Bár minden család más, ilyen érzések, nehézségek és aggályok gyakran merülnek fel az ADHD-val nehezen zöldágra vergődő családtagokkal kapcsolatban:

-          mert félreértik és rosszul értelmezik az ADHD tüneteit és jellemzőit, például a hiperativitást és az elterelhetőséget, amiben pusztán modortalanságot és helytelen viselkedést látnak, ráadásul nem is értik (vagy nem is hajlandók elfogadni), hogy ez egy idegrendszeri zavar.

-          ítélkezés és kínos helyzetek, amikor egyértelműen vagy burkoltan a szülőt hibáztatják a gyerek viselkedéséért, ami csak „olaj a tűzre”, amikor a gyerek már amúgy is nehezen küzd meg a helyzettel

-          szégyen: a nehéz helyzetek és megítélés miatt a szülő gyakran érezheti úgy, hogy a hiba a gyerekében van, sőt a gyerek is elkezdheti szégyellni magát, ami az ADHD-val élők alapvető életélménye.

-          bűntudat: vannak rokonok, akik egyenesen a szülőt vádolják azzal, hogy rosszul nevelik a gyereket, de a szülő maga is gyakran magát hibáztatja, hogy képtelen fegyelmezni a gyermekét

-          viselkedési zavar: a hisztik és jelenetek mindig kellemetlenek, különösen, ha a család nyilvánossága előtt teszik egyértelművé, mennyire nehéz a családi eseményeket a tehetetlenség és reménytelenség érzése nélkül megúszni.

-          tagadás és mágikus gondolkodás: ritkán válik be a feltételezés, hogy a családi nehézségek maguktól megoldódnak és ez is csalódottsághoz vezethet.

 

Hogyan bánjunk hát ezekkel a nehézségekkel és hogyan erősítsük a családi kapcsolatokat, amikor az ADHD sem hagyható ki a képből?

 

1.      Tájékoztassuk a családot az ADHD-ról azzal, hogy

 

·       konkrétumokat osztunk meg, hangsúlyozva, hogy ez egy idegrendszeri másság, ami kihat a működésre. És, bár vannak gyógyszerek és kezelések, az ADHD nem küzdhető le akarattal, büntetéssel vagy valamilyen különleges neveléssel. Mondjuk el, miként jelentkezik a mi gyermekünk esetében az ADHD (és hogy ezt nem akaratlagosan teszi, ford.) (még jobb, ha azt is elmondjuk, mi áll a hátterében és hogyan lehet segíteni a gyereknek, ford.) Javasoljunk irodalmat is, ahol utána lehet nézni a rendellenességnek (pl. nálunk a Vadaskert honlapja fantasztikusan gazdag anyagot tartalmaz a kételkedő rokonok számára…ha nem járnak utána, azt puszta kényelemszeretetből és lustaságból teszik, nem is akarják megérteni a problémát, szívesebben „köszörülik” rajtunk a nyelvüket…ilyenkor nem tehetünk mást, mint felülemelkedünk és gondolatban kiiktatjuk figyelmünkből a gúnyolódó, rajtunk „élősködő” rokonainkat, pl. azzal, milyen szegények és szánalomra méltók, hogy más „nyomorúságából” próbálnak maguknak „tőkét kovácsolni”, ford.)

·       Próbáljunk megmaradni a tényeknél a beszélgetés során és például felhívni a figyelmet arra, milyen nehéz lehet elviselni, ha a gyerek látszólag oda sem hederít, amikor beszélünk hozzá, ám ez az ADHD miatt van így. Az agy ilyenkor képtelen egy helyben maradni, egy dologra figyelni és nekünk kell megpróbálnunk türelemmel emlékeztetni arra, hogy szeretnénk, ha ránk figyelne.

·       Hangsúlyozzuk, milyen fontos a támogatás (a megítélés helyett, ford. Általában, amikor bárki, nem csak az ADHD-s valamilyen hibát követ el, az első „mozdulatunk” (gondolatunk) a segítés legyen. Miben lehetek a segítségére?) Mondjuk el, általában mivel tudjuk segíteni a gyereket, amikor jelenetet rendez, vagy legalábbis hogyan kerülhető el, hogy romoljon a helyzet?

·       Mindig a cél legyen az első: mi a cél? Az, hogy jóban legyünk a családdal. Ezért fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat és semleges hangon beszéljünk. Mondhatjuk azt például: „Most vacsorázunk. Válthatunk esetleg témát, vagy nyomhatunk egy „reset” gombot?”

·       Keressünk szövetségeseket. Sorakoztassuk fel magunk mellett azokat a családtagjainkat, akik támogatnak minket és segíthetnek a nehéz helyzetekben. Még segíthetnek is megnyugtatni a gyereket a feszült helyzetekben.

·       Készüljünk fel lelkileg. A nyugalom megőrzése a legfontosabb, ezért az odaútra is pakoljunk enni, és innivalót az autóba, álljunk meg időnként, legyenek játékok velünk és, ha minden kötél szakad, telefonáljunk oda, hogy megérkezéskor szükségünk lesz egy nyugodt helyre, ahová egy kis időre elvonulhatunk és rendbe szedhetjük magunkat.

·       Tanuljunk meg kiállni magunkért (és a gyerekért, ford.) Keressünk alkalmas lehetőségeket arra, amikor a családtagokkal közölhetjük a nehézségeket és azt, miként lehet kezelni a helyzeteket. Ha például valamelyik családtag megítélően áll a nehézségekhez, beszéljünk vele négyszemközt közölve, hogy tudjuk, jót akar, de többet segítene, ha egyszerűen úgy tenne, mintha nem venné észre a helytelen viselkedést. Inkább forduljon hozzánk, és velünk beszélje meg, amit megfigyelt.

·       Inkább kérjünk, mint követeljünk. Ha például tudjuk, hogy a családtag szívesebben tölti csendes beszélgetéssel az együttlétet, kérdezzük meg, étkezhetnek-e a gyerekek külön, vagy esetleg elhagyhatják-e az asztalt, amikor már végeztek az evéssel.

·       Gyakoroljuk a tudatos jelenlétet (mindfulness). Figyeljük saját gondolatainkat és érzéseinket, különösen nehéz családi helyzetekben. Ha elismerjük érzéseinket, elkerülhetjük, hogy elvesszünk a helyzetben (az érzelmek vegyék át az irányítást, ford.) és megfelelő, alkalmas választ tudunk adni (mert összeszedettek tudunk maradni és időt hagyunk az intellektusnak, hogy működésbe lépjen, ford.)

·       Gyakoroljuk az öngondoskodást. Tehát figyeljünk mindig oda saját fizikai, szellemi és érzelmi állapotunkra, amelyek a meghatározó tényezői a rezilienciának, azaz a „fogyasztható állapot” megtartásának (ford.) (a reziliencia tulajdonképpen állóképességet jelent, tehát azt a képességünket, hogy egyenletes szinten tartjuk a működésünket még nehezen elviselhető körülmények között is, ford.) Ez azt is jelentheti az ADHD esetében, hogy magunk és a gyermekünk számára is keresünk terapeutát.

Ne vegyük túlságosan magunkra a megnyilvánulásokat, ami szintén gyakorlás kérdése (a mindfulness gyakorlásával együtt). Ez azt jelenti, hogy megértjük: az egyes családtagok reakciója a gyermek viselkedésére inkább szól róluk, mint rólunk, vagy a gyerekről. Ezzel a felismeréssel könnyebben lerázhatjuk a vállunkról a különböző passzív-agresszív megnyilvánulásokat, szemforgatásokat, sóhajtásokat és más reakciókat a családtagok részéről. Sokat segít a humorérzék is.

 

És most lássunk néhány gyakran előforduló helyzetet és az azokra adott válaszokat:

 

·       Jó szándékú, de kéretlen nevelési tanács, ami a gyerek előtt hangzik el: próbáljunk meg nem támadólag fellépni, mert azzal védekezésre késztetjük. Adjuk tudtára külön beszélgetésben, hogy tudjuk és nagyon hálásak vagyunk, hogy aggódik a gyerekünkért és hogy szeretne segíteni nekünk. Ugyanakkor szeretnénk, ha az ilyen megjegyzések nem a gyerek jelenlétében történnének, hanem csak velünk osztaná meg, négyszemközt.

·       Már megint az ADHD-val próbálod mentegetni a viselkedését: a családtag, aki ezt mondja, talán nincs is tudatában, milyen fájdalmas a megjegyzése. Adjuk tudtára, mit érzünk, amikor ilyeneket mond, és próbáljuk tisztázni vele, miben jelentkezik gyermekünknél az ADHD. És ne vegyük túlságosan magunkra („ne szívjuk mellre”, ford.) az ilyen megjegyzéseket. Mindig és mindenütt lesznek emberek, akik megjegyzéseket tesznek, ezekkel nem vagyunk kötelesek egyetérteni!

·       A gyerek észreveszi, hogy „másként” bánnak vele. Ismerjük el az érzéseit és legyünk mellette. Próbáljuk meg bátorítani arra, hogy álljon ki magáért és gondoskodjon magáról ezeken a családi összejöveteleken. (Magyarán: próbálja meg mindennek ellenére jól érezni magát. Mi szeretjük és ez a fontos. Nem mindenki szeret mindenki mást, és ezzel nincs semmi gond. A lényeg: próbáljuk meg a legjobbat kihozni magunk számára az adott helyzetből, persze anélkül, hogy behúznánk egyet a nagynéninek. Ford.) Különösen megkérdőjelezhető esetekben beszélgessünk el a „megkülönböztető bánásmódot” gyakorló rokonnal. (Az ADHD-s különösen érzékeny a negatív „felhangokra”, és sokszor ott is megítélést, elítélést tapasztal, ahol nincs ilyen szándék. Ezért érdemes „tisztázó” beszélgetést folytatni, lehet, hogy éppen ellenkezőjére fog fordulni a dolog!, ford.)

·       Miért nem tudsz úgy viselkedni, mint mindenki más? Nem minden családtag fogja megérteni, hogy a gyereknek megvannak a saját megszokásai és, ha ezektől el kell térni, annak komoly következményei lehetnek. Ezért mindig jelezzük előre a vendéglátónak, ha különleges bánásmódra van a gyereknek szüksége (pl. üljünk olyan helyen, ahol a beszélgetés megzavarása nélkül fel tudunk állni és ki tudunk menni, legyen egy szoba, ahová vissza tudunk vonulni, stb. ford.)

Ha a fentieket családunkra igazítva alkalmazni kezdjük, nagy türelemmel és kitartással megmutatkoznak majd az eredmények. Próbáljuk megőrizni bizakodásunkat és átkeretezni a nehéz családi helyzeteket úgy látva őket, mint lehetőségeket, hogy gyakorolhassuk a megküzdés módjait és stratégiáit, amikkel megoldhatjuk a problémákat és helyesebb irányba segíthetjük a családi dinamikákat.

 

A cikk eredetije az ADDitude Magazinban jelent meg.

Eredeti címe: Family Dynamics on ADHD: 5 Rules for Dealing with Relatives’ Judgment

Fordította: Mikecz Róza