A Ritalin, mint a kokain-függőség gyógyszere

<< Vissza a cikkek, és prezentációkhoz

Facebook bejegyzés reddit tudósítás alapján

 JAMA Psychiatry 2013.június 26-án, alig pár napja megjelent tanulmányában érdekes és nagy jelentőségű témát tárgyal, (talán kicsit túl) optimista kilátásokkal kecsegtetve.
Dr Rita Goldstein, a pszichiátria és idegtudományok professzora által vezetett funkcionális mRI-vel végzett vizsgálatok azt igazolják ugyanis, hogy a kokainfüggők tönkretett idegrendszeri köreit,  szétzilált neuronális hálózatait illetve azok működését egyetlen adag metilfenidát képes összerendezni. 
A gyógyszer normalizálta,  ahol kell csökkentve, ahol kell növelve az idegsejtek aktivitását,  jelentősen megemelve ezzel az agykéreg károsodott ill. automatikus válaszok feletti kontrollját. Ez a károsodott működés felelős azokért a változásokért, amelyek a drog megszállott keresésébe hajszolják a függő személyt.
A kokain gyors és erős hatású szer, az idegrendszert dopaminnal árasztja el, hirtelen és jelentős mértékben megemelve ezen ingerületátvivő anyagnak a szintjét.
A dopamin felelős az idegrendszerben az élvezeti öröm, a siker, a kompetencia, a dominancia,  és a jutalom élményének valamint a mozgásnak a szabályozásáért. Az addikciókban is kulcsszerepet játszik.
Függőségben a dopaminnal működő idegrendszeri körök és hálózatok viselkedést szabályozó funkciója felborul.
A gyógyszer ugyancsak dopamin aktivitás növekedést vált ki, de ebben az esetben az emelkedés fokozatos, mivel lassabban kerül be az idegrendszerbe, mint a drog; -- ez szükséges feltétele a függőséget helyettesítő („kiváltó”)  jótékony hatásának, mivel segít elkerülni a drog okozta csúcsélményt ill. az azt követő sóvárság üres, nyugtalan (zaklatott, kényszeres keresést okozó) állapotát.
Erősen kérdéses, hogy a metilfenidátnak ezen rövid távon kedvező hatása, hosszútávon szerepet játszik-e majd a függőségek kezelésében.  Azt mindenesetre remélhetjük, hogy az önszabályozásra átmenetileg képessé váló drog-függő személyeket, átmenetileg alkalmassá és hozzáférhetővé teszi a hatékony pszichológiai terápiák számára. Jó eséllyel a metilfenidát, plusz a bevált viselkedés ill. egyéb pszichoterápiák  együtt képezik majd a hatékony kezelés alapját.
A metilfenidát megelőzésben való hatékonysága már többszörösen bizonyított. A kezeletlen ADHD (figyelemzavar és hiperaktivitás) tüneteiben szenvedők között, amelynek a metilfenidát egyik leghatékonyabb gyógyszere,  3-5-ször magasabb a drog és alkoholfüggők száma, míg a kezelt esetekben nem különbözik az átlag-populációétól.


Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter főorvos, konzultáns

<< Vissza a cikkek, és prezentációkhoz