A szoptatás véd a hiperaktivitástól

<< Vissza a cikkek, és prezentációkhoz

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Hírlevele 3.
Az alábbi cikket nem én írtam, csak kommentáltam

Nem lesz hiperaktív, akit sokat szoptatnak

Az anyatej ellenanyagai sokfajta fertőzéstől védik a csecsemőt, a Tel-Avivi Egyetem Aviva Mimouni-Bloch vezette kutatócsoportja most azt is kimutatta, hogy a szoptatás megóvhatja őket a későbbi figyelemhiányos hiperaktivitás-zavartól (ADHD), a gyerekeknél és serdülőknél leggyakrabban diagnosztizált idegi természetű fejlődési rendellenességtől - idézi a Science Daily tudományos portál a Breastfeeding Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.
Az egyetem orvosi karának és a tel-avivi Löwenstein Kórház Gyermek-idegfejlődési Központjának kutatói a szoptatási szokásokat vizsgáló retrospektív felmérésükben három csoportot alakítottak ki: az első csoportba az ADHD-val diagnosztizált 56 gyerek, a másodikba a testvéreik - 52-en -, a kontrollcsoportba pedig 51 olyan nem ADHD-s került, akiknek genetikai kapcsolatuk sincs olyannal, akinél felismerték a rendellenességet.
A kutatók világos összefüggést találtak a szoptatás és az ADHD kockázata között akkor is, ha a jellemző kockázati tényezőket is figyelembe vették. Azok a gyerekek, akiket három hónapos korukban tápszerrel tápláltak, háromszor valószínűbb, hogy ADHD-sek lettek, mint azok, akiket ebben az életkorban szoptattak.
A gyermekek első évének szoptatási kérdései mellett a szülőktől részletes egészségügyi és demográfiai tájékoztatást is kértek mindazokról a tényezőkről, amelyeknek hatása lehet az ADHD kialakulására, ilyenek voltak például a családi állapot vagy a szülők iskolázottsága, vagy olyan várandósság alatti problémák, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, illetve a baba születési súlya és a családban előforduló ADHD.
Minden kockázati tényezőt figyelembe véve a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az ADHD-s gyermekek között sokkal alacsonyabb volt a szoptatás aránya, mint a másik két csoportban. Három hónapos korukban az ADHD-seknek csak 43 százalékát szoptatták, szemben a testvércsoport 69, és a kontrollcsoport 73 százalékával. Hat hónapos korukban az ADHD-sek 29 százalékát szoptatták, a testvércsoportnak ellenben 50, a kontrollcsoportnak 57 százalékát.
„A kutatás egyik egyedülálló eleme a testvércsoport vizsgálata volt. Noha az anyák gyakran ugyanúgy szoptatják minden kisbabájukat, mégsem alakul mindig minden a szándékuk szerint. Vannak gyermekek, akikkel nehezebb boldogulni, mint a testvéreikkel, ez akadályozhatja az anyát a szoptatásban" - magyarázta Mimouni-Bloch.
Nem tudni, hogyan hat a szoptatás az ADHD kialakulására: lehet, hogy az anyatej összetétele, de az is elképzelhető, hogy az anya és gyermeke között kialakult különleges kötődés segít. A kutatók mégis úgy vélik, hogy az eredmények valószínűsítették a szoptatás védő hatását a rendellenességgel szemben, ezzel tovább növekedett az anyatejes táplálás élettani előnyeinek száma.
  
Comment:
A fenti hírben szereplő vizsgálat fontos, többek között általam is észlelt, anamnézis felvételekor is használt szempontot jár körül tudományos igényességgel.
Kicsit módosítva a cím megfogalmazását: az anyatejes táplálás csökkenti a kialakuló ADHD tüneteinek súlyosságát, sőt, akár a klinikai forma kialakulását ill. ki nem alakulását is meghatározhatja. Az ADHD-ra való hajlamot génjeinkben hordozzuk. Az, hogy ezek a gének milyen mértékben nyilvánulnak meg agyi ill. viselkedéses jellemzőkben – környezeti faktorok befolyásolják (ritkán közvetlen génállománybeli változások, többnyire azonban epigenetikus mechanizmusok útján).
A teljes anyatejes táplálás hiányosságai, pontosabban a tehéntej alapú szokványos előkezeletlen tápszerek korai alkalmazása, összegyűjtött adataim alapján, együtt fut az allergiás folyamatok által is befolyásolt csecsemőkori (néha későbbi) ekzema, ill. croup (krupp) betegség előfordulásával. (Bizonyos esetekben,  - tapasztalataim szerint az esetek kb. 5-15%-ban – a későbbi életkorban alkalmazott étrendnek is hatása lehet a tünetek súlyosságára.)
Felmerül az is, hogy a korai idegen (tehéntej) fehérje alapú táplálék ADHD előfordulást növelő hatása, esetleg, a korai életszakaszban zajló immun-mediált folyamaton alapszik. Remélhetőleg, a kutatások előre haladtával, egyre többet megtudunk arról, pontosan milyen mechanizmusokon keresztül hatnak, a tapasztalat által már beazonosított korai környezeti faktorok.