Hová tűnnek az ADHD-sok nyáron?

<< Vissza a cikkek, és prezentációkhoz

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Hírlevele 2. Megkérdezték: Hová tűnnek az ADHD-sok nyáron?

Bár a fenti kérdés valós jelenségre utal, -- mégis pontosításra szorul.
Egyfelől, tényleg kevesebb ADHD-s, azaz --  a visszafogottól az erősen szembeötlőig terjedő --  hiperaktív, figyelemzavaros tüneteket mutató gyerek a nyári játszótereken, a strandokon, sőt a szakemberek rendelőiben is.
Másfelől, persze, a problémák nem tűnnek el nyomtalanul, az örökletességen alapuló állapot, az alkati nehézségek megmaradnak. Ha nem is  a gyermekpszichiáter rendelőjében, megjelennek ők azért az egészségügyi ellátásban, elsősorban a sebészeteken, kisebb-nagyobb baleseteik miatt, illetve a nagyobbak még a bőrgyógyászati, nőgyógyászati rendelőkben.
Nem a szétszór és szertelen gyerekek tűnnek el vagy húzódnak vissza, hanem az ADHD. Azaz a problémáik válnak kevésbé feltűnővé.
Ma már tudományos vizsgálatok is igazolják, azt a közhelyszámba menő megfigyelést, hogy a hiperaktív gyerekek, ha a jó idő beköszöntével eleget futkározhatnak a szabad levegőn, ezt panaszai(n)k, problémáik csökkenésével hálálják meg.
Arról van szó ugyanis, hogy ez az alkati, temperamentumbeli szélsőség, olyan ideg-, immun-,és  emésztő-rendszeri jellemzőkkel jár, amelyek bizonyos körülmények hatására kedvező irányba változnak, és ez  a tünetek enyhülésében nyilvánul meg.
rendszeres mozgás, napfény, friss és kezeletlen-feldolgozatlan élelmiszereken alapuló étrend mellett  a figyelmetlenségből, fegyelmezetlenségből fakadó tünetek ritkábbak, ill. enyhébbek lesznek, és kevesebb fejfájást okoznak gyerekeknek és szülőknek egyaránt.
Bár régóta ismert, triviális megfigyelésekről van szó,  az egész napot átfogó rendszeres testmozgás és a napsütéses órák jótékony hatásának tudományos igazolása egészen friss dolog.
A tanulmány szerint az ADHD súlyossága és gyakorisága alacsonyabb az Egyesült Államok déli részén, csakúgy, mint Európa és a világ déli államaiban.

A közeljövőben eldőlhet, ez az információ mivel járul hozzá az ADHD multimodális terápiás rendszerének bővüléséhez.