Másodlagos károsodások


Az ADHD funkciózavarai igen korán másodlagos károsodások kialakulásához vezetnek.
Az időben történő diagnózis és a megfelelő komplex és hatékony kezelés jelentős mértékben megelőzheti a következményes kórállapotok kialakulását.

A másodlagos károsodások tünetei nagyon gyakran megtalálhatók az ADHD tünetei mellett, szorosan összekeveredve velük. Az avatatlan szem nehezen különíti el őket. Mégis fontos tudnunk, az ADHD alkati tüneteivel ellentétben, a következményes patológiák elkerülhető, felesleges szenvedést jelentenek a jelen ismereteink és terápiás lehetőségeink birtokában.

Ugyanakkor, ha nem kezelik időben és megfelelő hatékonysággal az ADHD a másodlagos betegségekkel együtt jelentős mértékben tönkreteheti az érintettek életét. Hosszú évek komoly tapasztalata alapján nagy valószínűséggel gyakorlatilag előre megmondható, miféle károsodások és milyen időtávokon sújtják a kezeletlen személy életét.

Legkorábban a sok teljesítmény-helyzetbeli frusztráció és a negatív környezeti visszajelzések hatására bekövetkező önértékelési zavar jelentkezik.
Ezt követik magatartásbeli és testi tünetek: fokozott ingerlékenység és agresszivitás, alvászavar, szorongás, fejfájás, hasfájás, hányinger stb.
Hamarosan kialakul a motiválatlanság,  kedvtelenség, egy részüknél reménytelenség, kilátástalanság, keserűség, másoknál fokozott düh, ellenszegülés, kriminalitás, szerhasználat.

Hosszabb távon komoly kapcsolati, szociális, valamint iskolai, munkahelyi teljesítményproblémák, pszichiátriai zavarok (depresszió, szorongás: pánik, kényszer, függőségek, alvás-, evés- ill. személyiségzavar) a kezeletlenek 80%-nál, testi betegségek (túlsúly, koszorúér-betegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) jelentkeznek. Az élet utolsó negyedében fellépő (Parkinson, ill. Alzheimer-típusú) idegrendszeri degeneratív kórképekre is esékenyebbek.

Összességében elmondható, hogy többségük jelentősen intellektuális képességeik alatt teljesít, és szubjektív (saját maguk által értékelt) életminőségük az alsó 5%-ban van.

Ekkora súlya és jelentősége van a nem kellő hatékonysággal kezelt ADHD-nak.
...